"But when a long Train of Abuses and Usurpations, pursuing invariably the same Object, evinces a Design to reduce them under absolute Despotism, it is their Right, it is their Duty, to throw off such Government, and to provide new Guards for their future Security." Thomas Jefferson, Declaration of Independence

Carevasăzică, atunci cînd un Şir lung de Abuzuri şi Uzurpaţiuni, ce urmăresc invariabil aceeaşi Minisiune/Ţintă, relevă un proiect menit să le înglobeze într-un Despotism absolut, este Dreptul lor, este Datoria lor (a cetăţenilor), să înlăture o asemenea formă de Guvernare, şi să producă noi Garanţi pentru Securitea lor.

 

În atenţia Primăriei Bucureşti, a Poliţiei Capitalei şi în atenţia opiniei publice,

Am luat la cunoştinţă despre acţiunile instituţiilor dvs., anume de a depune plîngere penală, respectiv de a investiga “caracterul ilicit” al demontării scenei din Piaţa Victoriei. Constat cu stupoare că aceste acţiuni sunt disproporţionate cu întîmplările din Piaţă, şi inevitabil duc cu gîndul la abuz de putere, intimidare şi represalii împotriva protestatarilor.

Cum mă aflu printre cei care au iniţiat dezasamblarea scenei, pentru a vă înlesni de efortul de a mă identifica şi căuta, vă informez că sunt direct responsabil de acţiunea civică şi etică de a demonta acea scenă, instaurată într-un mod mîrşav, în Piaţa Victoriei - devenită deja un simbol al protestelor anticorupţie.

Declar în mod public şi deschis că am ajuns în Piaţa Victoriei în jurul orei 12:30, şi sunt primul protestatar care a iniţiat procesul de demontare a scenei. La scurt timp, au urmat şi alţi protestatari. Acţiunea noastră a fost simbolică, nicidecum una de distrugere, ea urmărind înlăturarea unui abuz generat de doamna Firea.

Menţionez că, împreună cu ceilalţi protestatari, nu am provocat nicio daună componentelor metalice, şi nici nu am avut vreun gînd de anarhie - aşa cum a spus doamna Firea. Am reacţionat paşnic, într-un mod civic şi democratic în faţa unei profunde nedreptăţi. Contest în mod vehement orice asociere a numelor noastre cu anarhia, violenţa sau nerespectarea legii. Ba chiar, într-o ironie perfectă, noi ieşim în stradă pentru respectarea valorilor democratice, a legilor şi a independenţei justiţiei. Toate aceste lucuri se pot proba cu nenumăratele apeluri la proteste paşnice, şi delimitări de orice agresivitate - scandările “Fără violenţă, Fără violenţă!”.

Singura pagubă produsă rămîne orgoliul doamnei Firea. Dumneai a încercat, prin metode demne de guvernele dictatoriale, să confişte în mod injust şi brutal un simbol al sutelor de mii de oameni care au ieşit în stradă protestînd şi apărînd justiţia.

Prin urmare, vă îndemn cu stăruinţă (din englezescul “I urge you”) să nu daţi curs cerinţelor doamnei Firea, de a întreprinde represalii împotriva oamenilor din Piaţă. Asemenea acţiuni nu fac decît să radicalizeze opinia publică, şi mai ales protestatarii.

Totodată, fac un apel către opinia publică, pentru a se pregăti şi de ce este mai rău. S-ar putea să vedem, în scurt timp, dosare penale pe numele protestatarilor, făcute la comanda doamnei Firea. Aşadar, rog persoanele de bună credinţă, care au studii în drept, dar mai ales avocaţii să ofere consultaţii pro bono în cazul în care apar asemenea măsuri fasciste.

Cu speranţa că încă trăim într-un stat de drept, că instituţiile publice vor respecta valorile democratice, respectiv vor respecta libertatea noastră de a protesta paşnic, solicit Primăriei Bucureşti şi Poliţiei Capitalei de a se delimita public de orice represalii îndreptate împotriva protestatarilor. Orice alt răspuns reprezintă un act de complicitate în raport cu un comportament fascist, imoral şi profund nedemocratic.