Cum ne-am petrecut cea mai fierbinte zi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Termometrele din Capitală arătau, ieri, în jurul orei 16.00, 46 de grade Celsius la soare. Dacă unii se bălăceau în ochiurile de apă ale oraşului, alţii slujeau patria, în plină caniculă.

Codul portocaliu de caniculă le-a dat bătăi de cap locuitorilor din sudul ţării. Un număr de 15 judeţe şi Capitala, s-au topit, duminică, la temperaturi de până la 41 de grade Celsius, iar disconfortul termic a fost deosebit de accentuat. 

Bucureştiul a fost, ieri, în cea mai călduroasă zi din acest an, un oraş uscat. Străzile erau pustii, iar traficul, pe gustul multor şoferi grăbiţi. Maximele de peste 40 de grade Celsius la umbră i-au ţinut pe oameni în case sau în orice alt loc ferit de soarele arzător şi de zăpuşeală.

Gălăgia şi distracţia erau de găsit numai în jurul apelor oraşului. La podul Mărăşeşti de pe râul Dâmboviţa, chiar în spatele Bibliotecii Naţionale, voia bună spărgea liniştea bizară pentru un oraş atât de aglomerat ca Bucureştiul. O gaşcă de tineri despuiaţi făceau hărmălaie, înotau, se stropeau cu apă şi se aruncau de pe pod în apa curgătoare.

Lacul Parcului Carol I din Capitală a fost şi el o oază de răcoare pentru copii. Prea mici să execute salturile vlăjganilor de pe Dâmboviţa, piticii s-au bălăcit toată ziua în apa verzuie. Când pe mal, când în lac, copiii râdeau în permanenţă cu gura până la urechi şi nu dădeau nicio importanţă faptului că arşiţa la ardea pielea bronzată. 

Unii tineri s-a răcorit ieri în apele Dâmboviţei

La polul opus, alţii s-au topit, în plină vipie, la locul de muncă. Soldaţii din Parcul Carol I păzeau, ca în fiecare zi a anului, flacăra de la Mormântul Ostaşului Necunoscut. Cei doi paznici stăteau nemişcaţi, în faţa Mausoleului Eroilor Neamului, îmbrăcaţi în pantaloni lungi albaştri, cămăşi cu decoraţiuni militare şi chipie.

Pe lângă ei, patrulau prin soarele torid alţi doi soldaţi care purtau costume de camuflaj. Timp de câteva ore, gărzile de la monument au suportat cu stoicism cele 46 de grade Celsius pe care le arătau termometrele Bucureştiului.

După arşiţă, ploi torenţiale

Administraţia Naţională de Meteorologie a emis, ieri, o avertizare de instabilitate atmosferică accentuată, valabilă pentru majoritatea regiunilor ţării, în intervalul 15-16 iulie. Meteorologii au anunţat vijelii, averse, descărcări electrice şi, pe arii restrânse, căderi de grindină. Ploi torenţiale sunt prognozate în special în Moldova şi în zona montană. În cursul zilei de astăzi, vremea se va răcori în toată România şi, doar izolat, în sudul extrem, se vor mai atinge, la amiază, valori de 35-36 de grade Celsius.

Cod roşu de caniculă în Bulgaria

O avertizare de cod roşu de caniculă a fost emisă duminică pentru trei regiuni din Bulgaria de la graniţa cu România: Plevna, Ruse şi Veliko Tîrnovo, unde erau prognozate temperaturi de până la 43 de grade Celsius. Restul ţării vecine se află sub avertizare de cod portocaliu. Agenţia bulgară pentru infrastructura rutieră a interzis traficul pentru camioanele de peste 20 de tone în întreaga ţară în cursul după-amiezelor.

Unii tineri s-a răcorit ieri în apele Dâmboviţei
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite