Capitala, complet blocată peste 10 zile

0
Publicat:
Ultima actualizare:

RATB, Metrorex, CFR şi Tarom se alătură şi ei grevei generale de la 31 mai la care vor participa toţi funcţionarii publici din ţară,. Măsurile fiscale anunţate de Guvern, precum scăderea salariilor cu 25%, au iscat cele mai ample manifestări sindicale.

Profesori, medici, poliţişti, ceferişti sau angajaţi ai poştei ameninţă că vor ieşi din nou în stradă la sfârşitul acestei luni, nemulţumiţi de atitudinea Guvernului faţă de protestul de amploare care s-a desfăşurat acum câteva zile în Capitală. Atunci, peste 30.000 de oameni au protestat în Piaţa Victoriei şi au scandat la adresa Guvernului, însă fără niciun rezultat. La mitingul care se anunţă pentru 31 mai se vor alătura şi sindicaliştii din Regia Autonomă de Transport Bucureşti. „Vom face grevă generală alături de bugetari. Vom solidariza oricum cu ei, însă există posibilitatea de a asigura un număr de vehicule pe traseu în ziua protestului sau de a face grevă doar pentru câteva ore", a declarat liderul de sindicat al RATB, Vasile Petrariu.

Capitala ar putea fi însă, complet paralizată dacă şi sindicaliştii Metrorex vor recurge la această măsură. „Ne alăturăm şi noi grevei generale. Strângem semnături, miercuri vom avea centralizatorul. Încercăm să obţinem avize, dar în proporţie de 99% va fi grevă şi la noi. Nu vom putea opri în totalitate transportul de la metrou. Legal, vom opera doar după ora 16.00", a declarat Florin Crişu, vicepreşedintele Uniunii Sindicatelor Libere Metrou (USLM). Astfel, în cazul unei greve generale la metrou, trenurile nu ar circula între orele 5.00 şi 16.00. Ultima grevă a sindicaliştilor din Metrorex a avut loc pe 16 noiembrie 2009, a durat două zile, iar peste 400.000 de călători au fost afectaţi.

Fără Cfr şi Tarom
Angajaţii CFR-ului au fost primii care au anunţat că vor recurge şi ei la aceeaşi măsură astfel încât, trenurile nu vor circula deloc în ultima zi a lunii mai.
De asemenea, angajaţii de la compania aeriană Tarom ameninţă că vor fi solidari cu bugetarii, urmând să asigure doar o treime din activitate, potrivit secretarului general al Sindicatului din Tarom, Aurel Curdov.
La protestul de la sfârşitul lunii peste 50.000 de funcţionari afiliaţi Federaţiei Naţionale a Sindicatelor din Administraţie şi-au anunţat participarea. Motivele sunt reducerea drastică a veniturilor salariaţilor din administraţia publică locală şi iminentele disponibilizări anunţate de către reprezentanţii Guvernului României.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite