10 animale cu cele mai lungi perioade de gestaţie. Cine este „campionul“ suprem

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Pentru o mamă, nimic nu este mai important decât copilul său, iar relaţia magică dintre cei doi debutează încă din perioada gestaţiei.

Perioada de gestaţiei la membrii regnului animal este variată şi fascinantă. Dacă la unele specii nu durează decât câteva săptămâni, la altele poate depăşi un an. Iată câteva animale din topul celor cu cele mai lungi perioade de gestaţie:

1. Elefantul. Cu o gestaţie de până la 22 de luni, mai mult decât dublul duratei unei sarcini umane, elefantul este de departe campion la acest capitol. Nu este de mirare că femela elefant nu au mai mult de patru descendenţi în decursul unei vieţi.

2. Cămila. Recunoscute pentru încăpăţânarea de care dau dovadă şi pentru comportamentul lor neprevăzut, cămilele au o perioadă de gestaţie ce poate depăşi 410 zile. Alte camelide, cum ar fi lama, îşi poartă puii în pântece aproximativ 330 de zile.

3. Girafa. Deşi este cel mai înalt animal din lume, girafa naşte stând în picioare, sacul embrionar rupându-se când nou-născutul cade pe sol - o cădere nedorită, de altfel, având în vedere că se produce de la circa 2 metri. Femelele se împerechează la fiecare 20-30 de luni, perioada de gestaţie la cămilă fiind cuprinsă între 14 şi 15 luni.

4. Viermele de catifea. Nu toate animalele cu gestaţii de lungă durată sunt mamifere de dimensiuni mari. Viermele de catifea, de exemplu, o creatură bizară ce măsoară între 4 şi 10 cm, îşi poartă odraslele până la 15 luni.

5. Rinocerul. La această vietate masivă, ce poate atinge 2 tone în greutate, perioada de gestaţie este pe măsură: 15-16 luni. Acest lucru reprezintă un obstacol în calea înmulţirii lor, toate cele cinci specii de rinocer fiind ameninţate, de altfel, cu extincţia, trei dintre ele în pericol critic.

6. Morsa. Cu cele 16 luni de sarcină, morsa îşi adjudectă titlul de specia de pinipide (ordin de mamifere răspândit în regiunile reci) cu cea mai lungă perioade de gestaţie. Naşte un pui de circa un metru, capabil să înoate, pe care îl alăptează timp de doi ani

7. Delfinul. Recunoscut pentru inteligenţa lor uimitoare, pentru comportamentul lor paşnic şi sociabil, delfinul îşi poartă puiul în pântece aproximativ 12 luni. La orcă, spre exemplu, perioada de gestaţie este cuprinsă între 15 şi 18 luni. De obicei, femela naşte un singur pui de 50—60 cm, durata de viaţă fiind de 20-30 de ani.

8. Rechinul. Spre deosebire de majoritatea peştilor, care depun un număr mare de ouă, rechinii produc un numâr mic de urmaşi, dar bine dezvoltaţi. Imediat dupa naştere puii devin independenţi. În ceea ce priveşte durata sarcinii, aceasta variază de la specie, la specie. Câinele de mare, spre exemplu, poartă puii în jur de doi ani, în timp ce rechinul pelerin, până la trei ani.

9. Tapirul. Acest animal ce pare a fi o combinaţie între un porc şi un furnicar este mai degrabă înrudit cu cai şi rinocerii, având o gestaţie la fel de lungă. Puiul de tapir se naşte după 13 luni petrecute în uterul mamei, cu marcaje specifice, maro şi bej, care îl ajută să se camufleze de prădători. Modelul se estompează după câteva luni, când micul tapir devine mai independent.

10. Lamantinul. Un gigant blând, lamantinul îşi aduce puiul pe lume sub apă, după o gestaţie de circa 13 luni. Deşi sunt animale acvatice, lamantinii ies la suprafaţă din când în când pentru a respira; mama este cea care îl poartă pe nou-născut pentru prima dată la suprafaţă să ia prima gură de aer proaspăt.

Zalău



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite