FOTOGALERIE: Hanul Gabroveni din centrul vechi va fi restaurat în doar trei luni. Vezi aici cum va arăta clădirea!

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hanul Gabroveni urmează să fie restaurant în întregime iar lăngă el va apărea o clădire nouă care va adăposti o sală de spectacole. Ministerul Culturii si Primaria Capitalei au demarat lucrările de renovare pentru această locaţie cu valoare istorică şi culturală pentru care au alocat suma de cinci milioane de euro. Hanul va adăposti birourile Centrului de proiecte culturale al Primăriei Capitalei (ARCUB).

Hanul Gabroveni, construit în perioada 1802 – 1804, a intrat de câteva zile în reparaţii capitale pentru următoarele trei luni. Imobilul, aflat în posesia municipalităţii, se afla în paragină de mai bine de zece ani deşi este considerată o clădire cu o valoare istorică, arhitecturală şi culturală deosebită. Odată cu finalizarea lucrarilor de restaurare, Primaria Capitalei are în plan construirea unei clădiri noi, lângă han, care va adăposti o sală de spectacole. Costul total al celor două proiecte este de 5 milioane de euro din care 1,65 milioane de euro sunt fonduri europene nerambursabile.
   

Lângă clădirea hanului se va construi o anexă care va găzdui o sală de spectacole

CLICK AICI pentru a vedea starea actuală a clădirii şi cum va arăta peste trei luni

Referitor la acest proiect, Bogdan Trimbaciu, directorul Unitatii de Management a Proiectului din Ministerul Culturii, a delcarat pentru HotNews.ro că "Am obţinut la începutul anului 2012 autorizaţia de construire pentru restaurarea hanului. Fiindcă vremea a fost aşa cum a fost, până acum s-a făcut organizarea de şantier. De câteva zile am început lucrările de consolidare şi restaurare ale clădirii. În trei luni vom termina construcţia, la roşu. Se va face consolidarea clădirii şi va fi gata faţada spre strada Lipscani. Ca să ne putem încadra în termen, muncitorii vor lucra în două schimburi"

Lucrarile la noua cladire care se va ridica pe parcela vecina, va reprezenta o extensie a hanului. Ele vor începe după terminarea lucrărilor de restaurare a clădirii vechi. "Noi vom începe lucrările după ce Ministerul Culturii va termina restaurarea hanului. Vom reconstrui pasajul vechi de trecere între străzile Lipscani şi Gabroveni. Clădirea nouă va avea aceeaşi înalţime ca hanul şi va adăposti o sală de spectacole", a declarat pentru HotNews.ro, Mihaela Paun, directoarea ARCUB.

Bani europeni pentru renovare

Imobilul din centrul vechi al capitalei ar fi trebuit să fie restaurant încă de acum un an dar, din cauza stării avansate de deteriorare a structurii de rezistenţă, proiectanţii nu au putut intra în clădire pentru a face măsurătorile necesare proiectului de restaurare şi astfel nu s-a putut realiza licitaţia pentru punerea în siguranţă a clădirii. Ministerul Culturii va plăti 1,65 milioane lei, fonduri europene neramburasabile, accesate prin Mecanismul Financiar Spaţiul Economic European. Aceşti bani vor fi folosiţi pentru restaurarea clădirii vechi. Pentru construirea clădirii noi, Primăria Capitalei va plăti circa 3,5 milioane de euro. Pentru punerea în siguranţă a clădirii respective Ministerul Culturii, a mai platit circa 100.000 de euro în 2011.

Istoria Hanului Gabroveni

Până la începutul secolului al 19-lea, în zona Centrului Istoric erau doar locuinţe ale "orăşenilor". În perioada anilor 1802-1804 oraşul trece printr-o perioadă de dezvoltare comercială. Urmare a acestui fenomen apare şi Hanul Gabroveni. Se pare că această cladire aduce în peisajul oraşului pentru prima dată elementul "pasaj", potrivit informaţiilor de pe site-ul www.hanulgabroveni.ro. La parter se aflau prăvălii pentru vânzarea cu amănuntul a produselor textile. Către mijlocul secolului 19, clădirea se afla într-una din perioadele sale de maximă prosperitate şi faimă negustorească.

Şi în perioada comunistă  şi-a păstrat caracterul comercial. "Imediat după Revoluţie, Guvernul a concesionat clădirea unor societăţi comerciale, care ar fi trebuit să prezinte un plan de reabilitare. Acest lucru nu s-a întamplat, iar în 1997 s-a demarat o serie de procese în instanţă între concesionari şi Primărie. În 1999 prin sentinţa judecătorească, municipalitatea a obţinut evacuarea imobilului", scrie Wikipedia.ro.




București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite