Importanţa noului parlament pentru viitorul României

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Provocările actuale, contextul, situaţia sunt extraordinar de mari şi dificile. Au nevoie de răspunsuri pe măsură! Ne aflăm în faţa unor alegeri cruciale, moment comparativ pentru România cu schimbarea de regim politic dintr-un alt decembrie din 1989, asemănător cu momentele cheie ale intrării în NATO şi în Uniunea Europeană, paşi vitali fără de care ţara noastră nu ar mai fost acum aici. Cu efecte şi consecinţe mulţi ani de aici înainte!

Rezultatul alegerilor parlamentare din 6 decembrie 2020, în contextul actual geo şi socio politic, dar mai ales în lupta pentru supravieţuire dată de pandemia SARS Cov-2, va avea un rol vital pentru România. Cu efecte şi consecinţe imediate, dar care ne vor influenţa cel puţin 10 ani de acum înainte.

Concret, acum nu mai este vorba doar de o schimbare politică sau de o continuitate a celor care au deţinut puterea pe parcursul ultimului deceniu, ci de alegerea unui alt drum, al unei alte căi, care ar trebui să însemne fără discuţii consolidarea unei democraţii fragile şi mai ales întărirea unui stat de drept adevărat, nu unul mimat şi minat de interese diverse, de păpuşari şi păpuşaţi politic, împinşi pe scara puterii corupte şi penale.

Este vitală supravieţuirea şi dezvoltarea economiei naţionale fără de care nici o ţară, nici un stat, nici o societate nu poate exista.

De alegerile din decembrie vor depinde în primul rând vieţile românilor, sănătatea şi şansele de a scăpa cu bine din această pandemie fără precedent, cu care ne confruntăm şi am învăţat să trăim sau să murim de 9 luni de zile, de când s-a înregistrat primul caz de Covid-19 în ţara noastră. Pandemie care a infectat peste jumătate de milion de români, fără a-i pune la socoteală şi pe cei din Diaspora. Au murit mii de oameni până în prezent, în timp ce alţii sunt gata să-şi piardă vieţile în antecamerele morţii.

Gestionarea acestei crize sanitare, mai bine sau mai rău, depinde foarte tare de factorii puterii politice decizionale, care adoptă sau nu măsurile şi reglementările necesare. Criză de sănătate care ne priveşte pe toţi, fie că suntem doar simpli cetăţeni, pacienţi sau din diverse categorii socio profesionale angrenate în lupta anticovid.

Ne aflăm în faţa unor alegeri cruciale, în contextul dat, moment comparativ pentru România cu schimbarea de regim politic dintr-un alt decembrie din 1989, asemănător cu momentele cheie ale intrării în NATO şi Uniunea Europeană, paşi vitali fără de care ţara noastră nu ar mai fost acum aici.

După cum evoluează lucrurile în prezent, impresia mea este că suntem în faţa unor alegeri care vor schimba, chiar dacă nu total şi dintr-o dată, scena puterii politice româneşti. O scenă din care vor părăsi luminile parlamentului mulţi politicieni depăşiţi de vremuri, unii simple marionete care au făcut ani de zile doar act de prezenţă şi au votat la comandă, alţii care au influenţat direct şi puternic lucrurile, mai mult în rău decât în bine. Vor pleca şi dintre politicienii penali, corupţi, incompetenţi, slujitori.

Nu toţi!

După cum arată listele eligibile ale unor partide favorite, sigure că vor intra în noul legislativ, este clar că alţi politicieni cu ştate vechi, foşti aleşi în Parlament sau în administraţia publică, persoane notorii cu bube în cap, schelete în dulap şi cocoaşe penale, caută imunitatea în faţa legii. Mai mult ca oricând! Vor să-şi scape pielea după ce au încălcat cu bună ştiinţă, ani în şir, legile.

Tot listele electorale ale partidelor ne arată că vor veni alţi oameni noi în forul suprem al ţării, unii cu notorietate profesională, alţii pe valul activismului civic, ai patriotismului şi naţionalismului teatral, ex lideri sau actuali de sindicate vopsite.

Mai sunt şi cei care au fost odată sub luminile scenei, iar acum se vor reşapaţi, curăţaţi, igienizaţi, care se vând pe post de prospături politice! Nu lipsesc nici beizadelele unor foşti sau actuali mahări politici, no name-urile.

Şi, evident, avem şi câţiva candidaţi independenţi, unul ”generalisim”, dator să răspundă în faţa justiţiei pentru faptele lui anterioare, reprezentând o anumită categorie de electorat, cea a unor pensionari militari, pe care se şi bazează să-l ducă în Parlament, să-i asigure imunitatea şi să-i securizeze interesele.

Mai avem un celebru activist civic, ce a cochetat cu politica într-o vreme. Acesta se bazează pe voturile amărăştenilor de culoare din ghetouri, atrage şi din suporterii partidelor roşii. Dar care, probabil, va fi susţinut şi de alţi cetăţeni ce preferau alte culori politice până recent. Dacă va fi ales acest activist, va ajunge în arena parlamentară, în faţa multora dintre aleşii actuali, cărora le-a judecat public CV-urile fantastice. Şi pare că are şanse!

Şi mediul de afaceri este reprezentat de un candidat independent, o femeie, care speră să obţină voturile de intrare în noul parlament.

Mai sunt câţiva candidaţi independenţi, dar cu şanse foarte mici să prindă pragul de acces în noul Legislativ.

Pe lângă vechile şi marile partide, care au asigurate locurile de aleşi pe listele eligibile,  în viitorul Parlament se bat să prindă pragul şi partide mai noi înfiinţate, cu politicieni proaspeţi, tineri, racolaţi atât din ţară, cât şi din Diaspora, inclusiv din Republica Moldova, care defilează cu flamura unionismului, naţionalismului şi patriotismului electorale.

O altă impresie personală este că centrele de influenţă geo politică au şi strategii de schimbare a gărzii, a unor generaţii de politicieni vechi, perimaţi, cu alţii mai tineri, mai bine pregătiţi şi ancoraţi în meandrele vremurilor actuale, care să facă ce trebuie pentru a atinge obiectivele impuse, să răspundă cerinţelor.

Cu atât mai importantă va fi noua configuraţie a Legislativului, începând cu anul 2021. Provocările actuale, cele ale viitorului apropiat, contextul, situaţia sunt extraordinar de mari şi dificile. Au nevoie de răspunsuri pe măsură, de rezolvări, de noi perspective de abordare, de legislaţii pe măsură, inclusiv de modificarea Constituţiei.

Depinde doar de noi toţi, cetăţenii cu drept de vot, dacă vom vota cu mintea sau nu, depinde de noi să alegem puterea legislativă ce ne va reprezenta în următorii ani!

Depinde de noi pe cine alegem să facă legile: pe cei pregătiţi, oneşti, integri sau pe cei incompetenţi, penali, corupţi, controlaţi de la Răsărit sau din alte părţi şi centre de influenţă care doresc să facă jocurile în România?

Ne aflăm în faţa unui moment crucial, în care se schimbă garda la Parlament! De noul Legislativ depinde soarta noastră în viitor! Dar de noi depinde în primul rând, cine vor fi cei aleşi.

Acum, suntem la mâna noastră înainte să fim la mâna aleşilor!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite