Mărturie – document. Cum a fost anulată legea în interesul unor persoane influente „de care Timişoara avea nevoie”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cheia anchetei DNA care verifică modul în care aproape 1.000 de locuinţe din Timişoara s-au vândut în condiţii suspecte, printre beneficiari fiind şi persoane influente, este un document emis în 1998. Unul dintre semnatarii documentelui a recunoscut, într-o declaraţie dată ziarului „Adevărul” încă în anul 2014, că în urmă cu aproape 20 de ani erau mari presiuni pentru vânzarea unor locuinţe oamenilor de care „Timişoara avea nevoie”.

Procurorii structurii centrale a DNA continuă ancheta în cazul celor aproape 1.000 de locuinţe din Timişoara vândute în condiţii suspecte în perioada 1996 – 2015. Potrivit procurorilor, vânzările presupus ilegale, s-au realizat în baza Legii 112, care le permitea chiriaşilor din casele naţionalizate să cumpere locuinţele în care stau, în condiţii avantajoase, cu plata în rate fără dobândă pe o perioadă de 10 ani. Legea prevedea că pot cumpăra doar aceia care erau chiriaşi la data intrării în vigoare a legii, adică în ianuarie 1996.

Printr-o notă a Comisiei de Aplicare a Legii 112, s-a făcut o derogare de la lege, hotărându-se că pot fi vândute apartamente şi chiriaşilor care nu îndeplinesc condiţia legală. Decizia a fost motivată prin faptul că „există precedente”. „Întrucât există precedente, se pot vinde către chiriaşii cu contracte de închiriere încheiate după intrarea în vigoare a Legii nr. 112/1995 (25.01.1996), doar acele apartamente pentru care nu există nici un litigiu (adică în imobile nerevendicate pe cale administrative sau prin instanţă)”, se arată în conţinutul documentului.

Semnatar al notei, fostul primar al Timişoarei, Gheorghe Ciuhandu a spus că nu ştie condiţiile în care a fost emisă această notă, declarând că abia recent a văzut acest document, în copie. Nici Vasile Tărciatu, nici Nicuşor Miuţ, semnatari ai documentului nu au putut spune cum s-a semnat hârtia prin care se făcea derogare de la lege.

Liviu Barbu, fost şef al Administraţiei Domeniului Public Timişoara, în prezent pensionar, semnatar şi el al notei prin care se suspendă legea, a declarat pentru „Adevărul” încă în 2014 cum s-a pus problema vânzării locuinţelor pe Legea 112. Într-o primă fază, Barbu a spus că nu a făcut parte din Comisia de Aplicare a Legii 112. Pe parcursul discuţiei, fostul şef al ADP şi-a amintit detalii foarte interesante. „E posibil să fi fost la o sedinta din asta. Erau foarte multe persoane care solicitau, iar cazul cel mai tipic îl reprezentau magistraţi aduşi de la Reşiţa, de la Arad, din altă parte care locuiau în apartamente de genul ăsta şi doreau să cumpere. Erau mari solicitări şi mari presiuni. Oamenii îşi doreau să cumpere. Încercau presiuni peste consiliu, peste primar. Nu a fost în regulă. Am semnat-o pentru că au fost excepţii. Nu au fost multe cazuri şi cu ocazia asta s-a rezolvat problema persoanelor de care Timişoara avea nevoie”, a declarat Liviu Barbu pentru „Adevărul”.


Liviu Barbu a mai declarat că îşi aduce aminte cum a fost rezolvat cazul procurorului Bâc, beneficiar al unei case pe Legea 112. „S-a venit cu ele (n.r. cazurile din justiţie), iniţial nu s-a dorit, după aceea s-a ajuns la chestiunea asta cu comisia. Au mai fost şi alte cazuri, dar nu mi le mai aduc aminte. Au fost foarte multe discuţii. S-a discutat şi cu prefectul. Ce să spun mai multe? Aşa a fost...Secretarul (n.r. Ioan Cojocari) a venit cu presiuni, dar ce să mai…Astea au fost problemele de atunci. A fost o chestiune legată de faptul că se dorea ca aceste persoane să fie fixate pe posturile lor. Invocau mereu că există o migraţie permanentă pe posturi şi nu există stabilitate. Toată lumea a fost de acord că oamenii ăştia trebuie ajutaţi, cu ghilimelele de rigoare, dar nu au fost multe cazuri din câte ştiu eu”, a mai declarat Liviu Barbu, care spune că a fost o singură dată la comisie şi s-a retras pentru că erau prea stufoase discuţiile. Secretarul Primăriei Timişoara, Ioan Cojocari, omul care a devenit o adevărată legendă în Timişoara prin forţa semnăturii sale (vizând de legalitate tot ce mişcă în oraş), s-a apărat în permanenţă prin faptul că nu a semnat nota prin care se face derogare de la lege.

Raportul de control al Guvernului, care a descoperit grave nereguli la Primăria Timişoara în domeniul vânzării locuinţelor pe Legea 112, reţine că există suspiciuni că şedinţa Comisiei de Aplicare a Legii 112 prin care s-a făcut derogare de la lege nici nu a avut loc, semnatari ai notei fiind şi persoane care nu făceau parte din comisia respectivă.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite