Atacul rechinilor. Ce spun biologii marini despre cazul turistei românce ucise în Marea Roşie a Egiptului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rechinul  „mare alb” poate ajunge o maşină ucigaşă FOTO Shutterstock
Rechinul  „mare alb” poate ajunge o maşină ucigaşă FOTO Shutterstock

Periodic, rechinii atacă turiştii în Marea Roşie. Ultima victimă este o româncă de 40 de ani din Suceava. Aceasta nu a avut nicio şansă în faţa Marelui Alb care la doar 600 de metri distanţă mai ucisese o turistă din Austria.

Experţii spun că oamenii au schimbat fără să vrea dieta şi comportamentul rechinilor din Marea Roşie, care tradiţional mâncau macrou şi nu urcau la mai puţin de 30 de metri adâncime.

Două femei au fost ucise de rechini lângă plajele Egiptului de la Marea Roşie, la sud de oraşul Hurghada, a anunţat duminică Ministerul egiptean al Mediului, scrie Reuters. Prima victimă era o femeie din Austria de 68 de ani, iar cea de-a doua, o turistă română, în vârstă de 40 de ani din Suceava. Ambele atacuri au avut loc la o distanţă de 600 de metri unul de celălalt, în apele coastei Sahl Hasheesh, potrivit surselor citate.

Ministerul de Externe din România a confirmat duminică moartea turistei românce care a fost atacată de un rechin. Ambasada României la Cairo a luat legătura cu autorităţile egiptene şi a putut stabili circumstanţele în care s-a produs incidentul. Conform unor surse ale monitorulsv.ro ar fi vorba despre Roxana Donisan, în vârstă de 40 de ani, funcţionară la Direcţia de Finanţe. Femeia îşi cumpărase două sejururi în Egipt, pentru o vacanţă mai lungă.

Câţiva turişti ruşi au relatat că au fost martori atunci când salvamarii au ignorat un avertisment că un rechin se află în apă. Aceştia ar fi luat în râs avertismentul semnalat de un turist chiar cu 15 minute înainte de tragedia în care românca şi-a pierdut viaţa, în timp ce înota în Marea Roşie. Turiştii mai susţin că s-ar fi încercat să se ascundă moartea violentă a româncei, pentru ca oamenii să nu plece din staţiune.

Ulterior, oficiali egipteni au declarat că a fost format un comitet pentru a ancheta circumstanţele atacurilor şi eventualele motive ştiinţifice aflate în spatele acestora. Guvernatorul regiunii, generalul-maior Amr Hanafi, a emis un ordin de suspendare a tuturor activităţilor pe plajele din zona atacurilor.

Nu sunt primele atacuri de rechin înregistrate în Marea Roşie, iar experţii susţin că aceastea revin periodic. Concret, în 2018, un turist ceh a fost ucis de un rechin în timp ce înota, iar un atac similar a ucis un turist german în 2015. La 1 decembrie 2010, trei ruşi şi un ucrainean au fost răniţi grav, la câteva minute unul de celălalt, iar pe 5 decembrie 2010, o femeie germană a fost ucisă, când a fost atacată în timp ce făcea snorkeling lângă ţărm. 

Pescuitul excesiv şi selfie-urile cu rechinii 

Motivele pentru care rechinul din specia „Carcharodon carcharias” cunoscut şi drept „marele alb” sau „moartea albă” atacă oamenii la Marea Roşie nu sunt cunoscute cu exactitate, dar experţii cred că acestea au legătură cu activitatea umană în zonă. „În primul rând, vorbim de pescuitul excesiv. Milioane şi milioane de egipteni depind de macroul din Marea Roşie, care este şi hrana preferată a rechinilor. Aceştia rămân astfel fără mâncare şi trebuie să se orienteze spre altceva. Apoi, pentru turişti se organizează un fel de excursii pentru a face scufundări în zonele cu rechini. Nu o să credeţi, dar sunt mulţi amatori de selfie-uri cu rechinii albi. Acum, deşi este interzis, se utilizează atractanţi, diverse materiale îmbibate în sânge sau bucăţi de peşte. Practic, atrag deliberat rechinii. Repet, această procedură este interzisă, dar există destui turişti dispuşi să plătească atât cât trebuie pentru a «beneficia» de astfel de aventuri”, a declarant pentru „Adevărul” biologul marin Adrian Bîlbă. 

Snorkelingul şi catastrofele navale 

Expertul mai susţine că în mare pericol sunt şi cei care obişnuiesc să facă snorkeling. „Cei care practică astfel de scufundări nu se pot proteja cu costume de neopren pentru că acestea dau flotabilitate şi practic nu mai pot ajunge sub apă. Şi cum snorkelingul se face în zonele cu recif de corali, scufundătorii se pot răni, e adevărat uşor, în coralii care sunt extrem de tăioşi. Există turişti care nici măcar nu îşi dau seama pe loc că s-au rănit, dar acele câteva picături de sânge care se duc în apă sunt suficiente ca să atragă rechinii. În plus, mai vorbim de o problemă. Dintr-un motiv uşor de dedus, turistele nu ar trebui să facă scufundări într-o anumită perioadă a lunii”, atrage atenţia specialistul. 

Nu trebuie ignorat faptul că recent în Marea Roşie s-a scufundat o navă care avea la bord 18.000 de oi. Toate aceste animale s-au transformat în hrană pentru rechini, care pe fondul lipsei de macrou s-au adaptat la carnea de mamifere. „De aici şi până la atacuri nu mai este decât un pas. Totuşi, trebuie spus că, în principiu, atacurile rechinilor asupra omului sunt foarte rare. Se întâmplă la doi-trei ani, dar în total sunt rare. Adică mult mai dese sunt atacurile urşilor, de exemplu”, mai spune biologul marin.

Reamintim că pe 11 iunie a avut loc o catastrofă navală în care a fost implicat vasul Badr 1. Nava, care se îndrepta spre Arabia Saudită. Acesta s-a scufundat la scurt timp după ce a părăsit portul sudanez Suakin, un centru comercial pentru multe ţări africane, situat la aproape 800 km nord-est de Khartoum. Nava avea capacitatea de a transporta până la 9.000 de animale, dar au fost făcute modificări pentru a suplimenta cu mult această încărcătură maximă, au declarat oficialii locali.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite