Satu Mare: Alfred Schupler, sătmăreanul care asigură imaginea ştirilor ProTv

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Satu Mare: Alfred Schupler, sătmăreanul care asigură imaginea ştirilor ProTv
Satu Mare: Alfred Schupler, sătmăreanul care asigură imaginea ştirilor ProTv

A pus bazele unui proiect de cercetare filmologică intitulat “Istoria filmului mut transilvănean”, proiect prin care încearcă să recupereze o mică parte, dar plină de esenţă, din întreaga istorie a filmului.

Pe Alfred îl găseşti zilele astea, în Bucureşti, pe teren, alergând de la un eveniment la altul, alături de reporteri, imortalizând în imagini video incidente, unul mai previzibil ca altul. Sătmăreanul e cameraman la ProTv iar în prezent asigură imaginea ştirilor ProTv, dar şi a altor proiecte ale trustului. De curând a încheiat o colaborare de lungă durată cu Cristian Tabară şi caravana “Te vezi la Ştirile ProTv”.

 Samtelul, prima dragoste

Debutul în televiziune l-a avut în anul 1991 la postul local Samtel. Îşi aduce aminte cu nostalgie de acele vremuri, ca de prima zi de şcoală. “Am făcut aici o gaşcă grozavă cu Adrian Negruţ şi Doru Filipaş, prieteni cu care am desluşit ABC-ul televiziunii. Aici am luat pentru prima dată în mână o cameră video, o bătrână VHS Panasonic M7, cu "picior de lemn". Deşi era o cameră pentru amatori, a fost dragoste la prima vedere”, a declarat Alfred. În scurt timp cu ea avea să filmeze câteva documentare, cum ar fi "Capela Episcopiei romano-catolice din Satu Mare", cu care a luat Premiul Special al Juriului la festivalul de film documentar Csenger, din Ungaria, şi filmul "Rămâi sau pleci", realizate împreună cu Antal Marta. Şi a fost doar începutul. Pasionat de film şi fotografie, ambiţia şi multitudinea proiectelor individuale pe care le-a dus la bun sfârşit, cu mult profesionalism i-au adus numeroase premii naţionale şi internaţionale. În anul 1996 s-a angajat la TVR Timişoara unde a continuat să facă ce-i plăcea mai tare: film documentar. În 1998 câştigă “Marele Premiu” şi “Trofeul TELEVEST” pentru filmul documentar “Timişoara, Mica Vienă”. Un an mai târziu, imaginea semnată la filmul documentar “Sever Bocu, un destin zbuciumat” i-a adus premiul “TELEVEST” pentru cel mai bun film. La TVR a experimentat corespondenţa  de război din Serbia. În cei trei ani petrecuţi la TVR şi-a îmbogăţit experienţa şi cu emisiuni ca “Ora şase fix” şi “Cu ochii în patru”, pentru care a filmat reportaje.


În 2006 s-a alăturat echipei ProTv cu care lucrează şi în prezent. Sunt ani întregi plini de realizări în domeniul programelor de televiziune şi al emisiunilor, dar pe lângă toate acestea, sunt nenumărate alte lucruri care trebuiesc spuse despre Alfred Schupler.

Pasiune pentru filmul mut

A pus la punct un proiect care să recunoască câteva începuturi măreţe prin filmul mut turnat în Ardeal. L-a ajutat enorm în documentare Zagoni Balint, un cercetător clujean care a găsit nenumărate informaţii ascunse despre filmul mut transilvănean. Nu la fel de săritori i-au fost oamenii din Satu Mare, la care a căutat finanţare pentru proiect şi care i-au întors spatele. Acest lucru nu i-a tăiat din elan iar proiectul a continuat cu succes, din buzunarul propriu. “Deşi am fost refuzat, dacă e să datorez ceva cuiva, atunci îi datorez Ardealului”, a încheiat Alfred.  La TVR a experimentat corespondenţa de război din Serbia. Pe-atunci a fost arestat în Belgrad pentru că nu s-a limitat să “vadă” doar zonele acreditate de armata sârbă. A fost săltat din faţa clădirii Ministerului de Interne sârb, distrus de bombardament. S-a întors acasă teafăr. A lucrat pentru SubCultura, o casă de producţie sub aripa căreia a realizat docu-drama "7 povestiri de dincolo", serial care a fost vândut în Occident şi care ilustrează legende din inima Ardealului despre strigoi, blesteme, Omul-lup sau Pădurea Hoia Baciu din Cluj.

Cameraman la Antena 1

În 2002 se înscrie la Facultatea de Film din Bucureşti şi se angajează cameraman la Antena 1 lucrând la departamentul de producţie şi pentru ştiri. Îşi aminteste de-atunci o delegaţie guvernamentală în Sudanul aflat în război civil. Alături de câţiva colegi, n-a avut răbdare să asculte instructajul celor de la Crucea Rosie şi au plecat prin tabără să realizeze imagini fiind impresionat de taberele de refugiaţi, bolnavi de SIDA, şi care l-au făcut să se întoarcă acasă un alt om. Tot aici a împărţit ciocolată unor copii care nu mai gustaseră  niciodată din aşa ceva.


Un om al viziunii

Alfred Schupler este un om al viziunii şi încearcă să se autodepăşească de fiecare dată, lucru cel mai bine oglindit în proiectele sale personale, cele care îl implinesc cu adevărat. Marile lui pasiuni sunt filmele, în special cele documentare, şi fotografia. Dar nu-i plac filmele şi fotografia într-un mod obişnuit, aşa cum ne plac nouă, oamenilor simpli, ci mai ales să participe la realizarea lor, să pună un dram din creativitatea lui în ele.

În anul 2008 a asigurat imaginea coproducţiei internationale “Bela Lugosi - Un Vampir Căzut”, regizat de Florin Iepan şi filmat împreună cu un prieten bun, Raffael Vasilcin. În 2002 a apărut şi pe genericul filmului documentar “Amintiri din Anul Tigrului”, de Dan Secosan. A semnat chiar ca regizor câteva titluri de filme documentare: în 2004 “Dincolo de focuri” iar în 1995 “Castelul Iulia Haşdeu”. Spune cu mâna pe inimă că Florin Iepan a fostcel care l-a făcut să înţeleagă şi mai bine regia de film. Proiectul care îi desăvârşeşte portretul, spune chiar el, este Laudatio, o docu-drama, pentru care a fost cameraman, regizor şi producător, film cu care a reuşit să adune nenumărate premii: Marele Premiul la Festivalul de Film Documentar Csenger Ungaria (2007), Premiul I la Festivalul de film documentar ‘Toamna la Voroneţ’ (2006), Premiul I la Festivalul de Film Documentar ‘Lumina din  Lumina’ Curtea de Arges (2005), Diplomă de Onoare la Festivalul de Film Hyperion (2005), Premiul Episcopiei Râmnicului la Festivalul Eco-Etno-Folk Slătioara (2005), Premiul Special pentru Film Studenţesc la Festivalul de Film ‘7 Arte’ Călăraşi (2005).


Cină în casa unor africani săraci

Fotografia e o altă pasiune a lui Alfred Schupler. În vara anului trecut a plecat voluntar în Africa să ţină  workshop-uri de fotografie pentru tineri. Aşa a ajuns în Capul Verde unde a realizat fotografii impresionante în care a încercat să transpună ceva din poveştile oamenilor simpli pe care i-a cunoscut acolo. Aici, într-o seară, după un curs foto a fost invitat la cină, în casa unor oameni săraci care l-au primit cu căldură. Nu l-au aşezat la masă, ci pe jos, direct pe pământ, în faţa  unui prosop în jurul căruia s-a strâns întreaga familie şi au mâncat împreuna, cu mâna, dintr-un vas cu orez şi peşte. "A fost cea mai frumoasă  cină la care am participat vreodată" a declarat Alfred. În 2008 una dintre fotografiile realizate în Africa intitulată "Fereastră spre lume” a luat Premiul Special la Salonul Naţional de artă fotografică Salon foto Buzău. Tot la Buzău, doi ani mai devreme, o fotografie intitulată "Catedrala", era premiata în cadrul aceluiaşi salon foto. În suita de premii se adaugă şi Premiul de Excelenţţă la Foto Salon Hyperion dobândit în 2006 şi Marele Premiu la Foto Salon Hyperion din 2005 pentru alte fotografii reuşite făcute de-alungul anilor.

Satu Mare



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite