Ludovic Orban, în vizită de lucru la Institutul Cantacuzino: Aici se fac 500 de teste COVID-19  pe zi. Preţul măştilor chirurgicale ar putea fi plafonat

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Premierul Ludovic Orban a vizitat astăzi Institutul Cantacuzino. Din delegaţie au mai facut parte ministrul Apărării, Nicolae Ciucă şi cel al Sănătăţii, Nicolae Tătaru. Premierul a vorbit, între altele, despre creşterea capacităţii de testare.

"Laboratorul în care se fac testele COVID-19 are o capacitate de 500 de teste pe zi. Aceasta va creste până la 1000 de teste pe zi", a declarat premierul, într-o declar;ie de presă. 

Declaraţiile premierului:

- Am efectuat o vizita la Institutul Cantacuzino pentru a vedea situatia de la institut. Ne-am pus la curent cu proiectele institutului. In privinta laboratorului pe care capacitate de 500 de teste pe zi care poate fi crescuta in functie de necesitati.

- Am vizitat laboratorul de biosecuritate care e functional. Unele aparate sunt in curs de montare. Exista mai multe proiecte. Luarea productiei vaccinului antigripal. Este in curs de pregatire un nou produs care va fi lansat pe piata. Un imuno modulator care regleaza nivelul de anticorpi din organism. E un proiect mare care urmeaza sa fie finantat din fonduri europene.

- Preocuparea noastră a fost să susţinem poducători români care să producă astfel de măşt ţchirurgicale. Preţul ar putea fi plafonat. Pana la 15 mai trebuie sa producem cantităti suficiente. UNIFARM are cantitati mari, peste 4 milioane de masti. La ora actuala suntem mult mai bine in privinta asta. Vreau sa multumesc emag pentru efortul facut pentru achizitonarea de masti.

- Exista o dezbatere foarte serioasa in societatea romaneasca în privinţa aplicaţiei pentru monitorizarea celor aflaţi în carantină. Ne indreptam spre finalul starii de urgenta. Urmeaza sa se faca analize cu privie la contextul epidemiologic. Si daca vor exista aplicatii ele nu vor fi folosite decat cu acordul cetateanului.

- N-am luat o decizie in privita pasaportului de sănătate pentru cei care au dobândit anticorpi Orice decizie trebuie privita în context european. Noi trebuie sa ne uităm cu mare atenţie la celelate ţări.

- Suntem în curs de elaborare a unui plan de repornire a economiei. Stabilim un mecanism de evaluare a fiecarei măsuri.

 

Redeschiderea şcolilor

- Decizia de redeschidere a şcolilor va fi luata de contextul epidemiologic. Aş prefera să nu vă prezint niciun plan acum. Se analizează care sunt nevoile. Va trebui sa asigurăm măşti pentru toţi copii şi pentru toate cadrele didactice.

- După 15 mai vor fi ridicate restricţiile de circulaţie. Românii nu vor mai fi obligaţi să stea în casa. Vor fi liberi să se deplaseze. În privinţa fiecărei activităţi economice se face o analiză. În funcţie de această analiză se va lua o decizie. Suntem în analiză. Pregătim un plan. Fiecare ridicare de restricţie va fi însoţită de un ghid de măsuri.

Despre planul lui Adrian Streinu Cercel: E o nebunie

- La această întrebare va poate da răspunsul domnul Tătăru. Dar aia este o stupiditate. Zici că e făcut în anii '50. Aia e o nebunie. Nici nu trebuia luat în serios. E cu «la fiecare după nevoi»,  cu statul care se ocupă de tot, preia distribuţia de energie electrică, de apă, utilităţi, nu mai plăteşte nimeni taxe, statul rezolvă tot. O nebunie totală. O nici nu trebuia luat în serios. (...) Chiar stau şi mă întreb dacă a apărut întâmplător sau nu, cu carantinarea părinţilor şi bunicilor noştri, cu ruperea de familii. Astea sunt lucruri de o gravitate extremă, care nu trebuie tratate numai cu un zâmbet ci şi cu măsuri.

- Programul IMM invest va fi operaţional cât de curând. Au fost câteva probleme. Se construieşte o aplicaţie care să fie bine certificată, funcţională. Ministrul Finanţelor va spune când va fi funcţională plaltforma. Toate firmele care se califică vor beneficia de acest program. Există o determinare din partea băncilor de a se implica în acest program.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite