2,5 milioane de lei, prejudiciu la DGASPC Prahova. Banii, acordaţi ilegal, în baza unor acte false, drept indemnizaţie de handicap unor persoane sănătoase

0
Publicat:
Ultima actualizare:
81 de prahoveni au obţinut ilegal indemnizaţii de handicap                         FOTO: ADEVĂRUL
81 de prahoveni au obţinut ilegal indemnizaţii de handicap                         FOTO: ADEVĂRUL

2,5 milioane de lei trebuie recuperate de la zeci de prahoveni care au beneficiat în mod ilegal, pe baza unor documente medicale falsificate, de indemnizaţii speciale de handicap, deşi nu aveau acest drept.În vederea recuperării acestui prejudiciu, instanţa a decis instituirea sechestrului pe bunurile deţinute de inclupaţi, adică pe case, apartamente şi terenuri.

Nu mai puţin de 2,5 milioane de lei trebuie recuperate de la zeci de prahoveni care au beneficiat în mod ilegal, pe baza unor documente medicale falsificate, de indemnizaţii speciale de handicap, deşi nu aveau acest drept.

Decizia aparţine Tribunalului Prahova care a dat sentinţa în trei dosare penale în care 81 de persoane au fost deferite justiţiei sub acuzaţiile de cumpărare de influenţă, înşelăciune şi fals în acte.

În vederea recuperării acestui prejudiciu, instanţa a decis instituirea sechestrului pe bunurile deţinute de inclupaţi, adică pe case, apartamente şi terenuri. Decizia Tribunalului nu este una definitivă şi poate fi contestată la Curtea de Apel Ploieşti.

Ancheta în ceea ce priveşte acordarea în mod ilegal de indemnizaţii de handicap unor persoane sănătoase a pornit în primăvara anului 2013, atunci când Viorica Oniga, şefa Comisiei de evaluare a persoanelor cu handicap din cadrul Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Prahova a fost arestată preventiv, la solicitarea DNA Ploieşti, pentru fapte de corupţie.

În urma acestui scandal, au fost depistate aproape o sută de cazuri la nivelul judeţului Prahova în care pensiile speciale acordate de stat bolnavilor care nu se puteau deplasa şi care aveau nevoie de însoţitor, au fost emise în baza unor documente medicale falsificate.

Astfel, în urma cercetărilor făcute în paralel de procurorii din cadrul DNA Ploieşti şi Parchetul Curţii de Apel Ploieşti, au fost trimise în judecată trei dosare care aveau drep cap de acuzare cumpărarea de influenţă. Cele trei cauze s-au judecat, pe fond, pe rolul secţiei penale a Tribunalului Prahova.

Primul lot de “bolnavi închipuiţi” din care au făcut parte 29 de persoane a fost deferit justiţiei în luna iulie 2015. În acest dosar prejudiciul a fost calculate la suma de 1,1 milioane de lei. Tribunalul s-a pronunţat în luna aprilie 2016 şi a decis ca cei 29 de inculpaţi să restituie părţii vătămate, adică DGASPC Prahova, banii primiţi ilegal ca indemnizaţie de handicap sau ca indemnizaţie de însoţitor persoană cu handicap.

Următorul dosar, trimis în judecată de acelaşi parchet, a ajuns pe masa judecătorilor de la Tribunalul Prahova în data de 23 februarie 2016, pentru ca în luna octombrie a acestui an, instanţa să oblige inculpaţii la plata către DGASPC a sumelor de bani reprezentând indemnizaţii de handicap/însoţitor obţinute pe nedrept. În total, 405.000 lei.

Al treilea dosar din care a făcut parte ultimul lot de persoane care au obţinut pensii speciale de handicap în mod ilegal a fost finalizat, pe fond luni, 1 noiembrie. Şi în acest caz, Tribunalul Prahova a decis ca cei 26 de inculpaţii să dea înapoi indemnizaţiile obţinute în baza unor certificate medicale false. Prejudiciul în acest ultim caz a fost calculat la suma de un milion de lei, mai exact 968.319 lei.

În vederea recuperării prejudiciului, judecătorii au decis impunerea sechestrului asigurător pe bunurile celor 81 de inculpaţi, adică pe apartamente, case şi pe terenurile acestora.

În afară de faptul că vor trebui să restituie sumele de bani obţinute în mod ilegal, cele 81 de persoane au primit pedepse de închisoare cu suspendare, între un an şi patru luni şi doi ani.

Ploieşti



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite