MAE anunţă repatrierea personalului Ambasadei României la Kiev. Activitate suspendată şi la Consulatul General de la Odesa

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministerul Afacerilor Externe FOTO via News.ro

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunţă, sâmbătă, repatrierea cu succes în România a personalului Ambasadei României la Kiev. Activitatea instituţiei este suspendată, la fel şi activitatea Consulatului General de la Odesa.

„În contextul ultimelor evoluţii de securitate din Ucraina, Ministerul Afacerilor Externe (MAE) informează că la data de 26 februarie 2022 s-a încheiat cu succes repatrierea în România a personalului Ambasadei României la Kiev, urmare unui efort inter-instituţional susţinut. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu mulţumeşte în mod deosebit tuturor instituţiilor implicate pentru realizarea operaţiunii, precum şi autorităţilor Ucrainei şi Republicii Moldova pentru sprijinul oferit”, a transmis, sâmbătă, MAE, într-un comunicat de presă.  

Sursa citată a precizat că pe parcursul întregii operaţiuni, începute ieri dimineaţă şi finalizate în această dimineaţă, ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu a stat permanent în contact cu ambasadorul României la Kiev, Cristian-Leon Ţurcanu.  

„În consecinţă, activitatea Ambasadei României la Kiev a fost suspendată. În egală măsură, activitatea Consulatului General de la Odesa continuă să fie suspendată, personalul acestui oficiu consular fiind de asemenea repatriat în siguranţă la o data anterioară”, a mai transmis MAE.  

Ministerul precizează că a luat decizia retragerii personalului diplomatic şi consular în contextul escaladării situaţiei de securitate din Ucraina, în general, şi din Kiev, în mod special. 

Totodată, MAE informează că, la acest moment, la oficiile consulare de la Cernăuţi şi Solotvino activitatea se desfăşoară în continuare în parametrii normali, cu tot personalul. 

Reprezentanţii oficiilor consulare sunt în legătură cu cetăţenii români fiind pregătiţi să acorde asistenţă consulară, conform competenţelor legale, în funcţie de solicitări. De asemenea, aceştia sunt în contact constant cu reprezentanţii comunităţii româneşti din Ucraina. 

MAE reia solicitarea către toţi cetăţenii români care se află în Ucraina să-şi notifice, de urgenţă, coordonatele prezenţei lor în această ţară prin platforma www.econsulat.ro sau contactând MAE la numărul de telefon 0040751084537, linie telefonică pentru solicitări de protecţie şi asistenţă consulară. 

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite