Structuri gigantice din China: care este cel mai costisitor proiect

0
Publicat:
Ultima actualizare:
China, o ţară aflată în plină expansiune FOTO: Business Insider, Reuters, Wikimedia Commons
China, o ţară aflată în plină expansiune FOTO: Business Insider, Reuters, Wikimedia Commons

China impresionează nu doar prin faptul că are cea mai mare populaţie de pe Glob, dar şi prin inginerii săi, care „născocesc“ tot felul de structuri gigantice.

La capitolul “structuri gigantice” din China, enumerăm cel mai mare telescop din lume, care a costat 176 mil. dolari, dar şi poduri suspendate şi multe alte clădiri futuriste.

china structuri gigantice

Telescopul Pingtang

A costat peste 110 milioane de dolar, iar antena sa are o suprafaţă de aproape 500.000 de metri pătraţi. Telescopul Pingtang a fost dat în folosinţă luna aceasta, fiind cel mai mare telescop radio din lume.

image

Shanghai Synchrotron Radiation Laboratory

Este locul în care se nasc cele mai mari proiecte ştiinţifice ale Chinei. În cadrul acestui laborator, care a costat 176 de milioane de dolari, se derulează cele mai costisitoare proiecte de cercetare ale ţării.  

image

Structură metalică neindentificată

În 2011, presa internaţională divulga mai multe fotografii în care apăreau structuri de dimensiuni enorme, în mijlocul unei zone aride şi nelocuite din China, cum ar fi zonele Dunhuang, Jiuquan şi Gansu, la nord de râul Shule, care traversează platoul tibetan, până la vest, în deşertul Kumtag. În imagine se poate distinge o reţea din benzi metalice uriaşe, putând fi vorba chiar de un experiment militar.

image

The Guangzhou Opera House

A costat peste 200 milioane de dolari, fiind al treilea cel mai mare teatru din China. A fost proiectat de arhitectul Zaha Hadid.

image

Tunelul Qinling

Tunelul Qinling este cel mai lung din China şi al treilea cel mai lung din lume. Măsoară mai bine de 17 km şi străpunge Muntele Zhongnan. A costat 473 de milioane de dolari şi este deschis din 2007.

china

The Kashgar-Hotan Railway

Este o cale ferată neelectrificată, care conectează toate oraşele din sud-vestul regiunii Tarim. Proiectul a costat peste 700 de milioane de dolari şi are o lungime de aproape 500 de km. A fot dată în folosinţă în 2011.

china structuri gigantice

Centrala hidroelectrică Tianhuangping 

Proiectul hidroenergetic Tianhuangping este cel mai mare din Asia şi joacă un rol vital în furnizarea de energie către estul Chinei. A costat 900 de milioane de dolari. Construcţia sa a început în 1993 şi a fost finalizată abia în 2004.

china structuri gigantice

Shanghai World Financial Center

A costat 1,1 miliarde de dolari şi este al 8-lea cel mai înalt zgârie-nori din lume, având 492 de metri înălţime. Clădirea adăposteşte birouri, hoteluri, săli de conferinţe şi mall-uri.  

china

The Shanghai Yangtze River Tunnel and Bridge

Este al cincile cel mai lung pod hobanat din lume, având 25 de kilometri. A fost dat în folosinţă în 2011 şi face legătura între Insula Chongming şi malul de nord al fluviul Yangtze. Proiectul a costat 1,8 miliarde de dolari.

image

Silk Road 

Având o valoare de 6,5 miliarde de dolari, proiectul “Drumul Mătăsii” a cooptat mai multe ţări, printre care şi China. Drumul leagă China şi India de Europa.

image

Cel mai costisitor proiect al Chinei

Până în 2030, China intenţionează să reloce 42 de milioane de oameni din 9 oraşe într-un singur mega-oraş situat în delta râului Pearl, care ar urma să “găzduiască” peste 80 de milioane de oameni. Proiectul are o valoare de 322 de miliarde de dolari.

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite