FOTO Ana Birchall: Dosarul extrădării lui Radu Mazăre a fost predat autorităţilor din Madagascar

0
Publicat:
Ultima actualizare:
mazare caiac

Ministrul interimar al Justiţiei, Ana Birchall, a anunţat că ministerul a trimis luni dimineaţă în Madagascar dosarul pentru extrădarea lui Radu Mazăre. Dosarul a ajuns deja la autorităţile malgaşe, în condiţiile în care azi era data-limită pentru acest mecanism.

Ministrul Justiţiei Ana Birchall a anunţat luni că dosarul de extrădare a lui Radu Mazăre a fost predat luni autorităţilor competente din Madagascar.

"Astăzi, 13 mai, dosarul de extrădare a domnului Radu Ştefan Mazăre a fost predat autorităţilor competente din Republica Madagascar. La ora 8:00, dosarul a fost predat Ministerului Afacerilor Externe, iar la ora 9:00 a fost predat Ministerului Justiţiei din Republica Madagascar. Dosarul cuprinde cererea de extrădare, precum şi toate documentele transmise de instanţele competente din ţara noastră, atât în limba română, cât şi traduse autorizat în limba franceză. Astfel, Ministerul Justiţiei din România şi-a îndeplinit obligaţia legală în conformitate cu atribuţiile conferite de Legea 302 din 2004 privind cooperarea judiciară internaţională în materie penală. Cu un efort extraordinar,colegele şi colegii mei din Ministerul Justiţiei au reuşit să pregătească dosarul de extrădare contra cronometru, practic, în mai puţin de 48 de ore., în ciuda volumul impresionant de documente, ştiţi că sunt peste 600 de pagini", a precizat ministrul.

Ea a subliniat că dosarul complet de extrădare a fost sigilat deea,  personal, sâmbătă, 11 mai, la ora 20:02, iar ulterior a fost predat reprezentantul Ministerului Afacerilor Externe pentru a fi transmis personal prin curier diplomatic autorităţilor din Madagascar.

"Concomitent, dosarul de extrădare a fost transmis în format electronic şi la Ministerul Justiţiei din Republica Madagascar în aceeaşi seară. În aceeaşi seară a zilei de 11 mai, la ora 22:29, Biroul Interpol a confirmat Ministerului Mustiţiei din România că întreaga documentaţie a fost primită şi trimisă inclusiv prin reţeaua Interpol. 

În dimineaţa zilei de 12 mai, un curier diplomatic a plecat în Madagascar cu toate documentele predate sub sigiliu de Ministerul Justiţiei. Aceste documente, aşa cum v-am spus au fost predate personal în această dimineaţă, avem şi confirmarea de primire", a explicat ministrul Justiţiei.

Ana Birchall a mulţumit colegilor săi care au lucrat la foc continuu pentru a duce la bun sfârşit această misiune.

"Le mulţumesc, de asemenea, colegelor şi colegilor mei din Ministerul Afacerilor Externe şi din Ministerul Afacerilor Interne pentru ajutorul acordat. Rămânem în contact cu autorităţile din Republica Madagascar pentru orice alte informaţii care vor mai fi considerate necesare", a conchis ministrul.

Radu Mazăre. condamnat la 9 ani de închisoare, a fost arestat în 8 mai, pentru şase zile, ceea ce a impus declanşarea procedurii de urgenţă pentru extrădare.

Birchall

Luni este ultima zi când Ministerul Justiţiei trebuie să trimită documentele necesare extrădării lui Radu Mazăre din Madagascar. Încă de vineri, când Curtea de Apel Bucureşti a expediat către Ministerul Justiţiei documentele prin care s-a constatat îndeplinirea condiţiilor legale, Ana Birchall a anunţat că sunt 600 de pagini de tradus şi că angajaţii Ministerului vor lucra în permanenţă, deoarece timpul este scurt şi Mazăre execută un mandat de arestare de 6 zile.

Potrivit unor surse din instituţie, ministrul interimar Birchall s-a aflat în sediu zi şi noapte, pentru a se asigura că procedura este îndeplinită şi pentru a sigila personal documentele.

dosar extradare mazare

Contre între consulul Madagascarului şi MAE

Consulul general onorific al Madagscarului la Bucureşti, Serge Rameau, pretinde că ministerul român de Externe ştia că Madagascarul este gata să-l extrădeze pe Radu Mazăre, dar nu a răspuns nici până astăzi solicitării oficiale privind eliberarea unei copii după mandatul internaţional de arestare, de care autorităţile acestei ţări aveau nevoie, potrivit legii, pentru a-l extrăda. 

„După condamnarea domnului Mazare am fost convocat de ministrul de externe al Madagascarului, care mi-a cerut explicaţii, pentru că acolo nimeni nu înţelegea cine e dl Mazăre, de ce a venit în ţara noastră, etc. I-am explicat toată situaţia iar el mi-a explicat că nu avem un acord de extrădare cu România. Am răspuns că  România este membră UE şi că lucrurile trebuie făcute în mod convenabil, cu respectarea legilor. El mi-a răspuns că din punct de vedere judiciar este dispus să dea Cezarului ce e al Cezarului, dar că are nevoie de copia mandatului internaţional de arestare. Eu atunci m-am întors în România, am făcut o notă verbală către MAE român şi am cerut copia mandatului, pentru că nu am vrut să mi se reproşeze ceva ulterior, să nu fim acuzaţi de obstrucţionare. Aşadar România ştia că Madagascar era gata să coopereze, dar era nevoie de acest document. Nu am primit nici până azi un răspuns”, a spus Serge Rameau la RFI România.

În replica, ministrul român de Externe, Teodor Meleşcanu, susţine că MAE a trimis din februarie 2018 autorităţilor din Madagascar o copie a mandatului internaţional de arestare pe numele lui Radu Mazăre. „În februarie 2018, am făcut o cerere către IGPR în care am rugat să ne dea o copie a mandatului respectiv. Am dat instrucţiuni pe data de 28 februarie 2018, la ambasada noastră din Italia, în care am informat pe ambasador că îi trimitem în anexă documentul de la Biroul Naţional Interpol cu privire la cetăţeanul Radu Mazăre, care fusese dat în urmărire internaţională şi în legătură cu care existau informaţii că ar dori să obţină un permis de şedere pe teritoriul Republicii Madagascar. Documentul respectiv a fost înaintat ambasadei noastre de la Roma şi trimis apoi către partea malgaşă, cu scopul de a bloca obţinerea permisului de şedere în Madagascar de către persoana care era urmărită internaţional”, a precizat Meleşcanu.

Evenimente



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite