Avem plăcerea de a vă oferi posibilitatea, cred în premieră naţională, de a consulta un document cu adevărat excepţional, pe măsura circumstanţelor cu totul ieşite din comun pe care le trăieşte planeta, suspendată acum la ritmul ştirilor care vin de la Washington, oraşul care parcă pus sub stare de asediu la câteva zile înainte de Inauguration Day când Joe Biden va deveni oficial cel de-al 46-lea Preşedinte ale SUA.

acum 12 ore · comentarii (35)

Preşedintele Iohannis şi şefii PNL au vituperat împotriva PSD, un partid al penalilor. Care au furat, fraudat, au luat mită. Aşa au şi ajuns la guvernare, prin demonizarea adversarului politic, PSD. De două săptămâni a ajuns şi PNL partid al penalilor, cu acte în regulă. Costel Alexe, şeful organizaţiei PNL Iaşi, este urmărit penal de DNA pentru luare de mită şi instigare la delapidare. La fel ca mulţi clienţi ai DNA din PSD.

acum 15 ore · comentarii (66)

Anul 2021 a început prost în Republica Moldova. Nu pentru că nu există un Guvern decât interimar şi ciopârţit, după ce guvernul de consilieri a lui Dodon a ales să îşi ia tălpăşiţa, chiar dacă era interimar – nicăieri în lume un ministru nu pleacă nicăieri ca la piaţă, până nu-i vine un înlocuitor legal şi nu predă treburile domeniului său.

acum 3 zile · comentarii (20)

Nicola Sturgeon, prim-ministrul Scoţiei, îl sfătuieşte în acest sens pe Trump după ce, fie şi numai pe surse, s-a auzit de intenţa preşedintelui american încă în funcţie de a pleca în Scoţia exact în perioada 20 ianuarie pentru a juca golf pe la proprietatea sa din Turnberry, ceea ce, fireşte, l-ar pune în imposibilitatea de a asista la ceremonia instalării succesorului său Joe Biden.

acum 11 zile · comentarii (41)

În primele zile ale anului 2021, un atentat terorist a vizat o companie turcă ce construia un drum rutier în Somalia. Cel puţin cinci persoane au fost ucise, iar alte 14 au fost rănite. Atacul sinucigaş, care a ucis cel puţin doi cetăţeni turci, a fost revendicat de către Al Shabab, reprezentând mult mai mult decât un eveniment cotidian al ţării din Cornul Africii.

acum 12 zile · comentarii (12)

În chestiunea directorilor de şcoli, am citit astăzi un articol foarte bun scris deAntonia Pup(fostă preşedinte CNE, acum la Şcoli curate) în care compară eventuala alegere prin vot a directorilor doar de către profesorii titulari cu normă întreagă, propusă de noul ministru al Educaţiei, cu un găunos concurs de miss şi mister popularitate.

acum 11 zile · comentarii (4)

El este un jucător compulsiv care îşi pune în pericol în mod repetat slujbele, căsătoriile şi perspectivele de viitor printr-un comportament neglijent, leneş şi riscant - şi de fiecare dată este salvat de farmecul, norocul, ambiţia şi conexiunile sale. Viaţa lui, o viaţă pentru vremurile noastre. Dar a Marii Britanii? (scurt eseu despre viitorul posibil al Marii Britanii după Brexit).

acum 13 zile · comentarii (36)

Planurile cadru sunt prezentate în două variante, una veche de 50 de ani, şi alta mai modernă. Înainte de a le analiza în detaliu, câteva consideraţii generale în acest prim articol. Am scris mereu la ce trebuie să răspundă curriculumul şcolar, din care fac parte şi planurile cadru. A învăţa să ştii, să faci, să fii, să trăim împreună.

acum 12 zile · comentarii (4)

2020 rămâne în memoria colectivă drept anul unui bombardament informaţional menit şi să descurajeze încrederea în potenţialul comunităţii cercetătorilor ştiinţifici de pe mapamond, de a găsi un leac pentru pandemia generată de coronavirus. În 2021 vaccinările au început, dar generatorii negativismului subtil au obţinut o victorie vizibilă, respectiv reticenţa celor care nu au suficiente informaţii credibile pentru a se vaccina contra COVID-19.

acum 12 zile · comentarii (15)

(...) Pentru a înţelege mai bine momentul şi raţiunile înfiinţării Teatrului de Comedie e nevoie să privim mai atent la situaţia din epocă. Şi să înţelegem că, oricât ar părea de ciudat, Teatrul de Comedie nu a fost un cadou întâmplător, un capriciu al nu ştiu cui. Şi mai ales că evenimentul nu ar fi fost posibil decât atunci în acea conjunctură care ne furnizează argumentele unor posibile schimbări.

acum 12 zile · comentarii (0)

Artistul basarabean care ne-a părăsit subit la sfârşitul anului trecut, la vârsta de 57 de ani, a fost un campion al underground-ului şi al subversivităţii, neputând fi încadrat în nici un sistem, artistic sau politic. Soarta unor astfel de nume este însă că nu pot fi niciodată „oficializate“, continuând să rămână, pentru cei care vin după ei, cu statutul de legende sau artişti-cult.

acum 13 zile · comentarii (1)

Grav mi se pare mesajul transmis prin limbaj agresiv şi vulgar, prin atitudinea antisocială şi prin instigare la ură şi protest. „Protest, protest, protest. Sunt ambiţios şi al dracu”. Grav este că în unele cazuri susţine unii copii în supărările lor, „am ajuns să urăsc şcoala pentru că nu ne învaţă nimic despre viaţa mea”. Şi grav este că jigneşte profesorii, jigneşte uneori şi pe copiii care îl critică.

acum 14 zile · comentarii (25)

După ce a terminat de asfaltat şi renovat tot oraşul (sarcasm, că ştim cu toţii că aşa ceva nu e posibil la noi), Excelenta Sa Nicolae „să moară toţi duşmanii mei” Robu a semnat un edict istoric. De azi şi pentru totdeauna, la 30 de ani de la evenimentele din decembrie 1989, Timişoara, oraşul martir, primul oraş liber din România, se eliberează din nou. De această dată, de sub tirania manelelor şi dictatura grătarelor.

acum 1 an · comentarii (7)

Eram studentă când am aflat povestea criminalului de război Androhov din Bulci. Făceam parte din Asociaţia culturală Ariergarda din Timişoara şi am început să investigăm cazul unui posibil criminal de război, un soi de doctor Mengele, care lucra într-un lagăr şi care s-ar fi refugiat la finalul conflagraţiei mondiale în comuna Bata, satul Bulci, judeţul Arad.

acum 4 ani · comentarii (12)

Aveam vreo 14 ani pe atunci şi adormeam seara cu groaza că o să pice şi peste noi o bombă până dimineaţă. La vecinii încă iugoslavi era război, asta auzeam peste tot, iar lăţimea Dunării nu mai părea destulă ca să ne separe de o lume a violenţei şi a morţii. În unele nopţi puteam să jur că se aude bubuitul rachetelor de croazieră.

acum 4 ani · comentarii (12)

Dacă aveţi 4.000 de lei şi vreţi să faceţi o petrecere într-un loc sofisticat din Timişoara, Sala Baroc a Muzeului de Artă din oraş ar fi o super-idee. Arată bine, deşi are 262 de ani vechime. Ar mai trebui să adăugaţi nişte bănuţi dacă vreţi, spre exemplu, catering, scaune, staţie, hol şi aşa mai departe.

acum 4 ani · comentarii (17)

Săptămâna aceasta am împlinit un an de când locuiesc în Bucureşti. Aşteptam ziua respectivă de vreo două luni, ca pe un soi de aniversare ciudată, însă mi-am adus aminte de ea abia seara târziu. Mă întorceam de la lucru, ieşisem de la metrou şi nu mai nimeream să deschid umbrela, să răspund la telefon şi să alerg spre autobuz. Atunci „m-a lovit“: acum un an ajungeam în Gara de Nord cu două trolere şi un vagon de speranţă.

acum 7 ani · comentarii (17)
Modifică Setările