Trei persoane au murit, după o pană de oxigen la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti UPDATE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Incident la unitatea mobilă de ATI de la Spitalul Victor Babes FOTO Inquam Photos/ George Calin
Incident la unitatea mobilă de ATI de la Spitalul Victor Babes FOTO Inquam Photos/ George Calin

Trei pacienţi au murit, luni seară, după o pană de oxigen la unitatea mobilă de terapie intensivă de la Spitalul Victor Babeş din Bucureşti. „Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului  a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19”, anunţă Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă.

UPDATE: Raed Arafat: „La un anumit moment, astăzi, presiunea a crescut peste 6 bari. Ce s-a întâmplat în TIR: ventilatoarele de fabricaţie americană, deci vorbim de ventilatoare de calitate bună, atunci când depăşesc 6 bari intră în sistem de auto-protecţie şi se opresc (...). Asta se pare că s-a întâmplat astăzi cu toate ventilatoarele din TIR, care s-au oprit împreună şi au creat situaţia de urgenţă. Colegii au lucrat imediat pentru a remedia situaţia şi pentru a ventila bolnavii, iar între timp au fost trimise şi ambulanţe pentru a prelua pacienţii. Un reprezentant al firmei care întreţine ventilatoarele era în curtea spitalului, dar nu a dorit să între în TIR şi să ajute pentru că erau pacienţi COVID. A preferat să rămână afară chiar dacă i s-au oferit materiale de protecţie”.

Şeful DSU a precizat că mai multe detalii vor fi lămurite de către ancheta aflată în curs de desfăşurare.

„Instalaţia de oxigen se face de către firme autorizate. Această instalaţie e făcută de o firmă autorizată, contractată de spital. E făcut totul corect, nu e nimic improvizat, iar acest TIR a funcţionat luni de zile în Argeş până a ajuns aici. A funcţionat şi acolo, a funcţionat şi în ultimele zile fără probleme. Urmează să descoperim de ce s-a întâmplat astăzi asta. Mai mult nu pot spune. Aşteptăm ancheta”.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu a declarat, luni seară, că în timp ce speră că incidente precum cel de la Spitalul Victor Babeş nu se vor mai repeta, nu poate garanta acest lucru. Citeşte întraga ştire aici.

UPDATE: Premierul Florin Cîţu face declaraţii de presă la ora 23.00, după tragedia de la Spitalul Victor Babeş

Transmisiunea live a conferinţei poate fi urmărită AICI.

UPDATE Serviciul Omoruri din cadrul Poliţiei Capitalei a declanşat o anchetă cu privire la decesul celor trei pacienţi. „Cercetările vizează stabilirea cauzelor şi condiţiilor în care s-a produs decesul”, spun oficialii Poliţiei. 

Trupurile neînsufleţite urmează a fi ridicate şi transportate la Institutul Medico-Legal în vederea efectuării necropsiei.

UPDATE „E o tragedie, un moment dramatic în care vieţi omeneşti au fost pierdute. Prezint condoleanţe familiilor care i-au pierdut pe cei dragi astăzi. Am sesizat Parchetul de pe lângă Judecătoria sectorului 3 în legătură cu această situaţie, fiindcă vinovaţii trebuie identificaţi şi pedepsiţi. Am solicitat colaborarea deplină a personalului acestui spital în cadrul cercetărilor care vor avea loc”, a scris primarul Nicuşor Dan pe Facebook.

Din cei 8 pacienţi internaţi în Unitatea Mobilă din cadrul Spitalului Victor Babeş:

- un pacient a fost mutat pe o secţie proprie a spitalului Victor Babeş;

- un pacient a fost mutat la Spitalul ROL 2 (secţia militară a Ana Aslan);

- doi pacienţi au fost mutaţi la Spitalul Bagdasar Arseni;

- un pacient a fost mutat la Spitalul Floreasca;

- trei pacienţi au fost declaraţi decedaţi, în urma intrării în stop cardio respirator, anunţă autorităţile. 

Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă (DSU) precizează că personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă  a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container şi a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcţionarea corectă şi în siguranţă  a acestor tipuri de echipamente medicale.

„În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la faţa locului  a refuzat intrarea în unitate, deşi i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecţie împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR”, spun oficialii DSU.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor  care au dus la creşterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unităţii Mobile. 

„Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat  o creşterea a  presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcţiune. Instalarea şi operaţionalizarea  Unităţii se realizează sub coordonarea DSU şi a spitalului iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalaţiei de oxigen care deserveşte UTIM-ul, monitorizarea acesteia şi operarea unităţii este realizată de echipa tehnică a spitalului”, mai arată autorităţile.. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite