Lia Savonea s-a răzgândit în privinţa conflictului cu Birchall, ajuns la CCR

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii, Lia Savonea arată, într-o adresă transmisă marţi Curţii Constituţionale, că schimbarea Anei Birchall de la ministerul justiţiei face inoportună soluţionarea conflictului de natură constituţională reclamat de şefa CSM. Curtea Constituţională urma să soluţioneze marţi sesizarea Liei Savonea.

Magistratul-asistent de la CCR a declarat luni că preşedintele CSM, Lia Savonea, a depus la dosarul cauzei un înscris prin care arată că, prin schimbarea titularului portofoliului de ministru al Justiţiei, ar fi inoportună soluţionarea conflictului juridic de natură constituţională intervenit între fostul ministru al Justiţiei Ana Birchall, respectiv MJ şi CSM.

Practic, Lia Savonea cere CCR să înceteze acest caz. Un punct de vedere similar a avut şi reprezentantul Ministerului Justiţiei. Magistraţii constituţionali au amânat până pe pentru 27 noiembrie pronunţarea în acest caz.

”Actualmente, doamna Ana Birchall nu mai ocupă funcţia de ministru al justiţiei. În acest context, subscrisul apreciază că schimbarea titularului portofoliului, persoană în raport de acţiunile căreia subscrisul a sesizat Curtea Constituţională, face inoportună soluţionarea conflictului de natură constiuţională intervenit între ministrul justiţiei, doamna Ana Birchall, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii”.

Ana Birchall susţine că nu există un conflict constituţional

Fostul ministru al Justiţiei a arătat în documentele depuse că nu există un conflict juridic de natură constituţională în acest caz şi a cerut respingerea cererii Liei Savonea că neîntemeiată.

"Motivele invocate în cererea formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii nu sunt susţinute de elemente de fapt şi de drept, astfel încât această cerere apare că fiind în mod evident abuzivă, încercându-se transformarea unor animozităţi personale faţă de ministrul Justiţiei în argumente care să susţînă existenţa unui conflict juridic de natură constituţională.

Considerăm că un comportament al autoarei cererii în spiritul cooperării loiale între autorităţile şi instituţiile statului, aşa cum a fost acest principiu explicitat în jurisprudenţa instanţei de contencios constituţional, ar fi fost de natură a preveni prezenţa sesizare," scrie Ana Birchall, potrivit Ziare.com

CCR dezbate marţi sesizarea Liei Savonea

Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) vor dezbate, marţi, conflictul juridic sesizat de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, în privinţa fostului ministru al Justiţiei, Ana Birchall.

„Cerere de soluţionare a conflictului juridic de natură constituţională dintre ministrul justiţiei, respectiv Ministerul Justiţiei, ca parte a autorităţii executive, şi autoritatea judecătorească, reprezentată de Consiliul Superior al Magistraturii, cerere formulată de preşedintele Consiliului Superior al Magistraturii”, potrivit ordinii de zi a şedinţei de marţi afişată pe site-ul instituţiei.

Preşedinta Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Lia Savonea, a anunţat, pe 8 octombrie, că va sesiza Curtea Constituţională, acuzând un conflict juridic cu ministrul Justiţiei.

”În calitate de preşedinte al CSM, am decis să sesizez Curtea Constituţională cu un conflict juridic de natură constituţională faţă de acţiunile ministrului Justiţiei, Ana Birchall.

În principal pentru două motive: primul, o ingerinţă gravă în activitatea procurorilor, activitatea de urmărire penală şi al doilea pentru acţiuni de subminare a autorităţii CSM în calitatea sa de garant al independenţei justiţiei”, a precizat şefa CSM, Lia Savonea.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite