Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Ce rămâne în urma lui Dan Voiculescu: trei secvenţe de la arestarea unui mogul media

Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv, vineri, la 10 ani de închisoare, în dosarul privatizării Institutului de Cercetări Alimentare (ICA)

Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.

Ştiri pe aceeaşi temă

Cam pe când premierul Victor Ponta se arăta convins că „o ţară liberă poate exista doar dacă există şi o presă liberă“ şi folosea sloganul Antenei 3 pentru a da mai mult volum propriilor concepţii despre mass-media românească, o mână de reporteri, aparţinând de trusturile familiei Voiculescu, îşi căutau disperaţi locuri la umbră, în faţa sediului IPJ Ilfov. Înăuntru, aşteptându-şi mandatul de aducere în arest, stătea chiar Dan Voiculescu, angajatorul carevasăzică, şi doar privind această scurtă înlănţuire de fapte se poate bănui de ce acei ziarişti nu trăiau cele mai fericite zile ale lor.

Despre programele Antenei 1 şi Antenei 3 s-au spus enorm de multe lucruri, în ultimii ani. Pentru unii dintre români, cele două instituţii media au reprezentat „răul absolut“ în care poate ajunge presa, un nucleu de manipulare intensivă. Alţi români (deşi, poate mai corect ar fi „ceilalţi români“, dată fiind capacitatea extraordinară de separare socială pe care cele două posturi au dovedit că o deţin) au învăţat de acolo cuvinte noi. Unul dintre acestea, „băsism“, a făcut carieră, ţinând loc, deopotrivă, de insultă şi teorie socio-politică.

Toţi cei prezenţi în faţa IPJ Ilfov ştiau că, odată cu condamnarea lui Voiculescu, ceva important s-a petrecut. Însă, în timp ce unii dintre jurnalişti puteau să glumească pe această temă, ba chiar, ocazional, să arunce şi cu niscaiva fiere în jur, pentru jurnaliştii din trusturile lui Voiculescu situaţia era ceva mai ingrată: aceştia trebuiau să transmită în direct evenimentul pe care, ani în şir, superiorii lor se străduiseră, prin toate mijloacele posibile, să-l evite.

Ca şi în viaţa de zi cu zi, într-o amestecătură pestriţă de oameni care par să aştepte la nesfâşit, ceva se întâmplă. Iată, deci, câteva întâmplări, aparent fără semnificaţie, din faţa unui sediu de poliţie regional.

1. Imaginea lui Mircea Badea

 


Pentru cineva care şi-a construit cu atâta migală şi insistenţă imaginea de bărbat dur, gata să se ia la harţă cu oricine pentru dreptate, Mircea Badea nu a avut o zi tocmai grozavă. A ajuns la sediul de poliţie în jurul orei 2.30. Cum ziariştii se grupaseră în singurul loc umbros din zonă, Badea a mărşăluit dureros prin soare, într-o căldură infernală. 

 

O mare greşeală de tactică a făcut azi plutonul de execuţie legând Antena 3 de acest dosar. Faptul că a ales să confişte sediul Antenei 3, leagă acest dosar de Antena 3. Cu acest prilej, oamenii care mai aveau îndoieli că acest proces este pe bune, sunt acum lămuriţi. Ce legătură juridică există între dosarul ICA şi Antena 3? Nişte oameni vor sta în închisoare pentru că Antena 3 a refuzat să se alinieze. Independenţa este plătită scump în România. Este o hotărâre dementă, bazată pe absolut nimic.

 
Mircea Badea, prezentator TV

Mişcându-se aproape mecanic, doi paşi în faţă, doi paşi în spate, Badea a vorbit încontinuu la telefon. A dat impresia, de vreo două ori, că ar vrea să spună ceva, însă nici „Mi-e scârbă de tine, mă!“, nici urările de cancer galopant, nici expresiile ascuţite despre soarta familiilor celor care nu-l plac nu s-au auzit.

La un moment dat, s-a apropiat de restul jurnaliştilor, privind însă, în continuare, în jos, spre ecranul telefonului. Salvarea a venit dinspre una dintre jurnalistele postului Antena 3, care l-a solicitat pentru un interviu. La vederea siglei de pe microfon, Badea s-a mai liniştit.

2. Ce facem cu o ştire?

 

La momentul în care a ajuns la faţa locului, prima echipă de jurnalişti Antena 3 s-a lovit de o dilemă. Teoretic, fuseseră trimişi să redea o ştire, dar ştirea asta nu era ca toate celelalte. „Tu tragi tot, da? Oricum, ce, decizi tu ce intră? Zic ăia din redacţie. Tu trage tot şi aleg ei!“, i-a spus jurnalista cameramanului.

În momentul apariţiei şi celei de-a doua echipe, lucrurile s-au complicat şi mai tare. Jurnaliştii primiseră „de la centru“ semnalul să se pregătească pentru a intra în direct. Vreme de minute bune, cele două jurnaliste s-au invitat reciproc, niciuna părând foarte dornică să se afirme.

La final, ce s-a auzit pe post ar putea concura cu mare succes la titlul de „cea mai neutră ştire“ din istoria unui post care ne obişnuise cu totul alt stil. După terminarea ştirii, pe o bordură a rămas o foaie de hârtie, scrisă de una dintre jurnalistele Antena 3, despre arestarea patornului. O ataşăm, pentru conformitate. 


FOTO David Muntean

3. Cu noi cum rămâne?

 

Când în zonă a ajuns vestea că sediul Antena 3 a fost confiscat, trei cameramani ai postului au început să-şi pună probleme serioase. Băieţii ăştia trei au sub 30 de ani, rate la bancă, salarii aşa şi aşa (ăsta este numele de cod în presă pentru „salarii mici“). Iată dialogul dintre cei trei cameramani, reprezentanţi perfecţi ai tipului de jurnalist truditor, zilnic pe teren pentru a prezenta ştirea. 

„Ce vorbeşti? Vine executorul la uşă şi gata, s-a închis tot“, zice unul. Celălalt îl completează: „Îţi dai seama, a fost făcută cu cap. Până îţi cauţi un alt sediu, nu mai poţi transmite. Oricum, te slăbeşte!“, i-a spus celălalt. Al treilea a dat din cap. Aproba. 

Mai multe ştiri pe aceeaşi temă: 

 
Dan Voiculescu (67 de ani) a ajuns la Penitenciarul Rahova după ce a fost condamnat la 10 ani de închisoare. De asemenea, şi ceilalţi condamnaţi la închisoare cu executare în dosarul „ICA” au fost duşi în arest. Curtea de Apel Bucureşti a dat, vineri, sentinţa definitivă în acest caz. Cu această ocazie, judecătorii au decis să-i confişte lui Dan Voiculescu mai multe terenuri, dar şi imobilul în care se află postul Antena 3.
 
 
Omul de afaceri Dan Voiculescu a fost condamnat definitiv la 10 ani de închisoare în dosarul „ICA” în care era acuzat de spălare de bani. Magistraţii au decis respingerea cererii de schimbare a încadrării juridice în cazul omului de afaceri.
 
 
Dan Voiculescu, fondatorul Partidul Conservator (Partidul Umanist Român în 1992), este un personaj controversat, care şi-a împărţit activitatea între afaceri şi lumea politică. A fost ales senator în trei legislaturi, iar în 2013 a renunţat la viaţa politică dându-şi demisia din Parlament.
 
 
Averea familiei lui Dan Voiculescu, care a primit astăzi sentinţa în dosarul ICA, este estimată la 120 de milioane de euro şi ocupă locul 24 în clasamentul „Forbes 500 Miliardari“, publicat în toamna anului trecut. Potrivit declaraţiei de avere însă, Voiculescu este un fost senator, cu o pensie lunară de 2.700 de lei, dar cu sume importante în conturi.
 
 
Printre jurnaliştii prezenţi la intrarea în clădirea unde se predase Dan Voiculescu, au fost şi câţiva dintre angajaţii săi. Pentru aceştia, 8 august 2014 va rămâne în istoriile personale ca o zi extrem de confuză.
 
 
 
Un fost expert al DNA, dat afară pentru grave abateri disciplinare a sărit în apărarea lui Dan Voiculescu în studiourile Antena 3. Dumitru Gheorgiu a fost demis din Direcţia Naţională Anticorupţie pentru că divulga date secrete din dosare mediului politic, îşi urmărea colegii şi îi înregistra pe ascuns.
 
 
Curtea de Apel Bucureşti a judecat, luni, un nou termen al dosarului ICA, în care Dan Voiculescu este acuzat de spălare de bani. Omul de afaceri a fost condamnat deja la 5 ani de închisoare în acest caz, dar a făcut recurs. După 11 ore de audieri judecătorii au decis să continue procesul marţi dimineaţă. Asta după ce au respins peste 40 de cereri venite din partea avocaţilor, dar şi audierea a 14 martori propuşi de apărare.
 
 
La cinci ani şi nouă luni de la trimiterea în judecată şi un periplu pe la trei instanţe din Capitală, dosarul „ICA”, în care Dan Voiculescu (67 de ani) a primit deja o condamnare de cinci ani de închisoare, a intrat pe ultima sută de metri, iar Curtea de Apel Bucureşti ar putea anunţa o decizie finală în acest caz chiar luni.
 
 
Măsura controlului judiciar, dispusă în dosarul în care Dan Voiculescu este acuzat de şantaj, vine ca urmare a gravităţii acuzaţiilor ce i se aduc omului de afaceri, dar şi pentru a fi evitate presiunile pe care acesta le-ar putea face, având în vedere că este judecat într-un alt dosar pentru fapte similare. Asta arată magistraţii Tribunalului Bucureşti în motivarea deciziei prin care au menţinut măsura impusă de procurorii anticorupţie.
 
 
Omul de afaceri Dan Voiculescu va continua să facă drumurile zilnice la poliţie, asta după ce magistraţii Tribunalului Bucureşti au respins cererea acestuia de ridicare a controlului judiciar impus de procurorii anticorupţie în noul dosar în care este acuzat de şantaj. Înainte de decizia instanţei, acesta s-a prezentat la sediul Poliţiei Ilfov, spunându-le jurnaliştilor că a venit „la datorie”.
 
Dan Voiculescu a declarat luni, în faţa magistraţilor Curţii de Apel Bucureşti, că ştie ce învinuiri îi sunt aduse în dosarul ICA, dar nu le recunoaşte. Cel care l-a dat de gol a fost un angajat al institutului, care a arătat rolul afaceristului în privatizarea ICA. Judecătorii au stabilit un nou termen în dosar: 4 august. Avocatul lui Voiculescu a anunţat că a cerut schimbarea încadrării juridice în tăinuire, fără a da alte detalii.
 

De ce vrea Voiculescu strămutarea procesului ICA de la Curtea de Apel Bucureşti

Fostul senator Dan Voiculescu, judecat în dosarul privind privatizarea Institutului de Cercetări Alimentare, încearcă să tergiverseze procesul prin noi stratageme. Voiculescu invocă lipsa de imparţailitate a magistraţilor desemnaţi să judece cazul.

Voiculescu: Voi pune bazele unui ONG de investigaţii care va analiza activităţile lui Traian Băsescu din 1989 încoace

Omul de afaceri Dan Voiculescu a declarat, duminică, în cadrul unei conferinţe de presă, că va înfiinţa o organizaţie nonguvernamentală de investigaţii care va avea ca obiect de activitate scoaterea la iveală atuturor activităţilor lui Traian Băsescu. Mai mult, acesta a ţinut să precizeze că în niciunul din dosarele în care este implicat nu există dovezi împotriva sa.

Sediul IPJ Ilfov, unde s-au predat vineri (8 august) Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi, după condamnarea la 10, respectiv 8 ani de închisoare cu executare în dosarul „ICA” FOTO David muntean

Imagini din aceeasi galerie
  • Sediul IPJ Ilfov, unde s-au predat vineri (8 august) Dan Voiculescu și Gheorghe Mencinicopschi, după condamnarea la 10, respectiv 8 ani de închisoare cu executare în dosarul „ICA” FOTO David muntean
  • Nutriționistul Gheorghe Mencinicopschi a fost condamnat la 8 ani de închisoare. Magistraţii au mai decis să-i pună nutriţionistului casele sub sechestru. FOTO David Muntean
  • Gheorghe Mencinicopschi, la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Gheorghe Mencinicopschi, la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Gheorghe Mencinicopschi, la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Gheorghe Mencinicopschi, la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Gheorghe Mencinicopschi, la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Realizatorul TV Mircea Badea de la Antena 3, prezent la rândul lui la sediul IPJ Ilfov, a declarat că decizia de condamnare la 10 ani de închisoare a lui Dan Voiculescu, patronul Intact Media Group din care face parte și Antena 3, este cea a unui „pluton de execuţie” FOTO David Muntean
  • Mircea Badea la sediul IPJ Ilfov FOTO David Muntean
  • Omul de afaceri Dan Voiculescu, la sediul IPJ Ilfov, vineri, 8 august FOTO David Muntean
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: