Adio, grătar la pădure! În minivacanța de 1 Mai, autoritățile vor împânzi spațiile preferate ale amatorilor de fripturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ce care doresc să iasă la iarbă verde de Ziua Muncii trebuie să se limiteze la zonele special amenajate pentru învârtit micii pe grătar. În caz contrar, cheflii riscă amenzi de până la 5.000 de lei.

Grătarul de 1 Mai devine o adevărată bătaie de cap anul acesta. Pe de o parte, inspectorii Gărzii de Mediu vor patrul prin zonele preferate ale amatorilor de mici și frupturi și îi vor amenda pe cei care aprind focul în loc nepermis. Legea Picnicului, adoptată luna trecută, interzice organizarea grătarelor în spații neamenajate corespunzător. Pe de altă parte, nici cei care vin cu bucatele gătite de acasă nu sunt mai norocoși. Trebuie să fie foarte atenți la căpușe, care pot fi deosebit de periculoase.

Locuri de grătar în parcurile orașului

Grătarele în Pădurea Băneasa și la Cernica reprezintă activitatea preferată a bucureștenilor care nu reușesc să ajungă la mare ori la munte de 1 Mai. Anul acesta, locuitorii Capitalei vor fi nevoiți să renunțe la mult apreciatul picnic și să se limiteze doar la spațiile special amenajate în parcurile din oraș.

În Capitală există două zone special amenajate, unde amatorii de fripturi şi mititei pot aprinde focul fără teama de a fi amendaţi. O astfel de zonă există în Parcul Tineretului, lângă Palatul Copiilor. Acest perimetru era folosit de mai mult timp de amatorii de picnicuri. Locul este special amenajat, fiind dotat cu grătare fixe, coşuri de gunoi, apă curentă, măsuţe şi bănci. Cel de-al doilea spațiu se află în spatele Parcului Crângaşi, către Lacul Morii. Aici sunt montate cinci grătare fixe, dar și măsuţe şi bănci.

Picnic fără foc la Băneasa şi Cernica

Cei care aleg să iasă din oraş trebuie să ştie că focul nu mai poate fi aprins decât în Complexul Pustnicu şi în Rezervaţia Naturală Comana, pentru că doar aici există dotările prevăzute de lege.

Sunt însă şi locuri unde picnicul este acceptat, dar fără să fie permisă aprinderea focului şi, implicit, grătarele. Astfel, cei care vor să se bucure pur şi simplu de o masă în aer liber, în împrejurimile Bucureștiului, o pot face în pădurile Cernica, Băneasa, Bragadiru, Brăneşti, Călugăreni şi Complexul Astoria de la Snagov, dar trebuie să-şi aducă bucatele gata gătite de acasă

Autoritățile se pregătesc deja pentru controalele din minivacanța de 1 Mai. „Peste 460 de echipe ale autorităţii de mediu se vor regăsi zilnic pe teren în perioada 28 aplilie 1 mai, 100 de echipe ale gărzii, 318 echipe de control ale Romsilva şi 42 de echipe ale Inspectoratului Teritorial de Regim Silvic şi Vânătoare. Din statistici noastre următoarele judeţele Suceava, Hunedoara, Cluj, Sibiu, Caraş-Severin, Ialomiţa, Mureş şi Alba vor fi mai atent urmărite”, a declarat ministrul mediului Attila Korodi.

Mulți amatori, grătare puține

Odată cu recenta adoptare a Legii picnicului, care interzice organizarea grătarelor în spații neamenajate, autoritățile bucureștene au promis crearea unor perimetre speciale. Până în prezent, niciun astfel de spațiu nu a fost însă amenajat. Drept urmare, amatorii de fripturi sunt nevoiți să se înghesuiască în cele două zone pentru picnic deja existente în Capitală, în Parcul Tineretului și în spatele Parcului Crângași. Amenzile pentru cei care nu respectă legea sunt cuprinse între 300 și 5.000 de lei.

Totodată, cei care renunță la grătar și aleg să organizeze un picnic în parc trebuie să fie foarte atenți la căpușe. Este recomandat să nu ne așezăm direct pe iarbă și să purtăm haine albe pentru a vedea mai bine insectele. Muşcătura de căpuşă poate duce paralizie, orbire sau chiar moarte. Autorităţile din mai multe judeţe din ţară au început o amplă acţiune de dezinsecţie.

Dacă ţi-a plăcut ştirea, dă-ne LIKE pe Facebook AICI

Footer Bucuresti
București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite