A apărut un „număr de criză“ al revistei „Contrafort“. Vasile Gârneţ: „Sperăm că ICR va relua finanţarea publicaţiilor culturale din Basarabia“

A apărut un „număr de criză“ al revistei „Contrafort“. Vasile Gârneţ: „Sperăm că ICR va
relua finanţarea publicaţiilor culturale din Basarabia“

Scriitorul Vasile Gârneţ, directorul revistei „Contrafort“ FOTO: icr-london.co.uk

Prima şi singura ediţie a revistei de literatură „Contrafort“ a apărut graţie unui grant oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Asta după ce Institutul Cultural Român (ICR) a sistat finanţarea celor şase publicaţii de cultură din Basarabia.

„Revista «Contrafort» traversează cea mai grea perioadă din existenţa ei de 19 ani. Nu ştim câtă rea-voinţă sau nepăsare au stat la originea rupturii din acest an. Nu ştim dacă Andrei Marga, ex-preşedintele ICR, un recunoscut om de cultură, şi-a dat seama că îşi trece în palmares o tristă contraperformanţă: încetarea apariţiei revistelor de cultură basarabene“, scrie directorul publicaţiei, Vasile Gârneţ, într-o adresare către cititori.

Scriitorul regretă că acest lucru s-a întâmplat tocmai într-o perioadă când România declară susţinere Republicii Moldova şi aspiraţiilor sale europene.

„Reducerile de buget operate la ICR în a doua jumătate a anului trecut şi în 2013 nu ar fi trebuit să afecteze programele destinate Basarabiei, dacă discursurile cu privire la susţinerea «fraţilor de peste Prut» exprimă un angajament real şi nu e doar retorică politicianistă. E cu atât mai aberant faptul că suspendarea finanţării revistelor basarabene s-a întâmplat nu sub regimul Voronin, care îngheţase relaţiile cu România, ci iată, în plin proces de înlăturare a vechilor ziduri ideologice dintre Chişinău şi Bucureşti, într-o epocă de lansare a unor ambiţioase proiecte economice şi energetice bilaterale, într-un an crucial pentru aspiraţiile noastre europene, când noua guvernare de la Bucureşti declară că apropierea Moldovei de Occident reprezintă o cauză naţională a României“, afirmă publicistul.

 Potrivit lui, blocarea revistelor a sărăcit viaţa culturală din Basarabia: nu s-a mai scris despre cărţi, spectacole de teatru, festivaluri de film, concerte şi expoziţii de artă; scriitorii nu au mai avut unde să-şi publice textele şi să dezbată teme ale actualităţii culturale şi politice; nu s-au mai adus traduceri din literatura universală şi informaţii despre evenimentele culturale europene.

Vasile Gârneţ îşi exprimă speranţa că noua conducere a ICR de la Bucureşti va relua sprijinirea publicaţiilor de cultură basarabene.

Singurul număr al revistei „Contrafort“ din acest an, numit de editor „un număr de criză“  apare graţie unui grant oferit de Ministerul Culturii al Republicii Moldova. Este prima susţinere financiară din partea statului moldovean în întreaga biografie a revistei.

„Cultura e scumpă, cultura are nevoie de bani. Şi poate era timpul ca şi Republica Moldova să facă ceva pentru a susţine revistele care menţin flacăra creativităţii şi a evoluţiei spirituale în acest teritoriu. Pentru că doar cultura va lăsa o urmă în această perioadă de agitaţie a noastră, ea ne dă o identitate şi un sens printre celelalte popoare ale lumii“, susţine Vasile Gârneţ.

 

Singurul număr al revistei „Contrafort“ este pentru lunile ianuarie-octombrie

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările