Mii de animale importate din România au murit în navele blocate în Canalul Suez

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Mii de animale aflate pe cele 11 nave care le-au transportat din România în drumul lor către ţări din Orientul Mijlociu au murit în urma blocajului din Canalul Suez, format după ce nava Ever Given a fost împinsă de vântul puternic şi pusă de-a curmezişul canalului care face legătura dintre Marea Mediterană şi Marea Roşie.

„Mortalitatea a fost mult mai mare decât s-a crezut. Pe drumul spre destinaţie, vorbim de ordinul miilor. În cazul fericit, sunt cam 180 şi ceva de animale, iar în cazul cel mai rău cam 1.100 de animale per vapor. Dacă facem o medie, ar însemna aproximativ 500 de animale, înmulţit cu 11 vapoare, sunt cel puţin 5-6.000 de animale care au murit”, a declarat pentru Libertatea directorul companiei Animals International, Gabriel Păun. 

Acesta a precizat că „s-a prevenit o catastrofă şi mai mare, pentru că am insistat să nu mai plece niciun vapor până nu se deblochează unul şi a fost norocul că blocajul a durat 6 zile, nu mai mult”. Întrebat care consideră că a fost cauza morţii animalelor vii, Gabriel Păun a spus că din cauza înfometării, dar şi a lipsei de ventilaţie, întrucât vaporul era vechi. „Probabil, animalele au murit dintr-un cumul de factori. Înfometarea şi setea este unul. Celălalt este faptul că pe unul dintre vapoare nu exista cel mai performant sistem de ventilaţie, era un vapor foarte vechi, de 48 de ani”, a precizat Gabriel Păun.

„Pur şi simplu, trebuie să înlocuim nişte subvenţii cu altele. Adică cele pentru creşterea animalelor cu cele pentru sacrificarea lor în România. Asta este mai rentabil pentru România, valoarea adăugată fiind păstrată aici şi garantează că suferinţa inutilă va dispărea”, a mai spus directorul Animals International. 

Gabriel Păun a tras un semnal de alarmă pe 26 martie, în legătură cu faptul că animalele de pe aceste nave pot să moară încă din timpul blocajului.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite