Pădurile seculare din România, puse sub protecţie abia acum. Costel Alexe: „O parte erau incluse în producţia de cherestea, celuloză, construcţii”

Pădurile seculare din România, puse sub protecţie abia acum. Costel Alexe: „O parte erau incluse în producţia de cherestea, celuloză, construcţii”

Imagine: Adevărul

Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Costel Alexe, a făcut, vineri, o vizită în teren în pădurea seculară din zona Poieni – Schitul Duca din judeţul Iaşi şi a anunţat că pădurile seculare din România ies din circuitul economic şi intră sub protecţie la nivel naţional.

Ştiri pe aceeaşi temă

„Am luat o decizie naţională: pădurile seculare din România ies din circuitul economic şi intră sub protecţie. Codrii seculari pe care îi avem vor fi protejaţi şi păstraţi pentru generaţiile viitoare! Nu vreau să fim ultimii martori ai pădurilor seculare din România! Am identificat la nivel national 8.364 de păduri seculare şi am solicitat RNP Romsilva ca până la 15 septembrie 2020, acestea sa fie introduse sub protecţie pentru a fi conservate. În total vorbim despre 100.000 ha, dintre care 38.000 de ha sunt incluse în suprafeţe în care astăzi se produce lemn pentru cherestea, construcţii, celuloză. Restul de peste 60.000 de ha sunt protejate doar parţial”, a declarat ministrul Costel Alexe.
 
Potrivit acestuia, după ce Romsilva va introduce cele peste 8.000 de păduri în categoria funcţională de păduri seculare, singurele intervenţii care vor mai fi permise, vor fi cele de conservare a acestor păduri, dintre care, cele mai multe sunt de fag (5.248), molid (1.305) şi de stejar (1.041). 
 

În ce judeţe sunt pădurile seculare

Pădurile seculare se găsesc cu precădere în judeţele: Caraş-Severin (19.4%), Neamţ (17.1%), Argeş (8.6%), Bacău (8.4%), Gorj (7.7%), Vâlcea (5.9%) şi Hunedoara (4.9%).
 
„Mi se pare nedrept că pădurile seculare au fost lăsate în afara unei forme de protecţie, aşa cum este cazul celor peste 8.000 pe care noi le-am identificat. Sunt de acord cu exploatarea forestieră durabilă, aşa cum am declarat de atâtea ori. Dar, nu sunt de acord ca aceste păduri istorice şi valoroase să intre în această discuţie”, a încheiat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor.
 
Cele mai bătrâne păduri seculare se găsesc în judeţul Dâmboviţa, unde media de vârstă este de peste 270 de ani, în Caraş -Severin, unde media este de peste 235 de ani sau Arad, cu o medie de peste 230 de ani.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările