Dodon: Moldova intră în depresiune economică. Sunt necesare modificări radicale, iar actuala guvernare nu le poate asigura

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Dodon

Ex-preşedintele Igor Dodon afirmă că Moldova intră în depresiune economică. Potrivit lui, astăzi economia Moldovei se află în derivă, în mare declin şi perspectivele sunt sumbre, cauzate de incapacitatea guvernării de a reacţiona eficient la provocări.

„Iată doar câteva indicii de ordin economic şi financiar şi pronosticuri pe care deja le putem face. Anul 2022 a început destul de sumbru şi perspectivele sunt şi mai pesimiste. Anticipăm o scădere a PIB-ului cu cel puţin -2%. Cauza principală va fi determinată de reducerea Producţiei Agricole Globale cu minim 5 miliarde lei şi asta în cel mai bun caz. Lipsa suportului din partea Guvernului riscă să compromită lucrările de primăvară, iar reducerea poate fi de până la 10 miliarde lei. Dacă în 2021 Moldova a înregistrat cea mai mare creştere a producţiei agricole din ultimii 70 ani, în 2022 riscăm să stabilim un antirecord periculos”, a scris Igor Dodon pe Facebook.

Dodon a menţionat că, totodată, consumul populaţiei se va tempera enorm, adică se va diminua din câteva motive: politica BNM de a reduce creditarea, frica de criză şi revenirea după consumul excesiv din 2021.

„Reducerea consumului populaţiei va afecta activitatea economică şi va crea probleme majore încasărilor în bugetul de stat. Piaţa imobiliară după o creştere fără precedent în ultimii 14 ani în 2022 intră într-o stagnare, iar ramura construcţiilor a fost motorul dezvoltării în ultimii 3 ani. Războiul şi lipsa unor proiecte investiţionale va lovi puternic asupra exporturilor moldoveneşti, care în 2022 cel mai probabil vor înregistra o scădere de cel puţin 5-7%. Sunt principalii factori, care vor afecta creşterea noastră economică”, a spus Dodon.

Ex-preşedintele a accentuat că în valoarea nominală salariul mediu pe economie în Moldova în 2022, cel mai probabil va ajunge la 10.300 lei/lună, dar asta cu tot cu impozite. 

„Salariul mediu primit de oameni în 2022 va fi sub 8.600 lei/lunar. Însă dacă ţinem cont de faptul că rata inflaţiei va fi de minim 22% în acest an, atunci, salariul real în 2022 va scădea faţă de anul trecut cu 10%. Este cea mai mare scădere a puterii reale de cumpărare din ultimii 23 ani. Ultima dată veniturile populaţiei s-au prăbuşit atât de puternici în ”renumitul” 1999. Unicul domeniu unde cel mai probabil vom înregistra creştere sunt importurile. Iar creşterea va fi însoţită de scumpirea produselor de import, la resursele energetice, la produsele alimentare, la imputurile pentru agricultură şi la restul bunurilor. De fapt, noi în 2022 vom consuma mult mai puţin, dar vom plăti mult mai scump. Cresc preţurile, nu şi consumul”, a subliniat fostul şef de stat.

Dodon a precizat că anul 2022 „este al 3-lea an de criză, iar criza este aprofundată nu doar de contextul internaţional nefavorabil, dar şi de o guvernare dezorientată şi incompetentă, care idee nu are ce să facă şi se orientează după sugestii care vin din exteriorul ţării şi sunt elaborate în interes străin, nu în interes naţional.”

„În 2021, au exista supravenituri bugetare (datorită politicilor corecte promovate de guvernele precedente) şi guvernarea a reuşit să astupe toate problemele cu bani din buget. Anul acest bani deja nu mai sunt şi noi putem vedea clar că guvernarea nu are soluţii concrete şi va miza doar pe împrumuturi interne şi din exterior. Ţara noastră, care trăieşte din ce în ce mai greu şi se împrumută din ce în ce mai mult. Sunt necesare modificări radicale, iar actuala guvernare nu le poate asigura” a încheiat Dodon.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite