UPDATE Cererea lui Mircea Băsescu de revocare a arestului preventiv, judecată de Tribunalul Constanţa

UPDATE Cererea lui Mircea Băsescu de revocare a arestului preventiv, judecată de Tribunalul Constanţa

Mircea Băsescu a fost arestat preventiv pe 20 iunie FOTO Eduard Enea

Cererea lui Mircea Băsescu de revocare a măsurii arestării preventive va fi judecată la Tribunalul Constanţa, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti şi-au declinat competenţa în favoarea acestei instanţe, la solicitarea avocatului fratelui preşedintelui şi a Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA). Ca urmare a acestei decizii, el urma să fie transferat la Penitenciarul Poarta Albă, însă acesta va mai stai două săptămâni la Capitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

UPDATE  Potrivit unor surse judiciare, Mircea Băsescu va rămâne încă două săptămâni în arestul Poliţiei Capitalei, în urma unei solicitări venite din partea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA).
 
Sursele citate au precizat că fratele preşedintelui va rămâne în Capitală pentru a fi audiat în dosarul în care fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, a depus o plângere penală împotriva lui Mircea Băsescu
 
Teoretic, fratele preşedintelui urma să fie transferat la Penitenciarul Poarta Albă, după ce a fost trimis în judecată în dosarul în care este acuzat de trafic de influenţă, însă el va mai rămâne în arestul Poliţiei Capitalei încă aproximativ două săptămâni.
     
UPDATE Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, şi procurorii anticorupţie au cerut marţi declinarea cauzei la Tribunalul Constanţa, arătând că această instanţă va judeca dosarul în care fratele preşedintelui a fost trimis în judecată pentru trafic de influenţă, 
 
Tribunalul Bucureşti a admis cererea dosarul urmând să fie trimis la această instanţă.
 
Mircea Băsescu a fost adus marţi din arestul Poliţiei Capitalei la Tribunalul Bucureşti, care trebuia să ia în discuţie cererea acestuia de revocare a măsurii arestării preventive, înregistrată la instanţă în 9 iulie, înainte să fie trimis în judecată.
 
Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a declarat, marţi, la intrarea în sediul Tribunalului Bucureşti, că cel mai probabil cererea nu va mai fi judecată la această instanţă, întrucât nu mai este competentă în soluţionarea cauzei, după ce fratele preşedintelui a fost trimis în judecată şi dosarul a fost transmis Tribunalului Constanţa, arată Mediafax.
 
Nelu Taşcă a precizat că cel mai probabil cererea de revocare a arestului va fi trimisă Tribunalului Constanţa.
 
Avocatul a spus că în susţinerea cererii de revocare a măsurii preventive vor fi invocate lipsa dovezilor şi raportul de expertiză, care, în opinia apărării, este neclar.
 
Întrebat dacă Mircea Băsescu va fi transferat la Penitenciarul Poarta Albă, avocatul a spus că fratele preşedintelui ar urma să fie transferat la Constanţa, dar nu poate să precizeze când se va întâmpla acest lucru. Avocatul a precizat că legea prevede ca transferul să aibă loc la trei zile de la data la care a fost sesizată instanţa să judece dosarul de fond.
 
Avocatul lui Mircea Băsescu a depus pe 9 iulie, la Tribunalul Bucureşti, cererea de revocare a măsurii arestării preventive.
 

Tribunalul Bucureşti a admis, pe 20 iunie, cererea procurorilor Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) de arestare preventivă a lui Mircea Băsescu, după ce Florin Anghel, fiul lui Sandu Anghel zis şi Bercea Mondial, a depus la o plângere şi mai multe înregistrări prin care susţine că fratele preşedintelui i-ar fi cerut bani pentru a-l scăpa pe tatăl său de închisoare.

 
Trimis în judecată pentru trafic de influenţă
 
Procurorii DNA au decis, luni, trimiterea în judecată a lui Mircea Băsescu după ce ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, pentru a interveni pe lângă judecători să-l elibereze din închisoare pe interlop. 
 
Alături de fratele preşedintelui va fi judecat şi Mircea Căpăţână, acesta fiind acuzat de complicitate la trafic de influenţă.
 
Potrivit rechizitoriului întocmit de procurori, la începutul anului 2011, după ce Bercea Mondial a fost arestat preventiv de către Tribunalul Olt, Florin Anghel, fiul interlopului, i-ar fi dar lui Mircea Băsescu suma de 250.000 de euro, prin intermediul lui Marian Căpăţînă. 
 
În schimbul acestor bani, fratele preşedintelui urma să intervină pe lângă magistraţii învestiţi cu soluţionarea cauzei referitoare la infracţiunea săvârşită de Bercea Mondial şi a altor cereri incidente în respectiva cauză.
 
Procurorii arată că Mircea Băsescu ar fi lăsat să se creadă că are influenţă asupra magistraţilor şi poate obţine o situaţie favorabilă pentru Sandu Anghel, respectiv fie condamnarea la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
 
Ulterior, pentru că tatăl lui Florin Anghel nu a fost pus în libertate, acesta i-ar fi remis şi suma de 350.000 de euro lui Căpăţînă în acelaşi scop.
 
„Intervalul de timp în care denunţătorul a remis sumele de bani inculpatului Căpăţînă Marian Adrian este cuprins între datele de 20.02.2011 (data luării măsurii arestării preventive faţă de tatăl denunţătorului) şi 22.02.2012 (data pronunţării hotărârii de condamnare la instanţa de fond)”, se arată în documentul citat.
 
Anchetatorii mai precizează că, din suma totală de 600.000 de euro remisă de Florin Anghel către Marian Căpăţînă, Mircea Băsescu ar fi primit 250.000 de euro.
 
„Pentru faptul că a mijlocit remiterea banilor, inculpatul Căpăţînă Marian Adrian şi-a însuşit suma de 350.000 de euro din totalul de 600.000 de euro primiţi de la denunţător”, au mai arătat procurorii.
 
Mircea Băsescu ar fi restituit o parte din bani
 
După pronunţarea hotărârii de condamnare de pe 22 februarie 2012, având în vedere durata pedepselor cu închisoarea aplicate, mult mai mari decât pedepsele promise de Mircea Băsescu, Florin Anghel şi membrii familiei sale ar fi cerut restituirea banilor daţi către Băsescu şi Căpăţînă. 
 
În acest sens, până  pe 26 februarie 2012, fartele preşedintelui României ar fi restituit suma de 280.000 de dolari. Ulterior, au mai fost restituite diferite alte sume de către Căpăţînă. 
 
Deşi cei doi inculpaţi au restituit o parte din banii primiţi, aceştia l-ar fi asigurat în continuare pe Florin Anghel că vor continua demersurile pentru care au primit banii, respectiv folosirea influenţei în vederea obţinerii unei hotărâri favorabile, inclusiv prin strămutarea dosarului de la Curtea de Apel Craiova.
 
Pe 28 februarie 2012, la Curtea Supremă a fost înregistrată cererea de strămutare a cauzei de la Curtea de Apel Craiova, cerere formulată de către Bercea Mondial. La termenul de pe 21 martie 2012 s-a respins cererea de suspendare a judecării cauzei şi s-a acordat un nou termen, la 25 aprilie 2012 când s-a dispus respingerea cererii de strămutare.
 
În cauză, a fost instituită măsura asigurătorie a sechestrului asupra bunurilor imobile aflate în proprietatea inculpaţilor Băsescu Mircea şi Căpăţînă Marian Adrian.
 
Dosarul a fost trimis spre judecare la Tribunalul Constanţa, cu propunere de a se menţine măsurile preventive şi asigurătorii dispuse în cauză.
 
Fratele preşedintelui, arestat pentru trafic de influenţă
 
Pe 20 iunie, Mircea Băsescu şi Marian Căpăţână au fost arestaţi preventiv după ce familia lui Bercea Mondial a făcut publice înregistrări făcute pe ascuns de fiul acestuia, ce ar proba traficul de influenţă de care este acuzat fratele şefului statului.
 
Fratele preşedintelui este acuzat că, în perioada 20 februarie 2011 - 22 februarie 2012, ar fi primit 250.000 de euro de la fiul lui Bercea Mondial, Florin Anghel, prin intermediul lui Marian Căpăţână, pentru a interveni la judecători să dispună o soluţie favorabilă în dosarul în care interlopul era judecat pentru tentativă de omor, respectiv că şi-a înjunghiat un nepot.
 
Anchetatorii susţin că, în schimbul banilor, Mircea Băsescu ar fi promis că va interveni la judecători să dispună fie condamnarea lui Bercea Mondial la o pedeapsă mai mică, fie punerea în libertate.
 
Pe 24 iunie, postul de televiziune Antena 3 a publicat stenograme din dosarul în care este acuzat Mircea Băsescu de trafic de influenţă. Potrivit informaţiilor prezentate de postul de televiziune, stenogramele ar surprinde momentul în care s-ar fi încercat flagrantul şantajului reclamat de fratele şefului statului.
 
În cadrul dialogurilor, Izaura, fiica lui Sandu Anghel (Bercea Mondial), i-ar fi cerut lui Mircea Băsescu să îi înapoieze o sumă de bani, deoarece fratele preşedintelui nu ar fi făcut ce promisese. 
 
Potrivit stenogramelor, fiica lui Sandu Anghel l-ar fi ameninţat pe Mircea Băsescu că se va duce la DNA şi va prezenta toate probele. De cealaltă parte, fratele preşedintelui ar fi cerut mai mult timp pentru a realiza „nişte planuri”.
 
Izaura Anghel: Naşule eu mă duc şi dau la DNA şi mata într-o săptămână eşti arestat!
Mircea Basescu: Poftim?
Izaura Anghel: Într-o săptămână eşti arestat dacă eu dau filmarea! Îţi garantez milion la milion!
Anghel Grinica: Noi nu mergem la tv, noi mergem direct în faţă la DNA.
Izaura Anghel: La DNA direct.
Constantin Marius (concubinul Izaurei Anghel): Sunteţi filmat şi banii şi tot!
Anghel Grinica Ion (fiul Izaurei): Vă arăt filmarea dacă nu credeţi...
Mircea Basescu: Măi, cine ştiu ce oi fi spus eu, mă, atâtea s-ar fi putut să le fi spus, na ... eram cu Marian ştii, să vă ajutăm, pe Marian să....
Izaura Anghel: Eşti filmat naşule, şi Doina e filmată! Şi la dumneavoastră acasă când a fost naşa, eu, mama şi cu Florin şi vorbeam la masă, şi atunci esti filmat.
Anghel Grinica Ion: Naşule, hai mai bine să găsim o zi.
Izaura Anghel: Să găsim o soluţie să nu ajungem acolo.
Anghel Grinica Ion: Să ne daţi banii!
Izaura Anghel: Noi d-asta am venit mereu la Constanţa! Ca să nu nu ajungem la presă şi la DIICOT! Că ştii ce aşteaptă DNA, uite atât, pe cuvânt dacă aşteaptă poate o unghie şi noi nu vrem să ajungem acolo. Mai bine daţi-ne banii!
Anghel Grinica Ion: Noi deja suntem toţi la închisoare!
Anghel Grinica Ion: Naşule, hai că facem într-o zi, duminică, mergeţi cu noi în vizită la tata şi vorbiţi cu tata direct, faţa în faţă.
Mircea Băsescu: Şi asta e o variantă...
Izaura Anghel: Ce să vorbească acolo cu tata de bani, că acolo e ascultat tot...
Mircea Băsescu: Dar tata ce ştie? Tata nu ştie nimic?
Izaura Anghel: I-a dat tata bani, i-am dat eu, mama şi Florin!
Mircea Băsescu: Dar unde i-aţi dat banii lu'... La Drăgăneşti?
Izaura Anghel: Nu!. Aici la mata, la Constanţa.
Anghel Grinica Ion: Aici la Constanţa!
Izaura Anghel: N-am dat un ban la Drăgăneşti! La Constanţa, într-un apartament, a venit o femeie de la bancă...
Constantin Marius: Primii bani când s-au dat am fost şi eu atunci.
Izaura Anghel: Şi el a fost.
Constantin Marius: A chemat o femeie de la bancă şi ne-am întâlnit într-un apartament, dar nu mai ştiu să ajung acum acolo unde ne-am întâlnit noi.
Mircea Basescu: Ihi
Constantin Marius: Am mers din partea aia în Constanţa, spre Mc'Donalds'ul ăla, în partea aia.
Izaura Anghel: Când îi dădeam banii lui Marian, Florin l-a filmat şi el dădea în numele tău, de numele lu' dvs. " Că-i dau lui banii. Banii ăştia ajunge la Mircea" N-are cum.
Anghel Grinica Ion: C-o să scape taică-tu, într-o săptămâna, două săptămâni, o să scape.
Izaura Anghel: Rămâne 50 şi mai rămâne 230. Şi 30.000 de euro mi-i dai pe 15 iunie şi 200, îmi dai 100 în iulie şi 100 în septembrie. C-aşa nu putem!
Mircea Băsescu: Greu, mici şanse...
Izaura Anghel: Deci cu ăştia nu am ce să fac
Constantin Marius: Hai să facem într-un fel măcar, nu ştiu cum să-ţi spun, hai să rezolvăm într-un fel.
Mircea Anghel: Mă mai laşi o săptămână, două...
Izaura Anghel: Nu pot, naşule...
Mircea Băsescu: Taci, mă, taci din gură! Ca să fac eu nişte planuri, să văd eu şi după aia stăm de vorbă amândoi.. Că cu tine nu se poate sta de vorba, tu eşti mai...
Constantin Marius: Înţeleg, măi naşule, dar pune-te şi dumneata în situaţia noastră...
Mircea Băsescu: Mă, tu nu înţelegi că eu nu am bani?
Izaura Anghel: Uite ce mă enervează, n-ai mata bani ... Du-te şi împrumută-te la frate-tu...
Mircea Băsescu: Cum să mă împrumut mă de la frate-miu, tu crezi că ăla are bani? Să ştii că nici ăla nu are...
Constantin Marius: Traian? Nu are bani? Nu are ăla bani?
Mircea Băsescu: Nu
Constantin Marius: Hai mă... (...) Naşule, eşti într-o filmare.
Mircea Băsescu: Afacerea voastră...
Constantin Marius: Are filmarea când zici dumneata că te duci şi dai banii la Traian, şi vorbeşti cu el şi facem ceva şi rezolvăm.
Mircea Băsescu: Bă, fugi de aici!
Anghel Grinica Ion: Bă, v-aducea şi niste aicea..
Constantin Marius: Să mor dacă te mint!
Mircea Băsescu: Cine ştie ce dracu' am spus eu ca să...
Constantin Marius: Că eu nu am de ce să mint.
 
Citeşte mai multe ştiri pe aceeaşu temă:
 
 
Avocatul lui Mircea Băsescu, Nelu Taşcă, a depus miercuri la Tribunalul Bucureşti o cerere de revocare a măsurii arestării preventive, după ce procurorii anticorupţie i-au prezentat fratelui preşedintelui, marţi, rezultatul expertizei criminalistice a înregistrărilor făcute de fiul lui Bercea Mondial.
 
 
Curtea de Apel Bucureşti arată în motivarea deciziei de menţinere în arest preventiv a lui Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, că eliberarea acestuia ar perturba ordinea publică şi au reţinut că apărarea invocată de acesta în timpul procesului „este lipsită de veridicitate”.
 
 
Mircea Băsescu ar fi recunoscut că a primit bani de la Bercea Mondial, însă spune că suma ar fi fost un împrumut către Marian Căpăţână pentru participarea la o licitaţie. Magistraţii Tribunalului Bucureşti nu au crezut această versiune şi au dispus arestarea.
 
 
Mircea Băsescu a recunoscu că a luat bani, dar şi că s-a întâlnit cu Florin Anghel, fiul lui Bercea Mondial. Asta arată magistraţi Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei de arestare preventivă.
 
 
Preşedintele Traian Băsescu a răspuns, sâmbătă seară, la câteva întrebări trimise de Realitatea TV. Şeful statului a reiterat că nu avea cunoştinţă de legăturile dintre fratele său şi interlopul Sandu Anghel, cunoscut ca Bercea Mondial. Totodată, Traian Băsescu spune că nu a primit vreun ban de la familia Anghel pentru a interveni în justiţie.
 
 
Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) cere Inspecţiei Judiciare să facă verificări în vederea apărării independenţei justiţiei, după ce au fost făcute declaraţii referitoare la presupuse fapte de corupţie care ar fi fost săvârşite de preşedintele ICCJ, Livia Stanciu, şi şeful DNA, Codruţa Kovesi.
 
 
Tribunalul Bucureşti a decis, vineri, arestarea preventivă pentru 30 de zile a lui Mircea Băsescu, în dosarul în care este acuzat că ar fi primit 250.000 de euro de la Florin Anghel pentru ca, în urma intervenţiei sale la judecători, Bercea Mondial să scape de închisoare.
 
 
Marian Adrian Căpăţînă, despre care familia lui Bercea Mondial susţine că ar fi fost intermediarul mitei pentru Mircea Băsescu, a fost reţinut pentru 24 de ore, joi seară, de către procurorii DNA, cu acuzaţia de complicitate la trafic de influenţă.
 
 
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a fost reţinut de procurorii anticorupţie pentru trafic de influenţă, el urmând să fie prezentat, vineri, cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile la Tribunalul Bucureşti. De asemenea, joi seară, a fost reţinut şi Marian Căpăţînă, presupusul intermediar al mitei, care ar fi primit la rândul său 350.000 de euro.
 
 
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a precizat joi dimineaţă că nu a cerut şi nu a primit bani de la familia lui Bercea Mondial. Mai mult, acesta a precizat că imaginile şi stenogramele difuzate miercuri seara la un post de televiziune sunt scoase din context şi nu vor decât să-l atragă pe şeful statului într-un scandal mediatic.
 
 
Mircea Băsescu, fratele preşedintelui Traian Băsescu, a a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie, după ce, timp de aproape două ore, a fost audiat. De asemenea, interlopul Bercea Mondial a declarat astăzi că el a plătit două milioane de euro pentru a fi eliberat din închisoare.
 
 

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările