Cum s-a răzbunat un manager rămas fără slujbă. Angajatorul obligat să-i plătească „vacanţa“ de un an

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un manager dat afară după ce i-a fost desfiinţat locul de muncă s-a judecat cu firma şi a câştigat
Un manager dat afară după ce i-a fost desfiinţat locul de muncă s-a judecat cu firma şi a câştigat

Un manager angajat al unei firme cu capital austriac din România, căruia i-a fost desfiinţat locul de muncă, a dat în judecată firma care l-a concediat şi a câştigat.

Angajat pe postul de manager, cu un salariu brut de 6.300 de lei lunar, O.A. a fost concediat în martie 2019 pe motiv că postul său a fost desfiinţat. După primirea deciziei de concediere, managerul dat în judecată firma pentru care a lucrat reclamând faptul că a fost concediat ilegal. O.A. a cerut anularea deciziei de concediere şi obligarea firmei la plata salariilor pe toată perioada în care a fost tras pe tuşă, adar şi reangajarea.

Atât Tribunalul Timiş, cât şi Curtea de Apel Timişoara, unde s-a pronunţat sentinţa finală, i-au dat dreptate managerului concediat, hotărând că decizia prin care O.A. a fost dat afară este nelegală. „Aşa cum rezultă din conţinutul deciziei contestate, singurul considerent care a stat la baza concedierii a fost „desfiinţarea locului de muncă. (…) Simpla menţiune din decizie  «desfiinţarea locului de muncă» nu reprezintă o motivare în sensul dispoziţiilor legale menţionate. Norma de drept impune ca în decizia de concediere să se arate «motivele care au determinat concedierea» respectiv toate circumstanţele concrete care au fundamentat decizia de desfiinţare a postului ocupat de intimat. Noţiunea de «desfiinţare a locului de muncă» este una generală, care include o multitudine de soluţii bazate pe raţionamente variate, iar cunoaşterea acestora apărea ca necesară pentru a se putea verifica în cauză temeinicia măsurii concedierii, respectiv dacă angajatorul a dispus concedierea cu respectarea cerinţelor impuse de art. 65 alin.(2) Codul Muncii privind existenţa unei cauze reale şi serioase”, se arată în sentinţa Curţii de Apel Timişoara prin care s-a dispus reangajarea.

Judecătorii au mai arătat că „împrejurarea că în perioada vizată salariatul se afla în perioada de probă apare lipsit de relevanţă, în condiţiile în care angajatorul nu a înţeles să pună capăt raportului de muncă potrivit art. 31 alin. 3 din Codul muncii, ci, dimpotrivă, acesta şi-a manifestat expres intenţia de a-l concedia pe reclamant conform art. 65 alin. 1 C.pr.civ.”. Cu alte cuvinte, judecătorii au reţinut că, deşi managerul putea fi concediat pe baza articolului din Codul Muncii care spune că „contractul individual de muncă poate înceta exclusiv printr-o notificare scrisă, fără preaviz, la iniţiativa oricăreia dintre părti, fără a fi necesară motivarea acesteia”, angajatorul a optat pentru concedierea prin desfiinţarea locului de muncă.

Dându-I câştig de cauză managerului concediat, judecătorii au dispus anularea deciziei de concediere, reangajarea managerului şi plata salariilor salariilor indexate, majorate şi reactualizate începând cu data de 06.03.2019 până la punerea în aplicare a deciziei.

Timişoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite