Porolissumul, brandul ignorat al Sălajului

Unul dintre cele mai importante situri de epocă romană din România, Porolissum, este aproape necunoscut în afara Sălajului.Cele câteva evenimente organizate anul acesta de Consiliul Judeţean (CJ) - crosul Porolissum, Zilele Romane - în fosta capitală a Daciei Porolissensis nu au reuşit însă să aducă prea mulţi turişti.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele CJ Sălaj, Tiberiu Marc, recunoaşte că în ultimele două decenii castrul de la Porolissum a fost cunoscut numai de istorici şi într-o mult mai mică măsură de turişti. „Până acum, practic, nu a existat nici un fel de strategie de marketing pentru a valorifica potenţialul turistic al complexului arheologic”, afirmă el.

Se vrea o promovare agresivă

În această vară, promite Marc, va fi semnat un contract cu o firmă de publicitate pentru a promova Porolissumul şi în afara judeţului. Preşedintele CJ afirmă că doreşte o politică de promovare agresivă cu bannere, afişe sau pliante în aeroporturile, benzinăriile şi gările din întreaga ţară. „Porolissumul trebuie să devină un brand al Sălajului, iar din datele pe care le avem, sălăjenii îl percep deja ca atare”, a adăugat şeful administraţiei judeţene.

Porolissumul se vinde pe bani mărunţi

Alexandru Matei, directorul Muzeului Judeţean, spune că numărul turiştilor care  vizitează anual Porolissumul este destul de mic, în comparaţie cu potenţialul istoric şi cultural al locului. În 2009, au fost înregistraţi aproximativ 5.500 de turişti la Porolissum, iar alţi 3.000 au participat  la Festivalul Zilelor Romane, organizat la 1 august.  „Criza economică îi îndepărtează şi mai mult pe oameni de cultură. Turiştii sunt destul de puţini, chiar dacă preţul unui bilet este de numai 2,4 lei, pentru adulţi, şi 1,2 lei, pentru elevi şi studenţi”, declară arheologul Alexandru Matei, unul din cei mai buni cunoscători ai castrului. 

„Noi am solicitat, printr-un proiect depus în urmă cu doi ani la ADR Nord-Vest, peste 33 de milioane de lei. Cu aceşti bani am reuşi să acoperim investiţiile necesare în infrastructură, reconstituirea unor clădiri şi promovarea siturilor istorice, dar până acum am primit numai promisiuni verbale”, a explicat Tiberiu Marc.

Fosta capitală a Daciei Porolissensis

Complexul arheologic de la Porolissum se află la o distanţă de 13 kilometri de Zalău, în apropierea Drumului Naţional 1H, pe teritoriul localităţii Moigrad. După ultimul război daco-roman, împăratul Traian a înfiinţat aici un centru militar, care în câteva decenii a devenit capitala Daciei Porolissensis. Poarta de intrare, drumul roman, sanctuarele şi mai ales amfiteatrul - cea mai mare construcţie de acest tip descoperită pe teritoriul României - reprezintă obiective care merită văzute nu numai de pasionaţii de istorie.

Cifră: 5.500 de turişti au fost înregistraţi anul trecut la Porolissum

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările