Impactul pe care Covid-19 îl are asupra copiilor din punct de vedere psihic, adevărata pandemie pe care o vom traversa în următorii ani VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO: Gov.ro
FOTO: Gov.ro

Medici români de renume participă la această oră la o dezbatere despre vaccinarea copiilor. România este încă în aşteptarea dozelor speciale pentru vaccinarea anti-COVID a copiilor de 5-11 ani, deşi multe ţări europene au început imunizarea celor mici.

„Primele date privind coronavirusul au arătat că rata de infectare în rândul copiilor este destul de mică. Din punctul de vedere al ponderii cazurilor internate, aproximativ 1,5% din totalul cazurilor de COVID-19 înregistrate în România au fost raportate la copii din grupa de vârstă 5-11 ani, iar 3% din cazuri la grupa de vârstă 11-14 ani În timpul valului 4 am observat o creştere drastică a numărului de cazuri şi la această categorie de vârstă, dovedind cât de repede se transmite varianta Delta a coronavirusului. Dacă ne uităm la impactul pe care Covid-19 îl are în rândul tinerilor, în mod deosebit grupa de vârstă 5-11 ani, datele din Europa ne arată că rata de internare în spitale a copiilor este de la 3 până la 5 cazuri la 1.000 de persoane, iar rata de internare la secţia de terapie intensivă este undeva la 10 cazuri la 10.000 de persoane. Astfel, putem spune că impactul este semnificativ mai mic decât la populaţia adultă, dar nu este 0”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul CNCAV a transmis că vaccinarea acestei categorii de vârstă este prioritară, mai ales când vorbim de copii care au afecţiuni cronice, pentru că ei sunt cei mai vulnerabili. 

„Datele din viaţa reală ne arată că prezenţa unei boli cronice la această grupă de vârstă creşte riscul de spitalizare cu circa 12 ori sau riscul de internare la ATI de circa 19 ori, mai ales când vorbim de mai multe comorbităţi, cum ar fi bolile neuropsihiatrice sau sindromul dawn”, a adăugat Gheorghiţă. 

Mulţiu români nu sunt de acord cu vaccinarea copiilor din teama ca aceştia să nu facă o reacţie adversă după vaccinarea împotriva Covid-19. 

„Bineînţeles că reacţiile alergice provocate de vaccinuri sunt posibile, indiferent de tipul de vaccin, dar reacţiile alergice severe sunt foarte rare când vorbim de vaccinare împotriva Covid-19. Nicio reacţie adversă declarată până acum nu a avut o evoluţie necontrolabilă. Astfel, veştile sunt unele foarte bune,  când vorbim de reacţiile alergice din cauza vaccinului împotriva Covid-19”, a explicat Dr. Camelia Berghea, medic primar Alergologie si Imunologie clinică. 

Impactul pe care Covid-19 îl are asupra copiilor din punct de vedere psihic, emoţional este adevărata pandemie pe care o vom traversa în următorii an

„Medicul de familie îngrijeşte toate categoriile de vârstă: întreaga familie, gravidă, sugar, copil, seniorul. Şi văzând întreg tabloul familial, priveşti altfel pacientul, vezi în ansamblu, vezi dimensiunea medico-socială. Ori asta te obligă să faci un altfel de medicină, medicină integrativă s-ar putea spune.

Va trebui cumva să îi aduci pe toţi la un numitor comun, să le respecţi credinţele, temerile, să le respecţi ceea ce au primit prin educaţie şi să încerci să le fii alături, să îi îndrumi să decidă corect.

Dacă mă întrebaţi dacă să alegem vaccinarea copiilor, v-aş răspunde că ultimii 2 ani, de pandemie, ne-au adus în faţă o boală nouă, cu foarte multe dimeniuni: de la cea medicală până la cea socială.

Impactul pe care l-a avut asupra copiilor: copiii au trecut prin tulburări de comportament, tulburări de somn, tulburări de alimentaţie, teama de a se apropia de colegii lor.

Copiii sunt foarte afectaţi. Copiii fac forme uşoare de COVID-19, dar impactul pe care boala aceasta l-a avut asupra lor din punct de vedere psihic, emoţional, cred că este cea mai adevărată pandemie pe care o vom traversa în următorii ani”, a spus Dr. Valeria Herdea, medic pediatru şi medic de familie. 

Părintele oricărui copil se află în faţa dilemei „voi lua decizia de a îmi vaccina copilul sau nu?”

„Cred că, în acest moment, lucrul cel mai important pentru un părinte care se află în faţa dilemei «voi lua decizia de a îmi vaccina copilul sau nu?» pleacă de la faptul că o bună parte din dilemă este generată de emoţii. Aş vrea să îi asigur pe toţi părinţii, în primul rând în calitate de părinte, şi apoi de medic, că şi eu am fost emoţionat în momentul în care copilul nostru ne-a întrebat ce să facă. I-am spus că, evident, ar fi bine să se vaccineze şi s-a vaccinat. Pot înţelege aceste emoţii.

Dar ceea ce vreau să îi sfătuiesc pe părinţi, înainte de a lua o decizie, este să se uite la fapte, la cifre şi la riscuri. Nu la voci stridente, nu la cel care ţipă mai tare, nu la cel care vine cu acuze, ci la cel care oferă cifre, dovezi ştiinţifice şi alternative, soluţii”, a explicat medicul pediatru Dr. Mihai Craiu. 

„Cifrele de la care plecăm sunt cele prezentate de Valeriu Gheorghiţă: copilul, în ansamblul său, nu face forme extrem de grave de boală, dar astăzi, la nici 24 de ore după ce o familie de români şi-a pierdut copilul din cauza complicaţiilor COVID-19, cred că este indecent să minimalizăm riscul bolii la copil. Trebuie să ştim că în Statele Unite, unde au fost confirmate peste 7,2 milioane de cazuri de infecţie SARS-CoV2 la copii, sunt peste 5.500 de cazuri de sindrom inflamator multisistemic. Tot în Statele Unite sunt 665 de copii care au murit. Înseamnă aproape 30 de copii la un milion de persoane. Imaginaţi-vă că în România, am putea să vorbim de 100 de decese pediatrice”, a mai spus medicul. 

„Luaţi o decizie liniştită, pentru că nu va fi niciun copil din România vaccinat fără acordul părinţilor lui. Trebuie să luăm o decizie înţeleaptă şi să analizăm pericolul, pentru că varianta Omicron pare a schimba regulile jocului şi dacă ne uităm în restul lumii, această variantă afectează preponderent tinerii. Jumătate dintre cazurile confirmate de infectare cu Omicron sunt la persoane cu vârsta până în 29 de ani. De aceea cred că şi copiii, în viitorul apropiat, dacă vor continua să meargă la joacă, la şcoală, în colectivitate, vor fi supuşi unui risc semnificativ de infectare. Nu trebuie să luaţi o decizie de azi pe mâine, ci trebuie să cântăriţi riscurile pentru copil şi pentru întreaga familie”, a încheiat Craiu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite