Secretele corpului uman: 18 curiozităţi despre sânge, creier şi piele. Cum se formează un rid şi câte milioane de celule se produc într-o secundă

Secretele corpului uman: 18 curiozităţi despre sânge, creier şi piele. Cum se formează un rid şi câte milioane de celule se produc într-o secundă

Corpul uman

Corpul uman funcţionează ca un tot unitar, însă, cu toate că ştiinţa a avansat mult, mai sunt încă lucururi care au rămas fără o explicaţie ştiinţifică.

Ştiri pe aceeaşi temă

Una dintre sarcinile anatomiei este cea educativă, deoarece prin studiul şi analiza formei şi structurii corpului nostru facem în primul rând o autoeducare, apropiindu-ne de principiul lui Socrate: “Cunoaşte-te pe tine însuţi” (Nosce te ipsum). Dar pentru ce? Pentru a deveni mai buni, aşa ne îndrumau cugetătorii Greciei Antice. Există câteva lucruri descoperite de-a lungul timpului de cercetătorii şi medicii care au încercat să înteleagă cum funcţionează corpul nostru ca un tot unitar. 

 • După W.B. Cannon, “corpul este creat nu după principiul unei economii mascate, ci numai pe baza unei abundenţe mărinimoase”. Deci, în faţa anatomiei stă o problemă nobilă, de a dobândi date noi despre structură şi de a stabili limitele acestei excedenţe.
 • Pentru fiecare kilogram de muşchi sau grăsime câştigaţi, corpul vostru creează 11 metri de noi vase de sânge. ADN-ul oamenilor este la 50% similar cu cel a bananelor.
 • Singurătatea este fizic dureroasă. Aşa cum aveţi tendinţa de a evita o durere fizică, este şi o tendinţă similar de puternică de a comunica şi a căuta companie cu alţii în scopul de a evita durerea de singurătate. 
 • Un singur spermatozoid uman conţine 37,5 mb de ADN masculin necesar de a creea un copil uman. Aceasta înseamnă că o ejaculare medie transferă 1 500 de terabytes de informaţie. 
 • Corpul produce 25 de milioane de celule noi în fiecare secundă. În fiecare 20 de secunde corpul vostru produce mai multe celule ca întreg numărul populaţiei Uniunii Europene. 
 • Oamenii sunt bioluminiscenţi şi strălucesc în întuneric. Lumina care o emitem este de 1000 de ori mai slabă decât ochii noştri umani sunt capabili să perceapăte. 
 • Corpul uman scapă de circa 20 kilograme de piele în decursul vieţii, reînoind completstratul exterior al pielii în fiecare lună. 
 • Într-o zi, sângele nostru călătoreşte în jur de 19.000 de kilometri prin corpul nostru. Aceasta este de patru distanţa de la o coastă la alta a Statelor Unite ale Americii. 
 • Conectările dintre neuronii din creierul uman au o structură asemănătoare cu structura universului. Altfel spus, creierul nostru este modelat asemeni universului.
 •  Aproximativ 90% din celule din care sunt formaţi oamenii nu sunt „umane” de origine. Suntem în cea mai mare parte ciuperci şi bacterii. 
 • Împreună cu cele cinci simţuri tradiţionale, auzul, vederea, mirosul, pipăitulşi gustul, oamenii au alte 15 „sim- ţuri”. Acestea sunt echilibrul, temperatura, durerea şi timpul, precum şi simţurile interne de asfixiere, sete şi plenitudinee. 
 • Sunteţi un pic mai bogat decât aţi putea crede. În interiorul fiecăruia din noi sunt aproximativ 0,2 miligrame de aur, dintre care cea mai mare parte se află în sânge, aveţi nevoie de sângele a aproximativ 40.000 de oameni pentru a colecta suficient aur pentru a face o monetă de 8g. 
 • Creierul uman foloseşte 20% din oxigen şi calorii consumate de întreg organismul nostru, el reprezintă doar aproximativ 2% din masa corpului unui adult.
 • Dacă se întind cele 300 milioane de capilare din plămânii noştri de la un capăt la altul, ele se vor extinde pe o distanţă mai mare de 2.000 kilometri, ce constituie distanţa de la Bucureşti până la Paris. 
 • Unele femei pot vedea mai multe culori decât orcine altcineva. Majoritatea oamenilor au trei tipuri de receptori de culoare pentru a vedea, în timp ce unele femei au patru sau chiar cinci tipuri de receptori şi pot vedea o gamă mai largă de culori.
 • Necesitatea de a respira atât de mult se datorează dioxidului de carbon acumulat, decât nevoii de oxigen. Dacă ar fi existat o altă modalitate de a scăpa de dioxidul de carbon din sânge, ne-ar fi suficient să respirăm cu o rată de aproximativ o dată pe minut.
 • O afecţiune numită sinestezie poate face ca simţurile să se suprapună. Cu alte cuvinte, unii oameni pot gusta cuvinte sau aude culori.  
 • Sunt necesare aproximativ 200.000 de încruntări pentru apariţia unui rid permanent deasupra sprâncenelor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările