Administraţia Naţională „Apele Române”: Culoarea roşie a apei din Lacul IOR, cauzată de o algă

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Apa lacului din Sectorul 3 este dată de alge
Apa lacului din Sectorul 3 este dată de alge

Culoarea roşie a apei din Lacul IOR, sesizată la sfârşitul săptămânii trecute, este cauzată de o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade, precizează Administraţia Naţională ”Apele Române”.

”Potrivit celor mai recente rezultate de analiză ale apei lacului IOR emise de către Laboratorul nostru de Calitate a Apelor, a fost identificată prezenţa unei alge roşii pe nume Crysococcus. Este o algă brun-aurie care are o perioadă de dezvoltare primăvara timpuriu atunci când temperatura apei este până la 13 grade. Precizăm faptul că această algă nu este de natură toxică. Prin urmare, prezenţa ei nu afectează nici calitatea apei şi nici fauna acvatică”, anunţă Administraţia Naţională Apele Române.

Instituţia anunţă că administratorul lacului, Primăria Sectorului 3, este obligat să monitorizeze în continuare situaţia şi să se asigure că nu există surse de poluare.

Fundaţia Eco Civica a relatat la sfârşitul săptămânii trecute că în lacul IOR din Capitală au fost deversate dejecţii.

"Lacul IOR a devenit Lacul Roşu al Bucureştiului, numai că la ultimul fenomenul este natural, iar la cel de-al doilea e vorba de poluarea cu fecale! În urma sesizărilor trimise Gărzii de Mediu, această instituţie împreună cu Apele Române au intervenit imediat, au efectuat un control pe lacul IOR şi au prelevat probe de apă. După analiza probelor la un institut abilitat a reieşit clar că lacul e plin de fecale! A reieşit o calitate slabă a apei la bacterii coliforme, nitriţi şi amoniu. Ceilalţi indicatori sunt o treaptă mai sus”, a transmis, duminică, pe Facebook, Fundaţia Eco Civica.

Reprezentanţii acestei ONG au susţinut că dejecţiile au intrat cu apa din lac şi nu s-a produs fenomenul de diluţie şi de deplasare care se constată în cazul apelor curgătoare atunci când acestea sunt poluate. 

Garda de Mediu a transmis că are un control în derulare, iar Administraţia Naţională Apele Române a prelevat probe de apă, date preliminare relevând că indicatorii de calitate a apelor fizico-chimici şi biologici se situează în jurul valorilor normale.

Oficialii au precizat că ”lacul este închis, nu comunică cu alt corp de apă şi este în proprietatea şi administrarea Primăriei Sectorului 3”.

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite