FOTO Doar trei cabane mai funcţionează în Bucegi. Ce s-a întâmplat cu clădirile ridicate în timpul regimului comunist

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cabana Leaota. FOTO Gabriel Prundaru
Cabana Leaota. FOTO Gabriel Prundaru

Cândva un refugiu pentru munţomani, cabanele din Munţii Bucegi s-au măcinat odată cu trecerea timpului. În prezent, doar trei dintre ele mai funcţionează şi pot oferi cazare şi masă turiştilor.

Multe dintre ele se află în paragină însă sunt o atracţie pentru fotografii munţomani.

Una dintre cabanele emblemă ale Bucegilor, Leaota, este devastată de ani buni. Oameni de suflet au încercat să salveze ce se mai poate, dar nu poate fi răscumpărată de la proprietarii de drept.

Anul trecut, în vară, zeci de persoane au luat parte la o acţiune de igienizare a Cabanei Leaota. A fost primul efect concret al întâlnirii la Runcu între proprietarul Cabanei Leaota, asociaţiile iubitorilor de munte şi autorităţi, în condiţiile în care clădirea este extrem de degradată, iar asociaţiile doresc repunerea ei în circuitul tristic.

cabane bucegi

Cabana Leaota: FOTO: gazetadambovitei.ro

Asociaţia „Om pe Munte” a reuşit să strângă 3.555 Lire, 7.529 Lei şi 438 Euro pentru a reabilita cabana Leaota, însă s-au lovit de refuzul prietarulului.

Scropoasa, minunăţia Bucegilor

Dintre toate, Cabana “Scropoasa” a rămas în amintirea munţomanilor ca o unitate de cazare emblemă pentru Munţii Bucegi şi care a ajuns o ruină, fiind devastată de hoţi. 

cabane bucegi


Cabana Scropoasa. FOTO Gabriel Prundaru

cabanedb

„Cabanele aveau un alt regim. Îţi luai un pat pur şi simplu. Venea turistul obosit şi îşi lua un pat, nu era obligat să ia o cameră. Erau camere la comun, mai mult pentru grupuri, cum are Padina acum.Scropoasa are un nou proprietar, dar e închisă, i s-a dărtâmat şi capacul. Mai sunt închise Cuibul Dorului, Mioriţa, Poiana Izvoarelor, Caraiman, Cabana Omu - este închisă iarna, Podu cu Florile, Babele. Au rămas Cabanele Bolboci şi Padina care mai funcţionează. Cabana Mălăieşti a mai rămas în picioare”, spune Gabriel Prundaru, iubitor al muntelui.

Efectiv au rămas în picioare cu regim de cabane Bolboci, Padina şi Mălăieşti. Cabana Omul funcţionează mai mult pe timp de vară, iarna fiind închisă.

De menţionat că toate cabanele părăsite au proprietari, dar nu se mai ocupă de ele.

Un caz aparte în reprezintă cabana “Podu cu Florile”, care, deşi este construită de 6 ani de către Consiliul Judeţean Dâmboviţa, nu este folosită pentru că nu este racordată la reţeaua de electricitate, investiţie care ar costa mai mult decât cabana în sine. 

Închise sunt cabanele Cuibul Dorului, Poiana Izvoarelor, Scropoasa, Caraiman, Cabana Omu - iarna închisă, Babele.

cabane bucegi

FOTO: Poiana Izvoarelor

cabane bucegi

FOTO: Podu cu Florile / FOTO Gabriel Prundaru

cabane bucegi

FOTO: Cabana Mioriţa / FOTO Gabriel Prundaru

cabane bucegi

FOTO: Cabana Babele / FOTO Gabriel Prundaru

cabane bucegi

FOTO: Cabana Omu / FOTO Gabriel Prundaru

cabane bucegi

FOTO: Cabana Caraiman / FOTO Gabriel Prundaru

cabanedb

FOTO: Cuibul Dorului  / FOTO Gabriel Prundaru

Târgovişte



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite