Forumul Judecătorilor solicită în instanţă anularea hotărârii CSM privind modul de numire al judecătorilor în funcţii de conducere

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea
Consiliul Superior al Magistraturii - CSM - sediu - cladire - FOTO Eduard Enea

Asociaţia Forumul Judecătorilor din România anunţă, într-un comunicat, că a solicitat în instanţă anularea Hotărârii Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573/10.04.2019 privind Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi revocarea din aceste funcţii.

Forumul Judecătorilor acuză faptul că hotărârea CSM a fost adoptată fără ca regulamentul să fi fost elaborat de Institutul Naţional al Magistraturii, aşa cum prevede legea. 

„Legiuitorul a prevăzut un echilibru între Institutul Naţional al Magistraturii şi Consiliul Superior al Magistraturii şi în privinţa elaborării Regulamentului privind numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi revocarea din aceste funcţii, echilibru care se realizează şi se menţine prin îndeplinirea atribuţiilor de fiecare parte, în conformitate cu legea. (...) Secţia pentru judecători a CSM a intrat în mod nepermis în domeniul de competenţă al Institutului Naţional al Magistraturii, refuzând, practic, realizarea unei competenţe legale proprii a acestuia”, se arată în comunicatul Asociaţiei.

„Regulamentul privind numirea în funcţii de conducere a judecătorilor şi revocarea din aceste funcţii a fost aprobat prin Hotărârea Secţiei pentru Judecători a Consiliului Superior al Magistraturii nr. 573/10.04.2019, fără a fi fost elaborat de Institutul Naţional al Magistraturii, aşa cum reiese din răspunsul INM.

Potrivit legii, Institutul Naţional al Magistraturii realizează formarea iniţială a judecătorilor şi procurorilor, formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor în funcţie, precum şi formarea formatorilor, iar conform art. 35 alin. 1 din Legea nr. 303/2004: „Formarea profesională continuă a judecătorilor şi procurorilor constituie garanţia independenţei şi imparţialităţii în exercitarea funcţiei”.

Conform Avizului nr. 4 (2003) al Consiliului Consultativ al Judecătorilor Europeni (CCJE) privind formarea iniţială şi continuă specifice judecătorilor la nivel naţional şi european, formarea profesională reprezintă o garanţie a independenţei şi imparţialităţii magistraţilor în exercitarea funcţiei, fiind esenţială pentru îndeplinirea obiectivă, imparţială şi competentă a atribuţiilor şi pentru protejarea judecătorilor de influenţe necorespunzătoare. Textul a fost preluat întocmai de art. 35 din Legea nr.303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor”, susţine Asociaţia Judecătorilor.

Astfel, magistraţii susţin că CSM a încălcat un echilibru instituţional prin scoaterea INM-ului din procesul de reglementare.

„În materiile în care legiuitorul a reglementat participarea ambelor părţi nu se poate ajunge ca, pe cale de interpretare, una dintre părţi să-şi aroge o competenţă exclusivă, inclusiv în cazurile în care legea prevede pentru fiecare atribuţii specifice în adoptarea unor acte normative. În mod logic, în realizarea atribuţiilor specifice, părţile trebuie să respecte, între altele, şi principiul conlucrării sau colaborării loiale şi responsabile, astfel încât orice act necesar să fie adoptat, iar nici una dintre părţi să nu-şi invoce culpa, potrivit principiului general de drept nemo auditur propriam turpitidinem, allegans.      

Prin urmare, Consiliul Superior al Magistraturii nu are o competenţă generală şi exclusivă în elaborarea, adoptarea şi modificarea legislaţiei secundare necesare pentru organizarea sistemului judiciar lato sensu, în care se include şi Institutul Naţional al Magistraturii”, se arată în comunicatul citat.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite