Forţele unioniste şi cele proeuropene, dezbinate în faţa alegerilor anticipate din 11 iulie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
alegeri Moldova

Partidele care promovează dezideratul Unirii şi cele pro-europene sunt departe de a ajunge la un consens privind unificarea forţelor înaintea alegerilor parlamentare anticipate. Reprezentanţii Platformei DA spun că au venit cu ideea consolidării segmentului pro-european şi a celui unionist, însă oferta lor a fost respinsă, notează IPN.

PAS spune că merge pe cont propriu în faţa oamenilor, iar unioniştii spun că, în curând, vor veni cu o platformă comună, fără PUN.

Reprezentanţii Platformei DA spun că nu poate fi vorba despre un bloc pro-european de dreapta la următoarele alegeri, deşi formaţiunea a militat pentru unitate încă înainte de anunţarea datei scrutinului.

„Platforma DA a venit încă în ianuarie cu oferta unificării forţelor tuturor partidelor de dreapta, am fost refuzaţi. Platforma DA va merge singură în alegeri şi va cere votul cetăţenilor, aşa cum este corect din punctul nostru de vedere”, a spus secretarul general al Platformei DA, Ion Terguţă, în cadrul emisiunii „Ora Expertizei” de la Jurnal TV.

În acelaşi timp, reprezentanţii PAS spun că formula fostului bloc ACUM este depăşita, iar participarea partidelor pe cont propriu la alegeri este necesară pentru a scoate la iveală potenţialul fiecărei formaţiuni.

„Nu trebuie să mergem după ideea blocului ACUM. Blocul ACUM a avut un mandat clar şi o perioadă clar definită. Nu e nimic dramatic în faptul că fiecare merge pe cont propriu. Sunt sigur că există suficiente voturi pentru toţi candidaţii care le vor demonstra cetăţenilor că sunt capabili să le reprezinte interesele”, a spus deputatul PAS, Dumitru Alaiba.

În acelaşi timp, unele forţe unioniste spun că vor merge în alegeri pe o platformă comună, însă Partidul Unităţii Naţionale, condus de Octavian Ţîcu, nu va face parte din noua entitate electorală.

„AUR este parte integrantă a Mişcării Politice Unirea, nu poate fi vorba despre dezbinarea unioniştilor. Suntem împreună cu colegii din Mişcarea Politică Unirea singura forţă de unitate românească. Toţi ceilalţi cred că vor reuşi pe cont propriu şi acest lucru este total opus însăşi noţiunii de unire. Şi vă asigur că AUR nu va merge separat, neglijând celelalte forţe unioniste, ci dimpotrivă vom merge toţi împreună pe o platformă electorală”, a spus liderul AUR, Vlad Bileţchi.

Comisia Electorală Centrală a stabilit că 53 de partide şi organizaţii social-politice pot participa la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite