Sibiu: Lucia Nica, un maestru în pictura icoanelor pe lemn

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Lucian Nica
Lucian Nica

Artist plastic de o sensibilitate deosebită, Lucia Nica păstrează şi dăruieşte bucuria pictării icoanelor pe lemn de aproape 20 de ani.

Profil
Născută: 6 iunie 1958, Agnita
Studii: Liceul de Artă Plastică Sibiu
Familie: căsătorită, o fată
Profesie: pictor iconar

Dedicându-şi ultimele două decenii picturii icoanelor pe lemn, Lucia  Nica este la momentul de faţă unul dintre cei mai apreciaţi artişti plastici din Sibiu. În lunga sa carieră, aceasta a reuşit să-şi formeze un amplu portofoloiu de expoziţii personale şi de grup, atât în ţară, cât şi în străinătate, iar din anul 2008 este  membru al Academiei Artelor Tradiţionale din România. Din plăcerea cu care vorbeşte despre icoane şi despre crearea acestora se vede pasiunea pentru ceea ce face, iar talentul dobândit de-a lungul timpului o ajută pe Lucia Nica să realizeze de fiecare dată lucrări diferite, unice. O parte dintre acestea pot şi admirate şi chiar achiziţionate în aceste zile de la expoziţia deschisă la subsolul Casei Hermes. „ Este o expoziţie închinată Crăciunului , care cuprinde 36 dintre icoane pe care le-am lucrat din anul 2004 până în prezent şi pe care le-am păstrat special pentru această ocazie”, ne-a spus artista.

Icoana, un mod de a trăi
Pasiunea Luciei Nica pentru pictură a existat încă de mică, însă icoana a descoperit-o doar după Revoluţie, printr-o întâmplare fericită. Consideră că este unul dintre cele mai frumoase lucruri ce i se putea întâmpla şi spune că la scurt timp icoana a devenit pentru ea un mod de a trăi. „ Până în 1989, am făcut design şi decoraţiuni la Cooperativa «Timpuri Noi», iar imediat după revoluţie m-am mutat la o altă secţie, unde am fost iniţiată în tehnica icoanelor. Pentru că mi-a plăcut foarte mult ceea ce făceam, din 1991 mi-am făcut autorizaţie şi mi-am transformat un mic colţ din casă în atelier de lucru. Treptat, am descoperit în icoană un model, dar şi un mod de a trăi“, spune Lucian Nica. Pentru a se perfecţiona, aceasta a făcut şi un curs de pictură bizantină, la Saint Brieuc, în Franţa, iar cunoştinţele dobândite sunt transpuse acum în opere de calitate, de o adevărată valoare culturală.

Expoziţii marcante
Prima expoziţie pe care Lucia Nica a realizat-o a fost în anul 1992, la propunerea unei profesoare din cadrul Colegiului Naţional Pedagogic „Andrei Şaguna“, fiind urmată ulterior de alte câteva zeci, realizate atât în ţară cât şi în străinătate. Chiar dacă fiecare a avut o frumuseţe aparte, două dintre ele i-au rămas artistei întipărite în minte. „ Prima dintre acestea este expoziţia «La Paserelle», realizată în 1999 la Saint Brieuc, în Franţa. Este una dinte cele mai deosebite datorită locaţiei în care a fost organizată, într-o sală deosebită de la subsolul unei clădiri, care punea în valoare lucrările, dar şi datorită numărului mare de vizitatori de care s-a bucurat. Cea de-a doua este «Ipostaze feminie», din 2004, unică prin faptul că am organizat-o împreună cu fiica mea. “, explică Lucia Nica. Pe lângă bogata activitate în pictura icoanelor pe lemn, artista a realizat şi pictură murală la trei biserici din ţară, iar priceperea şi pasiunea pe care le pune în ceea ce face au ajutat-o să fie solicitată şi pentru pictarea unor troiţe din judeţ.

Întrebări şi răspunsuri.
Nu vă plictisiţi niciodată de ceea ce faceţi?
Nu. Atunci când faci cu pasiune ceea ce faci, nu ai cum să te plictiseşti. În cazul icoanelor, se lucrează după un anumit model, pe care îl foloseşti ca sursă de inspiraţie, dar pe care nu îl copiezi. Dacă participi şi cu sentimente şi pui culorile pe care le simţi la momentul respectiv, rezultatul este de fiecare dată unic.
Bănuiesc că sunteţi credincioasă, Mergeţi des la biserică?
Într-adevăr, sunt foarte credincioasă, însă merg destul de rar la slujbele bisericeşti. Prefer să citesc o carte despre religie şi despre teologie.
V-ar fi plăcut să faceţi şi altceva?
În liceu, oscilam între literatură, chiar vroiam să dau la Facultatea de Litere şi pictură. Am ales pictura şi nu regret deloc alegerea făcută. Regret totuşi că nu am făcut o facultate.
Ce vă place cel mai mult la Sibiu?
Îmi place aerul medieval, îmi place că Sibiul este un oraş intim, cu oameni serioşi. Nu m-a tentat niciodată un alt oraş sau o altă ţară din cele în care am fost până acum.

Ce-i place
„Îmi place să citesc, să ascult muzică şi, mai nou, îmi place să grădinăresc. Asta de când ne-am luat la Săcel un teren pe care îl îngrijesc aşa cum trebuie. Iubes şi animalele, fapt pentru care am doi căţei acasă şi alţi doi la Săcel“, spune Luia Nica.
Ce nu-i place
„Nu-mi place că trec anii atât de repede şi parcă nu mai avem timp să acordăm importanţa cuvenită lucrurilor care ne înconjoară.  În încercarea de a ne face un confort cât mai mare, de cele mai multe ori trecem peste lucrurile cu adevărat important. De exemplu, mi-ar plăcea să îmi petrec mai mult timp cu prietenii“, completează Lucia Nica.

Sibiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite