Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga

Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de judecătoarea care l-a achitat pe Vasile Blaga

Vasile Blaga FOTO Mediafax

Inspecţia judiciară (IJ) a exercitat acţiunea disciplinară împotriva judecătoarei Monica Claudia Cipariu de la Tribunalul Bucureşti pentru întârzierea redactării motivărilor în 32 de dosare, printre care cea mai veche fiind sentinţa de achitare a liderului PNL, Vasile Blaga, din 30 octombrie 2017. În lipsa motivării, procurorii DNA nu pot ataca decizia cu apel.

Ştiri pe aceeaşi temă

„”Inspecţia Judiciară a exercitat acţiunea disciplinară faţă de doamna judecător Cipariu Monica Claudia, de la Tribunalul Bucureşti, pentru neredactarea hotărârilor judecătoreşti din motive imputabile, în termenele prevăzute de lege, abatere disciplinară prevăzută de art. 99 lit. r) teza I din Legea nr. 303/2004 republicată, cu modificările şi completările ulterioare. În motivarea acţiunii disciplinare s-a reţinut că, la data efectuării cercetării disciplinare, judecătorul mai avea spre motivare 32 de hotărâri în care termenul legal a fost depăşit, dintre care cea mai veche din luna octombrie 2017”, se arată într-un comunicat al Inspecţiei Judiciare.

Purtătorul de cuvânt al Inspecţiei Judiciare, a precizat că motivul exercitării acţiunii este neredactarea motivărilor pentru 32 de decizii, între care se numără şi cea privind achitarea lui Vasile Blaga, fostul lider PNL.

„Această activitate de monitorizare a reprezentat o preocupare constantă a Inspecţiei Judiciare, fiind inclusă în planul de activitate al Inspecţiei Judiciare începând cu anul 2013, în vederea identificării prompte a întârzierilor, indiferent dacă există sau nu sesizări în acest sens şi dispunerii de măsuri în consecinţă, monitorizarea având în principal un scop preventiv. Strategia Direcţiei de inspecţie judiciară pentru judecători privind activitatea de monitorizare a avut în vedere efectuarea unei analize la nivelul tuturor instanţelor naţionale în scopul obţinerii unei imagini de ansamblu asupra motivelor care conduc la redactarea cu întârziere a dosarelor, activitatea de monitorizare având scopul de a contribui la soluţionarea cu celeritate a cauzelor, precum şi la identificarea oricărei disfuncţionalităţi în gestionarea acestor dosare şi propunerea unor măsuri conform competenţelor legale”, a declarat Alin Alexandru, purtătorul de cuvânt al instituţiei.

Conform Codului de Procedură Penală, la judecata în primă instanţă, redactarea şi semnarea hotărârii trebuie efectuate în cel mult 30 de zile de la pronunţarea deciziei.

Vasile Blaga a fost achitat, în luna octombrie 2017, în dosarul în care a fost trimis în judecată sub acuzaţia de trafic de influenţă, sentinţa în cazul său nefiind definitivă. Dat fiind faptul că motivarea nu este redactată, apelul procurorilor nu poate începe.

Vasile Blaga, fost senator în Parlamentul României, a fost trimis în judecată pe 28 noiembrie 2016 de procurorii DNA din Ploieşti.

„În perioada 2011-2012, în calitate de secretar general a unui partid aflat la guvernare, inculpatul Blaga Vasile a primit în patru rânduri, de la o societate comercială reprezentată de inculpatul Berdilă Horaţiu Bruno, suma totală de 700.000 euro, în schimbul exercitării influenţei prin intermediul inculpatului Ştefan Gheorghe (vicepreşedinte al aceluiaşi partid) asupra unei persoane care a deţinut consecutiv funcţii de conducere la două companii naţionale, astfel încât firma reprezentată de Berdilă Horaţiu Bruno să obţină contracte la cele două companii naţionale. Suma totală de 700.000 euro a fost primită prin intermediului inculpatului Ştefan Gheorghe, vicepreşedintele respectivei formaţiuni politice (500.000 euro) şi printr-un alt intermediar (200.000 euro)”, au precizat procurorii DNA la acel moment.

Judecătoarea Monica Claudia Cipariu – care a decis achitarea lu Blaga şi întârzie acum redactarea motivării – a mai fost sancţionată disciplinar, în trecut, tot pentru întârzieri în redactarea motivărilor hotărârilor judecătoreşti.

În 2015, Secţia pentru judecători a CSM a dispus excluderea din magistratură a judecătoarei Cipariu pentru întârzierea redactării a 53 de hotărâri judecătoreşti, dintre care unele mai vechi de 2 ani.

În 2016 însă, Înalta Curte i-a comutat sancţiunea din excludere din profesie în diminuarea salariului cu 20 % timp de 6 luni.

Acum, judecătoarea Cipariu riscă din nou excluderea din magistratură.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările