În dosarul deputatului fugar Ilan Şor nu au avut loc şedinţe de la sfârşitul lunii ianuarie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ilan Şor FOTO EPA
Ilan Şor FOTO EPA

Ultima şedinţă de judecată în dosarul de condamnare a fostului preşedinte al Consiliului de Administraţie al Băncii de Economii, Ilan Şor, a avut loc la sfârşitul lunii ianuarie. De atunci, la Curtea de Apel Cahul au mai fost fixate şedinţe. Examinarea demersului a fost suspendată pentru că avocaţii lui Şor au ridicat excepţia de neconstituţionalitate a unei sintagme din Codul de Procedură Penală, iar CCM încă nu a soluţionat această sesizare.

Curtea de Apel Cahul menţionează, într-un răspuns pentru IPN, că în şedinţa din 27 ianuarie avocaţii au depus o cerere de recuzare a completului de judecată. În procesul de examinare a cererilor privind recuzarea, avocaţii au înaintat o altă cerere privind ridicarea excepţiei de neconstituţionalitate a sintagmei „există alte circumstanţe care pun la îndoială rezonabilă imparţialitatea judecătorului”, prevăzută de Codul de Procedură Penală.

Prin încheierea din 27 ianuarie, s-a admis cererea avocaţilor lui Ilan Şor privind sesizarea Curţii Constituţionale cu privire la ridicarea excepţiei de neconstituţionale a sintagmei „există alte circumstanţe care pun la îndoială rezonabilă imparţialitatea judecătorului”, cu suspendarea procedurii de examinare a cererii de recuzare a judecătorilor.

Până în prezent, Curtea Constituţională nu a soluţionat această sesizare, motiv pentru care cererea de recuzare a judecătorilor nu a fost soluţionată şi, respectiv, nu pot avea loc şedinţe de judecată.

După aprobarea demisiei judecătoarei Nina Veleva, raportoare în dosarul Şor, raportor a fost desemnat magistratul Tudor Berdilă.

Pe 1 martie, a fost stabilită o nouă şedinţă în dosarul Şor, care a fost amânată. Instanţa de apel motivează suspendarea examinării prin lipsa unei hotărâri a Curţii Constituţionale, dar pe pagina web a instanţei se menţionează că şedinţa nu a avut loc în legătură cu schimbarea judecătorului raportor pe respectiva cauză penală.

Următoarele şedinţe au fost fixate pentru a doua jumătate a lunii aprilie. Potrivit Curţii de Apel Cahul, şedinţele au fost planificate „întru respectarea termenului rezonabil de judecare”.

Încă în iunie 2017, Ilan Şor a fost condamnat la şapte ani şi jumătate de închisoare pentru cauzarea de prejudicii statului prin înşelăciune şi abuz de încredere. Sentinţa a fost atacată în instanţa de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost numite zeci de şedinţe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Examinarea cauzei se află la faza cercetării judecătoreşti. În iunie 2019, Ilan Şor a dispărut din spaţiul public. Organele de drept i-au intentat dosar penal pentru părăsire ilegală a ţării. Pe 15 august 2019, Ilan Şor a fost lipsit de imunitate parlamentară.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite