De ce Maia Sandu are porecla Ioana d’Arc? Iar lui Igor Dodon i se spune Guguţă?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Colaj: Maia Sandu şi „Ioana d'Arc“ (pictură de Dominique Ingres, 1854, via wikimedia.org)
Colaj: Maia Sandu şi „Ioana d'Arc“ (pictură de Dominique Ingres, 1854, via wikimedia.org)

Duminică, 15 Noiembrie, cetăţenii Republicii Moldova aleg preşedintele: Maia Sandu ori Igor Dodon? Ascultând discursul de ieri al lui Igor Dodon de la mitingul electoral din Chişinău, în care s-a asemuit – ce blasfemie! – cu Ştefan cel Mare, mi-am amintit că Maia Sandu are o poreclă, Ioana d’Arc, dată de duşmanii săi, frustraţi că este incoruptibilă.

Dincolo de articolele sau comentariile din presa online, am auzit porecla aceasta a Maiei Sandu, Ioana d’Arc, anul trecut, imediat după ce a fost desemnată premier, într-un mediu ostil, care utiliza porecla cu ironie. Apoi, peste puţin timp, am auzit-o la alţi moldoveni, care o rosteau însă cu simpatie, stimă şi respect.

Cine a fost Ioana d’Arc? Potrivit tradiţiei istorice franceze, a fost o fecioră eroină care a jucat un rol primordial în războiul de 100 de ani (1337-1453) dintre Franţa şi Anglia. La începutul secolului al XV-lea Franţa ajunsese să fie ocupată în mare parte de către englezi. Populaţia franceză era victima ocupantului englez, care jefuia, viola şi omora fără limită. În 1429 a apărut o tânără, Ioana d’Arc, care a invocat profeţii şi voci ale divinităţii, cu care a reuşit să îl convingă pe moştenitorul tronului să preia conducerea luptei împotriva englezilor. I-a convins şi pe soldaţii francezi, care s-au mobilizat sub stindardul ridicat de Ioana d’Arc şi au început să câştige bătălie după bătălie împotriva ocupantului englez. Era de mirare că bărbaţii care formau oastea Franţei mergeau la luptă sub conducerea Ioanei d’Arc şi câştigau bătăliile. Englezii şi francezii trădători au reuşit să o captureze. Ioana d’Arc a fost judecată de Inchiziţie şi a fost arsă pe rug în 1431. Peste câteva decenii procesul ei a fost rejudecat şi a fost achitată. Există mai multe versiuni ale istoriei sale, scrise începând cu secolul al XVI-lea. Ea a devenit un simbol al luptei naţionale franceze în secolul al XIX-lea şi a fost beatificată în 1902 şi sanctificată în 1920, ziua ei, 30 mai, fiind şi azi sărbătoare în Franţa. Istoria ei încă nu este bine cunoscută din cauza mitologiei care s-a creat în jurul ei, o îmbinare de fapte istorice reale cu altele imaginare. Dincolo de adevărul istoric, care se lasă greu descoperit, Ioana d’Arc a devenit un simbol al poporului francez. Un simbol al luptei împotriva ocupantului străin, un simbol al curajului, un simbol al onestităţii.

Duşmanii Maiei Sandu i-au dat această poreclă – Ioana d’Arc – pentru a o ironiza. Majoritatea politicienilor din R. Moldova se consideră bărbaţi „macho” şi nu pot accepta că o mână de om, o femeie, este capabilă să conducă ţara. Pentru ei mai mare frustare nu se poate. Dumitru Diacov, imediat după ce a fost demisă din demnitatea de prim-ministru, a luat-o peste picior pe Maia Sandu. Cât ea a fost premier, nu a avut curajul să zică nimic. Dar marele macho al politicii de la Chişinău, Igor Dodon, a întrecut orice limită a bunului simţ, lansând o serie de atacuri fără perdea la adresa Maiei Sandu, mai ales în campania electorală.

Maia Sandu nu este singurul politician din R. Moldova cu porecle date după personaje istorice sau literare. Vlad Plahotniuc este asociat cu Al Capone, Ilan Shor cu Robin Hood, iar Igor Dodon cu Guguţă de către basarabenii cu simţul umorului sau d’Artagnan de către suporterii săi.

Igor Dodon nu se mulţumeşte nici cu Guguţă, nici cu d’Artagnan. Dodon este în criză de imagine, caută cu disperare simboluri în speranţa deşartă că va mobiliza electoratul. E atât de frustrat Igor Dodon că va fi învins de o mână de femeie, încât nu ezită să se compare cu Ştefan cel Mare. Mori de râs când asculţi discursul său de la mitingul electoral de ieri de la Chişinău. Ştefan cel Mare „s-a lămurit cu boierii, noi trebuie să ne lămurim cu acest Parlament, să-l dizolvăm, reducem numărul de deputaţi şi anticipate. Doi, Ştefan şi-a iubit ţara şi s-a luptat pentru fiecare cetăţean şi moldovean şi trei, a prietenit şi cu estul şi cu vestul, ceea ce facem şi noi cu politica externă echilibrată, să fie prieten şi cu Rusia şi cu Europa”.

Se întoarce Ştefan cel Mare în mormânt la Putna! Nici cei mai josnici domnitori ai Moldovei, corupţi şi perfizi, nu au îndrăznit să se asemuiască cu marele Ştefan. Dar vine un Dodon, care e plin de curaj când are body-guarzii lângă el, şi îndrăzneşte să facă o blasfemie, să se compare cu marele Ştefan cel Mare!... Ruşine istoricilor care îi sunt consilieri lui Igor Dodon!

Lui Dodon îi este frică. Îi este frică că va fi învins de Maia Sandu, pardon, de Ioana d`Arc. Este frustrat că rămâne un necunoscut în istorie. Nu a reuşit să facă nimic ca preşedinte al Republicii Moldova, decât să ducă statul într-o izolare diplomatică în care nu se află nici măcar regimurile dictatoriale din centrul Africii. Frustrat că nu rămâne în istorie, s-a asemuit cu cel mai mare domnitor din istoria românilor, cu marele Ştefan. Se cutremură mormântul de la Putna din cauza acestei blasfemii!

O mână de om, o femeie mică de statură, dar cu o mare putere de convingere prin exemplul personal, Maia Sandu, a devenit simbolul oamenilor buni care luptă împotriva corupţiei, hoţiei şi minciunii. Pentru că cetăţenii Moldovei, indiferent de etnie şi de limba maternă, au înţeles că principala cauză a sărăciei în Republica Moldova este corupţia politicienilor. Pentru că cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că au nevoie de altfel de politicieni, care nu sunt corupţi şi nici coruptibili, care nu şantajează şi nici nu sunt şantajabili. Pentru că cetăţenii Republicii Moldova au înţeles că singura soluţie pentru o viaţă mai bună este schimbarea politicienilor. De aceea oamenii buni din Republica Moldova o asemuiesc pe Maia Sandu cu Ioana d’Arc, pentru că au încredere în ea, pentru că Maia Sandu a devenit simbolul luptei lor, a tuturor locuitorilor Republicii Moldova care vor schimbarea în bine.

Porecla Ioana d’Arc i-au dat-o duşmanii săi. Au făcut o mare greşeală, pentru că ironia lor ieftină nu a prins la electorat, care a înţeles corect simbolistica Ioanei d’Arc în istoria Franţei şi au sesizat imediat oportunitatea de a transforma această poreclă dată cu ironie de duşmanii săi într-o poreclă de bun augur, care îi inspiră pe toţi oamenii buni din Republica Moldova. Moldovenii au simţul umorului, mult mai fin decât românii din dreapta Prutului.

Moldovenii au şi un spirit practic deosebit. Au învăţat că bunăstarea vine dinspre Vestul Europei, nu dinspre Moscova. Iniţial mulţi moldoveni se duceau la muncă în Rusia din motive foarte simple. În primul rând, cunoşteau limba rusă. Apoi, societatea rusă le era mult mai familiară, după zeci de ani de viaţă în Uniunea Sovietică. În plus, pentru Rusia nu aveau nevoie de viză, iar după ce ea a devenit necesară, au învăţat mecanisme de ocolire a actelor oficiale, cu riscurile de rigoare. Însă tinerii au început să înveţe engleză, au început să meargă la muncă în Occident şi au văzut diferenţa de stil de viaţă între Rusia şi Europa de Vest. Moldovenii ţin foarte mult la legăturile de cumătrie, o relaţie de alianţă formată cu ocazia botezurilor, care dezvoltă prietenii mai vechi sau formează prietenii noi. În orice caz, cumătriile sunt la baza relaţiei de încredere între basarabeni. Iar un basarabean care a reuşit să se aşeze în Occident îl ajută pe un cumătru, acela pe alt cumătru şi aşa mai departe. În ultimii 10 ani balanţa moldovenilor plecaţi din ţară s-a schimbat de la Est către Vest. Mult mai mulţi basarabeni sunt plecaţi în Occident la muncă şi studii decât în Rusia.

Aceşti cetăţeni ai Moldovei care au plecat în Uniunea Europeană vor da tonul alegerilor din 15 Noiembrie. Ei au văzut pe viu diferenţa între Rusia şi UE. Ei au înţeles că singura şansă de dezvoltare economică pentru Republica Moldova este spre Uniunea Europeană, nu spre Rusia. Moldovenii au înţeles că au nevoie de fonduri europene care să susţină dezvoltarea economică. Dar s-au săturat ca fondurile să fie furate de politicienii corupţi.

Moldovenii au înţeles că Igor Dodon este corupt şi că atâta timp cât el va fi preşedinte, nimeni nu va da fonduri nerambursabile şi nici credite cu dobânzi mici Republicii Moldova. Nici măcar Rusia. Iar fără finanţare internaţională este imposibilă susţinerea unei dezvoltări economice a R. Moldova. La fel ca într-o afacere, fără credit este greu să o dezvolţi. Iar UE nu dă doar credite cu dobânzi foarte mici, ci acordă şi fonduri nerambursabile, adică bani care nu trebuie returnaţi, pentru proiecte de infrastructură etc.

Maia Sandu este politicianul care se bucură de cea mai mare încredere în Occident, pentru că este integră, incoruptibilă şi onestă. Doar Maia Sandu poate scoate R. Moldova din izolarea internaţională în care a adus-o Igor Dodon. Doar Maia Sandu poate negocia de la egal la egal cu liderii Uniunii Europene, pentru că aceştia au încredere în Maia Sandu.

Iar moldovenii, indiferent de etnie, au înţeles că şansa lor este Maia Sandu preşedinte. Sau, după le place multor moldoveni cu simţul umorului, care o apreciază şi o stimează pe Maia Sandu, Ioana d’Arc!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite