Ministrul Apărării, Gabriel Leş, despre incidentul cu tancurile care au "arat" ogorul în Bărăgan: Este o eroare

Ministrul Apărării, Gabriel Leş, despre incidentul cu tancurile care au

Tancuri pe terenul agricol din apropiere de Feteşti FOTO Captură B1 TV

Militari americani din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19 au intrat, joi, cu tancurile pe câmp în zona Insulei Ialomiţei, distrugând culturile fermierilor. Incidentul s-a produs ”în condiţii meteo nefavorabile”, a anunţat Ministerul Apărării Naţionale (MApN). Ministrul Apărării, Gabriel Leş, a catalogat acest incident drept o eroare, într-o interventie la RTV.

Ştiri pe aceeaşi temă

 
O comisie formată din reprezentanţi ai MApN şi armatei SUA cercetează împrejurările în care s-a produs incidentul.  Ministerul Apărării Naţionale, gabriel Leş a declarat la RTV că aceste incident " este o eroare şi există o comisie de anchetă care va stabili ce s-a  întâmplat".
 
La rândul său, fostul preşedinte al României, Traian Băsescu, a explicat la Realitatea TV că oamenii trebuie să stea liniştiţi, despăgubirile se vor plăti. Cu certitudine exerciţiul nu a fost programat să se desfăşoare într-o fermă agricolă. Aici poate fi o eventuală eroare de comandă. Este evident că a fost nepregătită(n.r: intrarea în culturile agricole), li s-a dat o zonă eronată. Se întâmplă incidente de acest gen la aplicaţii foarte mari. Exerciţiul cuprinde 13.000 de militari şi 400 de mijloace d eluptă, vedem iaci cele mai bune tancuri din lume. despăgubirile vor fi plătite, cu siguranţa, e vorba despre recolta omului pe un an", a spus Traian Băsescu.
 
"Joi, 20 iunie, în jurul orei 14.00, în zona Insulei Ialomiţei, pe timpul desfăşurării unor activităţi de instruire din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19, militari ai Armatei SUA, care se deplasau în condiţii meteo nefavorabile, au traversat, din eroare, cu tehnica de luptă blindată din dotare o zonă agricolă, rezultând distrugerea unor culturi. Zona în cauză nu era situată pe traseul de deplasare convenit cu autorităţile locale şi cu agenţii economici care au în proprietate terenuri în zonă”, a transmis, joi seară, MApN.
 
S-a făcut evaluarea pagubelor
 
Exerciţiul Multinaţional Saber Guardian 2019 (SG19), la care participă apriximativ 13.500 de militari din 14 ţări, se desfăşoară în localităţile Cincu, Borduşani, Babadag, Smârdan şi Râşnov. Militari americani din cadrul Exerciţiului Multinaţional Saber Guardian 19 au intrat, joi, cu tehnica blindată din dotare prin mai multe culturi din zona Insulei Ialomiţei, distrugându-le.  ”În jurul orei 18.30, s-a desfăşurat la Primăria localităţii Stelnica o întâlnire a reprezentanţilor comisiei cu cei ai Primăriei Stelnica şi proprietarilor terenului, pentru evaluarea pagubelor, stabilirea valorilor despăgubirilor şi a modului de acordare a acestora, în conformitate cu legislaţia naţională şi acordurile bilaterale în vigoare”, a mai transmis MApN.
 
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările