Nicuşor Dan: Instanţa opreşte construirea unor blocuri pe Kiseleff, într-un spaţiu verde în care se află o copie în miniatură a grădinilor de la Versailles

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Curtea de Apel Bucureşti a anulat definitiv, printr-o decizie recentă, un Plan Urbanistic Detaliat (PUD) care prevede construirea unui complex de locuinţe pe un teren de 1,1 hectare pe Şoseaua Kiseleff 45, zonă cunoscută ca “grădinile Versailles ale Bucureştiului”. Informaţia a fost transmisă de Nicuşor Dan pe pagina sa de Facebook.

PUD-ul a fost emis prin Hotararea Consiliului General al Municipiului Bucuresti 243/ 2014 (cand primar general era Sorin Oprescu, n.red.).

„Actiunea în instanţă a fost înaintată de Primarul Sectorului 1 Andrei Chiliman, iar Asociaţia Salvati Bucureştiul a intervenit în proces de partea Primarului Sectorului 1“, mai arată sursa citată.

Instanţa a constatat trei motive de nelegalitate:

a. construirea nelegală pe un spaţiu verde

b. aviz nelegal emis de Direcţia pentru Cultură Bucureşti

c. alipirea nelegală a parcelelor.

În ciuda faptului că "primul motiv de nelegalitate era evident, deoarece terenul figura că spaţiu verde în PUZ", mai multe instituţii au validat din punct de vedere legal emiterea PUD, se arată în comunicatul citat, pe lista figurând, printre alţii, funcţionari din Primăria Bucureşti, arhitetul şef Gheorghe Pătraşcu, dar şi fostul prefect Nicolae Petrovan.

„Este halucinant să vezi cum instituţiile statului român din domeniul construcţiilor dau acte ilegale unele după altele, fără să funcţioneze niciun filtru de control. Sarcina constatării nelegalitatilor este lăsată pe umerii instanţelor, când se găsesc voluntarii care să semnaleze neregulile şi să desfăşoare litigiile.

Nu există voinţă politică pentru a stopa fenomenul construirii ilegale. Inspectoratul de Stat în Construcţii şi Parchetul, că ultima instanţa, nu doresc să facă lumina în această zona de infracţionalitate", a declarat deputatul Nicuşor Dan, membru al Asociaţiei Salvaţi Bucureştiul.

Construite în perioada interbelică, respectivele grădini sunt copii în miniatură a celor de la Versailles. În prezent, terenul de peste un hectar aparţine unui avocat din Capitală care vrea să ridice pe el patru blocuri, se mai precizează în comunicatul citat.
 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite