Proiectul de anvergură prin care tinerii vor să aducă schimbarea. Forumul Studenţilor Români de Pretutindeni, la 150 de ani de la primul congres naţional

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Frontispiciul Universităţii Bucureşti FOTO: Shutterstock
Frontispiciul Universităţii Bucureşti FOTO: Shutterstock

Universitatea din Bucureşti va găzdui prima ediţie a Forumului Studenţilor Români de Pretutindeni, între 20 şi 24 august. Peste 100 de tineri români din ţară şi din străinătate se vor reuni cu această ocazie pentru a discuta soluţii pentru România de mâine.

Forumul reprezintă un proiect fără precedent, creat de către studenţi pentru studenţi, care îşi propune să devină catalizatorul schimbării politicilor publice şi să găsească soluţii pentru problemele cu care generaţia actuală se confruntă.

Pe perioada celor 5 zile în care Bucureştiul va deveni gazda celei mai reprezentative adunări studenţeşti, vor avea loc dezbateri în comitete, workshop-uri, conferinţe şi training-uri. Reprezentanţi ai instituţiilor publice şi ai mediului de afaceri vor fi prezenţi în cadrul Forumului, asistând la procesul de dezbatere şi oferind studenţilor expertiza lor pe diferite subiecte. 

Din dorinţa de a marca 150 de ani de la apariţia primului congres al tinerilor din ţară, congresul de la Putna, cele 4 federaţii studenţeşti naţionale: Liga Studenţilor Români din Străinătate (LSRS), UN Youth Romania, Federaţia Asociaţiilor Studenţilor în Medicină din România (FASMR) şi Uniunea Studenţilor din România (USR) şi-au unit forţele pentru a crea spaţiul propice prin care tinerii să lucreze din nou pentru România. În căutarea de răspunsuri la întrebarea lansată încă de acum 150 ani, „În ce direcţie trebuie să pornească generaţia actuală?”, acestea şi-au dat seama că doar împreună, prin efort colectiv, pot realiza un proiect, prin care studenţii pot deveni pilonii unei societăţi mai bune în următorii ani.

„LSRS a marcat anterior aniversarea celor 140 de ani de la “Congresul Studenţilor Români de le Putna” din 1871. Însă, pentru această aniversare vrem să dăm un semnal mult mai puternic, fiind motivaţi de personalităţi precum A.D.Xenopol, Mihai Eminescu, Dumitru Brătianu, Ioan Slavici, Gh. Dem Teodorescu, Vasile Alecsandri şi Mihail Kogălniceanu ce au participat la congresul din 1871 ca studenţi. 

De această dată, 4 asociaţii studenţeşti şi de tineret colaborează în premieră pentru un proiect fără precedent, ce doreşte să readucă la viaţă congresul de la acea vreme. Cel mai important mesaj pe care trebuie să îl transmitem este că putem trece peste diferenţele dintre noi, mai ales în contextul în care societăţile sunt din ce în ce mai dezbinate. Acei oameni superbi au subscris sentimentului de unire într-o perioadă mult mai dificilă decât cea de acum, din acest motiv nu văd de ce nu putem face asta şi astăzi, bineînţeles urmând exemplul înaintaşilor noştri”; a spus Decebal Mohîrţă, Secretar General Liga Studenţilor Români din Străinătate.

Pe parcursul a 5 zile, membrii Forumului vor dezbate subiectele alese, concluziile acestora alcătuind o Rezoluţie, care va fi înaintată autorităţilor. Comitetele forumului sunt împărţite pe diferite arii de interes: Educaţie şi Tineret, Muncă şi Economie, Dezvoltare şi Investiţii, Energie şi Mediu, Afaceri Externe şi Sănătate. Dezbaterile vor culmina cu Adunarea Plenară a Forumului, ce va avea loc pe data de 24 August. În cadrul Adunării Plenare, toate cele 6 comitete din cadrul Forumului vor prezenta Proiectele de Lege la care au lucrat, rezumând soluţiile. Pe parcursul Forumului vor fi, de asemenea, evenimente sociale şi profesionale, menite să ofere membrilor oportunităţi de networking şi de carieră.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite