Capitala este campioană la tocat bani pentru evenimente de sărbători. Câţi bani a cheltuit fiecare primărie

Capitala este campioană la tocat bani pentru evenimente de sărbători. Câţi bani a cheltuit fiecare primărie

Gabriela Firea cu caciula FOTO Gabriela Firea

Primăria Municipiului Bucureşti a cheltuit cea mai mare sumă de bani pentru a organiza un singur eveniment în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018, „topind” 9 milioane de lei, în timp ce Giurgiu este la polul opus, cheltuind doar 27 de mii de lei pe 11 evenimente, arată un studiu realizat de Infocons.

Ştiri pe aceeaşi temă

Instituţia a comparat cheltuielile orimăriilor din cadrul reşedinţelor de judeţ din România pentru evenimentele organizate în perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018.

Cea mai mare sumă pentru organizarea evenimentelor din perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018 a fost achitată de Primăria Municipiului Bucureşti şi ajunge la 9 milioane lei. Spre comparaţie, 27.136 de lei a fost suma cea mai mică pentru organizarea evenimentelor din perioada sărbătorilor de iarnă, achitată de Primăria Municipiului Giurgiu. 

În total, primăriile din ţară au cheltuit în medie 744.764,15 lei pentru organizarea evenimentelor din perioada sărbătorilor de iarnă 2017-2018.

Tabelul integral poate fi consultat aici.

Modalitatea de contractare a agenţilor economici

Cele 42 de contracte au fost atribuite astfel: 59,52% din contracte au fost atribuite prin achiziţie directă, 11,90% din contracte au fost atribuite prin achiziţie public, 9,52% din contracte au fost atribuite prin licitaţie, 7,14% din contracte au fost atribuite prin acorduri de parteneriat, 4,76% din contracte au fost atribuite prin procedura simplificată, 2,38% din contracte au fost atribuite prin negociere, 2,38% din contracte au fost finanţate prin intermediul sponsorizărilor, iar 2,38% din contracte au fost finanţate în regie proprie.

Evenimentele organizate

11 evenimente a organizat Primăria Municipiului Giurgiu în iarna 2017-2018, cele mai multe dintre toate Primăriile reşedinţelor de judeţ din România.

La polul opus, 11 primării au organizat un singur eveniment cu ocazia sărbătorilor de iarnă 2017-2018.

În schimb, 9 milioane de lei au fost cheltuiţi de Primăria Municipiului Bucureşti pentru organizarea unui singur eveniment, Târgul de Crăciun din Piaţa Constituţiei.

Puteţi consulta tabelul integral al evenimentelor organizate aici.

„Cu ocazia sărbătorilor, ne bucurăm de participarea la diferite evenimente sociale sau culturale, organizate în familie, cu prietenii, dar şi de către comunitatea locală. Nu trebuie să uităm însă că, deşi mergem gratuit la un foc de artificii sau la un concert şi suntem bucuroşi să vedem luminiţe aprinse de sărbători, acestea sunt plătite de noi, în calitatea noastră de contribuabili, şi cred că lucrul cel mai important este să fim informaţi, să ştim pentru ce se cheltuie banul nostru, cum se cheltuie banul nostru şi de ce se cheltuie banul nostru. Să nu uităm că un consumator informat face cât 2, iar noi suntem şi consumatori de servicii publice. Studiile comparative referitoare la cheltuirea banului public pe diferite domenii reprezintă un plus pentru noi în calitate de consumatori, pentru a avea o evaluare de terţă parte. Suntem cetăţeni europeni şi avem dreptul de a fi informaţi pentru a lua decizii corecte”, declară Sorin Mierlea, preşedinte InfoCons.

Puteţi găsi tabelul integral al studiului aici.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările