Chişinău Youth Orchestra ne încântă cu muzica rock cântată pe acorduri simfonice

Chişinău Youth Orchestra ne încântă cu muzica rock cântată pe acorduri simfonice

Vara aceasta, Chişinău Youth Orchestra a uimit publicul român la Ateneu Foto: Magicmedia.md

După ce au interpretat compoziţii de Beethoven, Wagner, Mendehlssohn şi Ceaikovski, tinerii din Chişinău Youth Orchestra vin cu ceva inedit - vor cânta cele mai cunoscute balade rock.

Ştiri pe aceeaşi temă

Pe 22 decembrie, muzicienii cunoscuţi pentru flashmoburile lor neobişnuite în Piaţa Centrală şi în Parlament au decis să experimenteze cu muzica rock. Pentru prima dată în Republica Moldova, hiturile Queen, Nirvana, Metallica, U2, Beatles, Led Zeppelin sau Guns’n’Roses vor fi îmbrăcate în haine simfonice. Dirijorul Chişinăul Youth Orchestra, Andriano Marian, glumeşte şi spune că e curios să vadă ce va ieşi.

„Deşi avem un repertoriu academic, am fost foarte enzuziasmaţi de ideea unui concert de rock simfonic. Vom cânta «Smells like teen spirit», «Nothing else matters» sau «Wind of change», în total 14 piese“, povesteşte Andriano Marian. Artistul spune că urmează o muncă enormă de adaptare lucrărilor rock şi metal, pentru orchestră. „Această muzică va suna complet altfel şi sperăm că vor crea un fel de punte între noi şi cei care nu sunt atât de interesaţi de muzica clasică. E clar că sperăm să ademenim şi rockerii“, dezvăluie Andriano.

„Deşi e un concert rock, nimeni nu va da din picioare, nu va sări şi nu-şi va flutura pletele“ - Andriano Marian, dirijor

Orchestra pe care o conduce va interpreta jumătate de repertoriu, iar celelalte piese vor fi cântate de Cătălin Josan şi o voce feminină-surpriză. „Este o basarabeancă, pe care am ales-o pentru că ne-a uimit prin carisma ei, dar numele îl pătrăm în taină. Pe Cătălin l-am invitat ca solist pentru că nu e doar un cântăreţ, ci un foarte bun muzician. Concepţiile lui corespund cu ale mele şi e şi un băiat foarte talentat“, îşi explică opţiunea Andriano Marian.

Seară rock cu public inteligent

La rândul său, Cătălin Josan şi-a lăudat colegii din orchestră. „Ei au acel ceva care nu se găseşte în muzica de la noi. Este destul de greu să aduni o orchestră şi să convingi lumea că asta e la modă“, apreciază artistul. Cătălin va cânta piese legendare pe care spune că le adoră. „Am avut ocazia să merg la concertul lui Sting şi să-i ascult piesele în variantă orchestrală. Când Andriano mi-a propus să particip la concert, mi-am amintit imediat de Sting. Sunt sigur că publicul va rămâne impresionat“, a punctat Cătălin.

Organizatorii promit o ambianţă plăcută, nonconformistă, dar, în acelaşi timp, rafinată. „Deşi e un concert în stil rock, nimeni nu va da din picioare, nu va sări şi nu-şi va flutura pletele. Aşteptăm un public inteligent, care are simţul frumosului“, susţine Andriano Marian.

Biletele la concert variază între 250 şi 500 de lei. Până şi muzicienii admit că preţurile sunt mari, dar ne conving că merită: „Pentru evoluţiile unor pseudoartişti, la Palatul Naţional, biletele sunt mult mai scumpe“.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările