Natalia Gavriliţa prezintă argumentele care au stat la baza unei noi structuri a Guvernului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Natalia Gavriliţa
Natalia Gavriliţa

Structura Guvernului şi instituţiilor subordonate din ultimii ani, „făcută pe timpul lui Vlad Plahotniuc”, a „croit” puterea statului aşa ca ea să fie comodă pentru un stat dictatorial. Spre deosebire de acea situaţie, ministerele din Guvernul Gavriliţa au fost croite după priorităţile programului de guvernare. Declaraţia a fost făcută de premierul desemnat Natalia Gavriliţa, de la tribuna Parlamentului, transmite IPN.

„În formula de guvernare în care deciziile se luau de facto într-un club de noapte, de nişte echipe plătite din „kuliok”, nu conta nici numărul de ministere şi nici calitatea miniştrilor şi a echipelor ministeriale. Proiectele de lege şi hotărârile de guvern importante veneau la ministere gata făcute, unde acestea erau doar semnate şi aprobate, fără întrebări şi multă analiză”. În aşa tip de „guvernare mafiotică” putea fi uşor comasată într-un singur minister care doar să semneze deciziile. Dar asta nu înseamnă că comasările aduceau economii finanţelor publice. Asta înseamnă salarii exorbitante şi sute de milioane de lei care mergeau la unele şi aceleaşi firme, a precizar ea.

Actualul guvern are alte sarcini, susţine Natalia Gavriliţa. Sarcina sa este să cureţe instituţiile de corupţi şi scheme, să facă reforme profunde, să atragă şi să implementeze proiecte internaţionale şi să contribuie la creşterea economică şi bunăstarea cetăţenilor.

Premierul desemnat spune că, separarea a patru ministere se va face fără a creşte numărul de angajaţi pe sector. Fiecare minister va trebui fie să aducă o funcţie de la o agenţie subordonată, fie să rămână cu acelaşi număr de angajaţi ca acum. Acum, spune ea, e greu de spus dacă reorganizările vor duce la creşterea sau micşorarea cheltuielilor. Cert e că se vrea creşterea salariilor angajaţilor.

Cabinetul de miniştri propus de Natalia Gavriliţa urmează să aibă 13 ministere, în loc de 9, aşa cum a fost până acum. Patru din ministerele existente urmează a fi reformate. Astfel, în loc de Ministerul Sănătăţii, Muncii şi Protecţiei Sociale va exista Ministerul Sănătăţii şi Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale.

Ministerul Educaţiei, Culturii şi Cercetării se divizează în Ministerul Educaţiei şi Cercetării şi în Ministerul Culturii.

Va fi reformat şi Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale şi Mediului, prin divizarea în Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare şi Ministerul Mediului.

Ministerul Economiei şi Infrastructurii se va transforma în Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale în Ministerul Economiei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite