Când rămâi fără permis de conducere pentru depăşirea vitezei legale şi ce poţi face pentru a-l recupera cât mai repede

Când rămâi fără permis de conducere pentru depăşirea vitezei legale şi ce poţi face pentru a-l recupera cât mai repede

Una dintre principalele cauze ale producerii accidentelor este viteza. Tocmai din acest motiv, în cazul vitezelor care depăşesc cu mai mult de 50 km/h viteza legală, permisul de conducere se suspendă pentru 90 de zile.

Codul Rutier prevede că în cazul depăşirii vitezei legale cu mai mult de 50 de km/h, permisul de conducere se suspendă pentru 90 de zile. Spre exemplu, un şofer prins cu o viteză de 100 km/h pe un tronson de drum pe care limita este de maximum 50 de km/h va rămâne fără permis pentru o perioadă de 90 de zile.

Comisarul şef în rezervă, Nicolae Istrat, a explicat ce pot face şoferii în momentul în care rămân fără permis pentru a contesta procesul verbal de contravenţie. „În cazul depăşirii vitezei legale cu mai mult de 50 de km/h, se reţine permisul în vederea suspendării dreptului de a conduce autovehicule pe o perioadă de 90 de zile. Această perioadă este stabilită de lege. Nu decide Poliţia. Când se reţine permisul se eliberează o dovadă înlocuitoare. Dovada este valabilă 15 zile. În acest interval, conducătorul auto poate să conducă. Dovada ţine locul permisului de conducere. În acest interval, conducătorul auto poate contesta procesul verbal de contravenţie în instanţă, pe raza localităţii căreia s-a produs fapta. Dacă noi suntem în drum spre Bucureşti şi am fost depistaţi la Piteşti, la Judecătoria Piteşti trebuie depusă plângerea”, a explicat Istrat.

Fostul comisar a mai arătat că în cazul în care şoferul căruia i se suspendă permisul nu este începător, iar în ultimii doi ani nu a mai avut suspendat dreptul de a conduce autovehicule şi în ultimii trei ani nu a mai beneficiat de reducerea perioadei de suspendare, conducătorul auto poate susţine un test cu 15 întrebări, din care trebuie să răspundă corect la 13, poate solicita reducerea termenului de suspendare de la 90 de zile la 30 de zile.

„Dacă avem două suspendări în mai puţin de şase luni, la a doua suspendare se aplică un spor de 30 de zile, deci permisul va fi suspendat pentru 120 de zile. În acest caz, nu mai am dreptul să cer reducerea termenului de suspendare”, a explicat Istrat.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările