Alpinistul Horia Colibăşanu a ajuns în tabăra de bază avansată, pe Himalaya. În 4 săptămâni va porni spre vârful Everest

Alpinistul Horia Colibăşanu a ajuns în tabăra de bază avansată, pe Himalaya. În 4 săptămâni va porni spre vârful Everest

Horia Colibăşanu pe Himalaya

Alpinistul Horia Colibăşanu, care a pornit luna aceasta în cea mai performantă expediţie românească pe Everest (8.848 metri), a ajuns în tabăra de bază avansată, aflată la 6.400 metri, de unde va începe organizarea ascensiunii spre vârf, programată să aibă loc peste aproximativ patru săptămâni.

Condiţia fizică a sportivului este foarte bună conform ultimelor testări pe care le-a făcut în tabăra de bază, dar şi pentru că se simte foarte bine, principala sa preocupare acum fiind aclimatizarea şi comunicarea cu ceilalţi alpinişti care vor urca spre vârf în aceleaşi zile.
 
“Am ajuns în tabăra de bază avansată de unde începe organizarea pentru ziua/zilele de vârf. O să mă aclimatizez aici în următoarea perioadă, voi face aproape zilnic urcări pentru antrenament şi o să mai cobor în tabăra de bază înainte de ziua de vârf ca să mă odihnesc. Pentru mine este foarte important acum să aflu care sunt expediţiile mai mari, cu şerpaşi şi în care se foloseşte oxigen suplimentar, ca să organizez plecarea spre vârf înaintea acestora. Eu neavând oxigen şi ajutor suplimentar e important să nu fiu în coada expediţiilor pentru că expunerea la această altitudine îmi va consuma resursele. Împreună cu Ralf Dujmovits, pentru că amândoi urcăm în aceleaşi condiţii de performanţă, o să pregătim plecarea şi o să discutăm cum abordăm traseul. Mă simt bine şi sunt încrezător în obiectivul din acest an”, a transmis Horia Colibşanu.
 
Referitor la traseu, a mai menţionat că va avea în total patru tabere intermediare la mare înălţime. “În aceste tabere ne odihnim şi ne alimentăm. Chiar mi-am propus să-mi fac un ceai în ultima tabăra la 8.300 metri. Nu pentru că sună grozav, ci pentru că trebuie să mă încălzesc şi să mă hidratez”.
 
Anul acesta, are loc cea de-a 19 expediţie internaţională a lui Colibăşanu, Everest fiind al optulea vârf de peste opt mii de metri pe care sportivul doreşte să îl aibă în palmares.
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările