Complexul Europa a devenit o grămadă de moloz: imagini de la demolarea raiului evazioniştilor VIDEO

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Complexul Europa din sectorul 2 al Capitalei, supranumit drept paradisul evazioniştilor, a devenit o grămadă de moloz, după o operaţiune în care Poliţia Capitalei a confiscat 12 camioane de marfă în neregulă.

În 31 iulie, atunci când 700 de poliţişti şi 250 de jandarmi au luat cu asalt complexul Europa, cunoscut drept raiul evazioniştilor. 

Ofiţerii din cadrul Serviciului de Investigare a Criminalităţii Economice – Poliţia Sectorului 2 sau verificat atunci peste 500 de standuri şi au confiscat nu mai puţin de 16 camioane de marfă contrafăcută, şi mai multe persoane, printre care şi un poliţist din cadrul Secţiei 7, au fost reţinute pentru contrabandă. În total 8 persoane se află în arest preventiv, 12 în arest la domiciliu, patru sub control judiciar iar pentru alte două persoane a fost emis un mandat de arest în lipsă. Peste 10.000 de euro şi 15.000 de lei au fost ridicaţi în vederea confiscării în urma controlului. 

    

Autorităţile au transmis că cercetările şi pregătirile pentru această acţiune au fost demarate încă din luna februarie 2019. „Poliţiştii au pus în aplicare 53 de mandate de percheziţie domiciliară, la domiciliile şi locurile frecventate de persoane despre care existau date conform cărora ar fi comercializat ţigarete provenite din contrabandă. Totodată, poliţiştii au verificat peste 400 de standuri şi au sigilat aproximativ 500 de standuri unde se comercializau produse purtătoare der marcă protejată sau contrafăcute”, transmitea Poliţia Capitalei, care sublinia că nu mai puţin de 46.000 de ţigarete au fost confiscate. Echipele de poliţişti şi jandarmi au fost însoţite de un elicopter.

„Suportul Inspectoratului General de Aviaţie a fost necesar având în vedere suprafaţa foarte mare pe care se întinde complexul comercial. Trebuie ţinut cont că Europa are nu mai puţin de şapte căi de afluire şi defluire”, au explicat anchetatorii.

De la acea dată cercetările au fost continuate sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de contrabandă cu ţigarete, punerea în circulaţie a unor produse purtătoare de marcă protejată sau contrafăcute şi desfăşurarea de activităţi de pază şi protecţie fără respectarea normelor legale. 

În acelaşi timp, angajaţii Enel au fost solicitaţi să debranşeze toate gheretele din complex care au fost branşate ilegal la curent.

Complexul Europa are o lungă fiind locul din care erau aprovizionate miile de buticuri din Capitală cu marfa luată en-gros la preţuri mici. În urmă cu peste zece ani, primarul de atunci al Sectorului 2, Neculai Onţanu spunea că nu există nicio autorizaţie de construcţie pentru complexul comercial, fără a putea explica cum comercianţii de acolo au avut mereu acces la utilităţile publice.  „Afacerea Europa a fost ilegală încă de la început. Toate construcţiile din interiorul complexului au fost ridicate fără autorizaţie. Fără aceasta nu se poate desfăşura nici o activitate comercială. Toate aceste ilegalităţi au fost posibile şi cu concursul regiilor furnizoare de utilităţi care au aprobat, nu s-au sesizat sau nu au verificat această zonă, favorizând astfel infractorii şi fraudarea bugetului local”, declara atunci Onţanu, fără a da vreo explicaţie pentru lipsa unor măsuri. 

Tentative eşuate

Autorităţile au avut mai multe tentative de a închide Complexul Europa despre care se spune că este locul unde se spală bani, evaziunea fiscală este de 12 milioane de euro pe an şi nicio construcţie nu are autorizaţie. 

În 2011, de exemplu, prefectul Capitalei, anunţa că a început o razie de proporţii pentru oprirea activităţilor ilicite. Mihai Cristian Atănăsoaei spunea că acţiunea se va încheia atunci când vor fi oprite toate activităţile ilicite desfăşurate de cei care vând în această zonă comercială. Atănăsoaei a precizat că în complexul comercial Europa „se spală bani”, nu sunt case de marcat, nu sunt documente pentru mărfurile vândute, iar „evaziunea fiscală este de 12 milioane de euro pe an”. Astfel, el îi avertiza pe comercianţi să părăsească complexul Europa, pentru că altfel autorităţile vor intra cu buldozerul peste ei.

La rândul lor, inspectorii financiari declarau că evaziunea fiscală în cadrul complexului este de 100%.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite