Întreprindere socială pentru persoanele cu dizabilităţi, în Sectorul 1

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În Sectorul 1 a fost inaugurată azi prima întreprindere socială pentru persoanele cu dizabilităţi.

Întreprinderea a fost înfiinţată prin proiectul „Orizont 2009”, cofinanţat din Fondul Social European prin Programul Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013 “Investeşte în oameni”. Obiectivul general al proiectului este creşterea gradului de integrare în muncă a persoanelor cu dizabilităţi prin dezvoltarea unei întreprinderi sociale pilot cât şi prin formarea profesională a specialiştilor implicaţi în procesul de integrare socio-profesională a acestor persoane.

Întreprinderea socială Orizont cuprinde şapte ateliere lucrative: brutărie, spălătorie, croitorie, tipografie, lumânări, lut şi grădinărit. Până în prezent, au fost angajate în întreprindere 45 persoane cu dizabilitati, urmând ca până la finalizarea proiectului, în noiembrie 2012, să fie angajate încă 15 persoane.

Înființarea întreprinderii a fost aprobată printr-o Hotărâre a Consiliului Local al Sectorului 1, cu rang de compartiment în cadrul Nazarcea Grup. Acesta a fost înfiinţat în cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecția Copilului – Sector 1, prin reorganizarea Centrului Multifuncţional Nazarcea, ca măsură activă privind protecţia, integrarea şi incluziunea socială a persoanelor cu handicap, aşa cum este prevăzut în Strategia Națională privind protecţia specială şi integrarea sociala a persoanelor cu handicap din Romania. Beneficiarii Nazarcea Grup sunt persoane adulte cu dizabilităţi,  datorate unor deficienţe fizice, senzoriale şi intelectuale (certificat de încadrare în tip şi grad de handicap) sau datorate condiţiilor de sănătate (boli mintale şi neuropsihice – dovedite prin act medical doveditor) şi aflate în căutarea unui loc de muncă.

În plus, prin implementarea proiectului “Orizont 2009” s-a introdus deja o nouă ocupaţie în Clasificarea Ocupaţiilor din România: cea de consilier vocaţional. Această ocupaţie a fost inclusă în grupa de bază 2412 ”Specialişti în probleme de personal şi de pregătire profesională a personalului”. De asemenea, au fost create trei centre de evaluare vocaţională (DGASPC Sector 1, DGASPC Sector 6 şi DGASPC Prahova) care vor evalua şi consilia 450 de persoane cu dizabilităţi în vederea integrării acestora în muncă. 

București



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite