GALERIE FOTO Inflaţie de manageri de proiect în plin blocaj al fondurilor europene

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Steluţa Racolţa, alături de directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca
Steluţa Racolţa, alături de directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca

Sălajul are, de zilele acestea, încă 28 de manageri de proiecte, care aşteaptă deblocarea fondurilor europene pentru a putea să-şi intre efectiv, în atribuţii. Chiar şi firma care i-a format, teroretic prin fonduri de la UE, a fost nevoită să ia trei credite bancare pentru a face faţă acestui blocaj.

Cei 28 au urmat cursuri de specializare şi de perfecţionare prin proiectul „O şansă pentru viitorul tău”, derulat de RSC Consulting, în parteneriat cu AJOFM Sălaj, dar şi cu AJOFM Cluj şi Primăria Gherla, pentru partea proiectului implementată în judeţul vecin. De-a lungul celor doi ani de implementare a proiectului, au învăţat una dintre cele 14 meserii ce au făcut obiectul cursurilor de formare 400 de persoane, din care 125 au fost din Sălaj. Despre toate acestea a vorbit ieri, la Zalău, într-o conferinţă de presă care a marcat finalizarea cursurilor, doamna Steluţa Racolţa, managerul proiectului. Ea a subliniat că participanţii la cursuri nu au umrat doar cursul de specializare, ci si un de perfecţionare într-o competenţă complementară ocupaţiei în care s-au specializat. Spre exemplu, managerii de proiect au învăţat şi să lucreze pe calculator, experţii în accesare de fonduri europene şi alte categorii de cursanţi au participat la cursuri de comunicare în limba oficială, iar cei de la cursul de experţi în achiziţii publice şi de la alte câteva cursuri au deprins competenţe antreprenoriale.

Steluţa Racolţa, alături de directorul AJOFM Sălaj, Romeo Sârca

CLICK AICI PENTRU GALERIE


Directorul Agenţiei Judeţene de Ocuparea Forţei de Muncă Sălaj, Romeo Sârca, a subliniat avantajele acestui proiect, rezultate în principal din faptul că multe dintre cursuri s-au adresat absolvenţilor de studii superioare, dar şi despre greutăţile în derularea proiectelor cu finanţare europeană apărute în ultimul an. „Avem şi noi, la AJOFM, cereri de rambursare depuse în luna mai, iar acum suntem în luna octombrie şi nu am primit încă niciun leu. Iată, avem acum încă 28 de manageri de proiect graţie acestor cursuri, dar toţi aceştia trebuie să aştepte deblocarea fondurilor europene, pentru a putea face ceva”, a spus el.


Cinci cursanţi şi-au găsit deja un loc de muncă în noua meserie


N-au lipsit de la întâlnirea de la Zalău nici o parte dintre beneficiarii cursurilor, care au vorbit despre lucrurile pe care le-au învăţat şi despre felul în care proiectul le-a influenţat vieţile. Eugenia Crişan, o şomeră de 57 de ani, a făcut cursul de lucrător social şi spune că îi sunt de folos nu numai cele învăţate de-a lungul cursului, dar mai ales diploma primită, pentru că ea a mai lucrat în domeniu – ca îngrijitor de persoane vârstnice – iar un astfel de document este foarte important.


Absolventă a unei facultăţi de ingineria şi protecţia mediului, Dumitriţa Biriş s-a înscris la cursul de asistent manager pentru că a văzut că meseria ei de bază nu are deloc căutare pe piaţa muncii. Şi-a şi găsit, deja, serviciu, ca secretară, dovadă că o recalificare poate să te scoată oricând din impas atunci când îţi cauţi un loc de muncă.


Simona Fântână a urmat cursul de expert în accesarea de fonduri europene şi, pentru că este preşedintele unei asociaţii, spune că aşteaptă deblocarea fondurilor europene pentru a-şi pune în aplicare cunoştinţele acumulate la curs.


O altă cursantă, dar de această dată de la cursul de manager de proiect, a trecut deja la fapte şi şi-a înfiinţat o firmă. Este vorba despre Ana Teglaş, educatoare de meserie, care vrea, acum, să i tre în afaceri ca furnizor de servicii de formare profesională.


Din cei 400 de cursanţi, 21 şi-au găsit un loc de muncă după absolvire. Cinci dintre aceştia sunt din Sălaj.


Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite