S-a dublat tariful la abonamentul la metrou

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Metrorex a scumpit, începând de astăzi, preţurile cartelelor şi abonamentelor de călătorie cu metroul. Cea mai mare creştere este la preţul abonamentului lunar care s-a dublat: de la 25 de lei a ajuns la 50 de lei.

Bucureştenii trebuie să scoată mai mulţi bani din buzunar, începând de astăzi, pentru a circula cu metroul. Asta deoarece Metrorex a majorat tarifele pentru biletele şi abonamentele pentru transportul public subteran.

Astfel, preţul unei cartele cu două călătorii, care până acum costa 2,5 lei este de 3 lei, preţul biletului cu zece călătorii a crescut de la 8 la 9 lei, iar preţul unui abonament de o zi s-a majorat de la 5 lei la 5,5 lei. Cea mai mare creştere este la tariful abonamentului lunar, care se dublează: de la 25 de lei ajunge la 50 de lei.

De asemenea, Metrorex a introdus trei tipuri noi de cartele: abonament săptămânal în valoare de 15 lei, cartela de weekend la 6 lei şi abonamentul lunar de maximum 62 de călătorii care costă 27 de lei.

Avem cele ieftine cartele de metrou din Europa
Iniţial, scumpirea era anunţată pentru 15 septembrie, însă ulterior a fost amânată. „ De la ultima majorare din aprilie 2009 până în prezent, inflaţia a fost de peste 8% aşa că, potrivit legii, aveam voie să majorăm tarifele. De asemenea, în discuţiile cu FMI s-a pus problema creşterii tarifelor, în special că noi primim subvenţii mari de la bugetul de stat“, a explicat, pentru „Adevărul de Seară“, Gheorghe Udrişte, directorul general al Metrorex S.A..

El a spus că, din preţul real al unei călătorii cu metroul, pasagerul suportă aproximativ 35%, restul fiind acoperit de stat.

Udrişte a adăugat că această scumpire este normală, în condiţiile în care avem cele mai mici preţuri la cartelele de metrou de pe „vechiul continent“.. „Preţul unei călătorii cu metroul începe de la un euro în toate celelalte oraşe europene. În momentul de faţă, preţul unei călătorii cu metroul este mai ieftin decât orice alt mijloc de transport de la noi din ţară“, a adăugat directorul de la Metrorex.

Abonamentul la metrou la acelaşi preţ ca cel de la RATB
Tariful abonamentului lunar la metrou a ajuns, în momentul de faţă la aceeaşi valoare ca cel de la RATB, de 50 de lei. Diferenţa este că suprafaţa pe care o acoperă metroul bucureştean este mult mai mică decât cea acoperită de RATB: metroul acoperă 3,5% din lungimea  totală a reţelelor de transport public din Capitală, restul fiind acoperit de RATB.

Zilnic, sunt aproximativ 600 de mii de persoane care se folosesc de transportul subteran. Dintre aceştia, aproximativ 200 de mii au abonamente lunare. Udrişte susţine că majorările nu vor duce la diminuarea numărului de călători. „Anul trecut, deşi a fost criză, nu a scăzut numărul utilizatorilor decât cu maximum două procente“, a mai spus Udrişte.


București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite