Esplanada Slatinei, cu termen de finalizare vara 2020, gata în acest an. Pe ce altceva se mai duc banii din buget

Esplanada Slatinei, cu termen de finalizare vara 2020, gata în acest an. Pe ce altceva se mai duc banii din buget

Cetăţenii se plâng de luni bune de şantierul din mijlocul oraşului FOTO: Facebook/Info Trafic Slatina

Consilierii municipali slătineni au aprobat marţi, 20 aprilie 2021, bugetul pentru acest an. Administratorul public al oraşului a detaliat cum se vor cheltui banii, menţionând termenul limită şi pentru investiţia care a blocat de doi ani centrul.

Lucrările de refacere a esplanadei, care înghit sume uriaşe la 10 ani de la o altă lucrare cu un buget aiuritor, vor fi finalizate în acest an, deşi termenul iniţial era vara anului trecut. Explicaţia a venit din partea administratorului public al oraşului, Cristian Cismaru (primarul Slatinei, Emil Moţ, a lipsit), care a răspuns astfel unei întrebări adresate de un consilier al opoziţiei. A fost, de altfel, singura intervenţie în şedinţa Consiliului local în care bugetul s-a votat în două minute, întreaga şedinţă, în care s-au aprobat 75 proiecte, fiind gata în 20 minute.

Deşi n-a fost nicio dezbatere în şedinţă, administratorul public Cristian Cismaru a oferit ulterior reprezentanţilor presei câteva detalii despre bugetul proaspăt aprobat.

Suma pe care o au edilii în acest an la dispoziţie este  de aproape 289 milioane lei. Pentru investiţii sunt alocaţi 47,2 milioane lei, cheltuielile cu salariile bugetarilor ajung la 56,7 milioane lei, cea mai mare sumă alocată fiind însă în contul bunurilor şi serviciilor – 86 milioane lei, în această sumă fiind incluse costurile cu transportul public, salubrizarea şi amenajarea spaţiilor verzi. Slatina va plăti în acest an şi 21 milioane lei rambursări de credit şi dobânzi, cea mai mica sumă, ca de obicei, fiind alocată domeniului Asistenţă socială – doar 17,4 milioane lei.

55 scări de bloc intră în reabilitare

În şedinţa de marţi s-au aprobat de asemenea indicatorii tehnico-economici pentru reabilitarea a 55 noi scări de bloc, proiectarea fiind făcută, însă era nevoie de aprobarea bugetului, a spus reprezentantul municipalităţii.
Investiţiile noi sunt însă puţine în acest an, a precizat Cismaru. „Am introdus şi câteva obiective noi, dar 80% ne bazăm pe finalizarea obiectivelor pe care ni le-am asumat“, a spus acesta.

O veste în măsură să-i bucure pe slătineni este aceea că în acest an se încearcă reabilitarea căii de acces în Pădurea Strehareţ. Vor fi amenajate o pistă pentru biciclete şi o pistă din tartan pentru alergători. Cristian Cismaru nu a prezentat cifre pentru acest obiectiv, a menţionat în schimb că investiţia cade în sarcina Direcţiei de Administrare a Patriomoniului şi în cea a Direcţiei de Străzi şi Iluminat Public.

Sedinţa în care s-a aprobat bugetul a durat doar 20 de minute, deşi au fost supuse aprobării 75 proiecte FOTO: Adevărul

Nu se poate, însă, spune nimic deocamdată despre soarta parcului promis pe locul fostei baze sportive „Dumitru Dobrescu“ (fostul strand din cartierul Progresul), statutul juridic al terenului (baza face obiectul unei predări către municipalitate de la Ministerul Tineretului şi Sportului, cu anumite condiţii, îndeplinite de muncipalitate, respective amenajarea unor terenuri de tenis) fiind cel care-i ţine în loc pe edili.

Bani vor merge şi către expertizarea lifturilor încă neschimbate, în vederea înlocuirii acestora, dacă se impune, a mai spus administratorul public.

O altă investiţie pentru care se va întocmi un studiu de fezabilitate va fi cea legată de extinderea sistemului de supraveghere video, astfel încât parcările şi platformele îngropate de depozitare a gunoiului menajer să poată fi astfel monitorizate. 
„Vrem ca cei care depozitează ilegal să fie sancţionaţi şi încercăm să oprim şi vandalismul din parcări, pentru că primim foarte-foarte multe sesizări în acest sens“, mai precizat Cismaru. O prezentare detaliată a cifrelor din buget ar urma să fie făcută, în perioada următoare, de către primarul Emil Moţ, a mai spus reprezentantul Primăriei Slatina.

Vă recomandăm şi: 

Cât costă dărâmarea visului măreţ al lui Darius Vâlcov. În locul artezienelor din Slatina apare un sistem de degivrare

Primarul Slatinei, final de mandat. Construirea mall-ului se amână, esplanada va fi gata în octombrie

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările