VIDEO Cum a fost introdus în subteran primul metrou în anul 1978

VIDEO Cum a fost introdus în subteran primul metrou în anul 1978

Trenurile de tip IVA, cele vechi, încă circulă în Capitală FOTO Arhivă

În acest moment în Capitală circulă 25 de metrouri de tip vechi, ce poartă numele de IVA, pentru că au fost fabricate la Întreprinderea de Vagoane Arad. Însă, primul metrou de acest fel a fost introdus în subteran în iarna anului 1978, atunci când sute de muncitori au venit să ajute la realizarea minunii din Capitală.

Ştiri pe aceeaşi temă

În arhive se păstrează imagini realizate în timpul transportului primului vagon de metrou, dar şi cu momentul în care acesta a fost introdus în subteran, după cum se precizează în filmuleţ.

Vagonul de metrou a fost introdus în subteran în anul 1978, atunci când a fost aduc în Capitală cu ajutorul unei maşini. Muncitorii au tras husa care acoperea vagonul, după care acesta a fost pus pe liniile din subteran. 

Metrourile vechi încă circulă în Capitală

Vechile trenuri de metrou, construite pe vremea lui Ceauşescu la Întreprinderea de Vagoane de la Arad, vor fi scoase treptat din uz începând din luna mai şi vor fi înlocuite cu 16 garnituri noi cumpărate deja de la firma spaniolă CAF. Pentru ca acestea să poată circula, o parte dintre peroane au fost deja uşor ajustate.
 
Toate cele 25 de metrouri de tip vechi care circulă în acest moment în Capitală vor fi scoase din funcţiune până la sfârşitul anului viitor, potrivit directorului Metrorex Aurel Radu. Acestea vor fi casate şi vândute la fier vechi, în timp ce o parte dintre peroanele actuale sunt „pilite“ pentru a le face loc noilor garnituri cumpărate de Metrorex. 
 
 
Trenurile fabricate de Întreprinderea de Vagoane Arad (IVA) sunt învechite şi, în ciuda faptului că în acest moment ar trebui să fie funcţionale 25, reprezentanţii Metrorex spun că din cauza defecţiuni tehnice acestea ajung foarte des să fie reparate.
 
„Cu cât un tren este folosit mai mult, consumul de energie este mai mare şi mentenanţa este mai scumpă, pentru că se tarifează la numărul de kilometri parcurşi“, explică directorul Metrorex. Acesta precizează că, până la sfârşitul anului viitor, vrea să înlocuiască tot parcul de trenuri IVA, pe care le consideră depăşite.
 
Metrourile vor fi casate
 
Vechile garnituri de metrou care vor fi scoase din funcţiune vor fi casate, după care vor fi vândute şi valorificate ca fier vechi. „Dacă ar exista o altă posibilitate de a le valorifica, pe alţi bani, ar fi foarte bine, însă, nu şi-a exprimat nimeni ideea şi nici noi nu am găsit până acum, la nivelul Metrorex, alte soluţii de a vinde trenurile la preţuri mai mari decât la fier vechi“, susţine Aurel Radu.
 
Pe aceeaşi temă:
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: